Tovább

Marnitz István, a Népszava főmunkatársa kapta az idei Tarnói Gizella-díjat energetikai témájú, a „rezsicsökkentéssel”, a földgázárral és a paksi atomerőmű-beruházással foglalkozó cikkeiért.
A díjazott Klimó Károly festőművész alkotását kapta.
A Tarnói Gizella emlékére alapított, a gazdasági újságírás kiemelkedő teljesítményeiért járó jutalmat az idén tizennegyedszer adtuk át.
A kuratórium – Bokros Lajos, Losoncz Miklós, Várhegyi Éva – az idén újabb taggal, Domány Andrással egészült ki.

Tovább

 

Tovább

Tovább

Mesterség vagy inkább művészet a műfordítás? Kicsit ez, kicsit az, jobbára mindkettő. A világirodalmi művek tolmácsolói, hasonlóan a könyvszerkesztőkhöz, ritkán kerülnek reflektorfénybe. Az Élet és Irodalom induló beszélgetéssorozatának keretében éppen ezért a műfordítói szakma képviselőire irányul 2024-ben a figyelem. 

A háromhavonta jelentkező Könyvtolmácsok első beszélgetésére február 8-án, csütörtökön délután 5 órakor került sor az Írók Boltjában (Budapest, Andrássy út 45.). A sorozat első vendége Nádori Lídia volt (ő egyúttal a Magyar Műfordítók Egyesületének elnöke is), akivel Csuhai István és Hegedűs Claudia beszélget. 

A sorozat a FleishmanHillard Café, a Ferling és a Noguchi támogatásával valósul meg.

Tovább

Tovább
A szerző további cikkei

(lektori jelentés)

Pontosan negyven éve, 1984/1. számunk 5. oldalán jelent meg Takács Ferenc anglista irodalomtörténész, műfordító, kritikus kiadást javasló „lektori jelentése” George Orwell Ezerkilencszáznyolcannégy című regényéről, amely akkor Magyarországon és a Vasfüggöny mögött tiltólistán volt.

Tovább

Tovább

Kedves Olvasónk!

Itt vásárolhatja meg az ÉS aktuális számát (a listában CTRL+F-fel lehet keresni):

Tovább

A világ demokratikus, romákkal szolidáris közösségei minden év augusztus 2-án emlékeznek a holokauszt roma áldozataira. 1944-ben ezen a napon közel háromezer romát-cigányt égetett el a fasizmus.

Mi, magyar roma és nem roma demokraták e napnak mottójául Kertész Imre Nobel-díjas magyar író gondolatát választottuk: 

„Miért nem nevezem nevén az időt, a kort, amelyben élünk? Az auschwitzi kultúra korszakát éljük.”

2023. augusztus 2-án, 15:00-ra e gondolat jegyében hívja emlékezni és a mai párhuzamokra figyelmeztetni a kortársakat a Roma Parlament, a Civil Bázis és az Egységes Diákfront. 

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Október 7-ig tekinthető meg az Art9 Galériában (IX. Kerület, Ráday utca 47.) munkatársunk, Szikszai Károly Korán sötétedik című képzőművészeti kiállítása. Nagy Zopán felvételei a megnyitón készültek. Gaál József mondott megnyitó gondolatokat.

Tovább

Milovan Vidaković-díjjal tüntették ki Krasznahorkai Lászlót Újvidéken, a Prozefest nemzetközi prózafesztivál megnyitóján – közölte a Vecernje Novosti című szerbiai napilap kedden.
A méltatás szerint a 68 éves Kossuth- és József Attila-díjas magyar író posztmodern, disztópikus és melankolikus témájú életművével érdemelte ki a Milovan Vidaković-díjat.
A díjat korábban többek között Konrád György, Peter Handke, Orhan Pamuk és Mario Vargas Llosa vehette át.
Az elismerés névadója, Milovan Vidaković (1780–1840) szerb író, a regény műfaj szerb változatának megteremtője, a felvilágosodás eszméinek és a szentimentalista stílusnak a képviselője.

Tovább

Tovább

Tovább
A szerző további cikkei

Az alábbi nyilatkozatot a Magyar Tudományos Akadémia tagjai teszik közzé. Várjuk az Akadémia további tagjainak, valamint köztestületi tagjainak és minden, Magyarország jövőjéért aggódó, jóérzésű embernek a csatlakozását és aláírását.

"Ugyanis van az a világ, ahol az európai népek összekeverednek az Európán kívül érkezőkkel. Na, az kevert fajú világ. És vagyunk mi, ahol Európán belül élő népek keverednek össze egymással: mozognak, munkát vállalnak, meg átköltöznek. Ezért például a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak... Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni..."

Tovább
A szerző további cikkei

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége az alábbi nyilatkozatot fogadta el.

Tovább

Tovább

A Vajda aktualitása a 21. században – Konferencia

A konferencia célja Eötvös Károlyt visszahozni, rangját, helyét megerősíteni a magyar kulturális és politikai hagyományban. A szervező az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet. Támogatók: MAZSIHISZ, ELTE Állam- és Jogtudományi Kar, ELTE Bölcsészettudományi Kar.

Tovább

Ljudmila Ulickaja: A mi Urunk népe
Előadja: Takáts Andrea színművész, gitáron közreműködik: Kardos Dániel
Időpont: 2022. április 27. szerda 19.00
Helyszín: Csányi5 (1077. Csányi utca 5.)
Jegyár: 2000 Ft

Tovább
A szerző további cikkei

Folyamatosan csatlakoznak a magyar tudósok az ukrán nép elleni háborút elítélő, ukrán kollégáink és a háború ellen szavukat felemelő orosz tudóstársaink iránti szolidaritást kifejező először a Válasz Online által március 3-án közölt nyilatkozatunkhoz.

https://www.valaszonline.hu/2022/03/03/magyar-tudosok-felhivas-orosz-ukran-haboru/

Tovább
A szerző további cikkei

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább
A szerző további cikkei

Magyarország kormánya stratégiai együttműködési megállapodást kötött a sanghaji Fudan Egyetemmel egy fiókegyetem létrehozásáról és működtetéséről. A tervek szerint az új egyetem felépítésére Magyarország kb. 500 milliárd forintot költ, nagyrészt Kínától kapott hitelből.

Tovább
A szerző további cikkei

avagy kormányzati lófejeket a kollégiumi ágyakba (Vélemény)

A mindenkit fenyegető rendeleti önkény legújabb dokumentuma a november 25-én éjjel megjelent 522/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet, amely kimondja, hogy „közegészségügyi, közbiztonsági okból, természeti csapás vagy a tanév rendjét és a hallgatói jogok érvényesülését közvetlenül fenyegető, elháríthatatlan helyzet esetén a fenntartó megállapíthatja, hogy a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítésének feltételei nem állnak fenn vagy nem biztosíthatóak, illetve azok nem ellenőrizhetőek általa”.

Kezdjük azzal, hogy lényegesen becsületesebb lett volna a szabályt így megfogalmazni: „...a Színház- és Filmművészeti Egyetem fenntartója megállapíthatja…”, esetleg a jogalkotó már a rendelet címébe is beleírhatta volna, hogy „Újabb ultimátum az SZFE polgárainak”.

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább
A szerző további cikkei

Nyílt levél kurátorokhoz és szimpatizánsokhoz

Tovább
A szerző további cikkei

Tovább

Az Élet és Irodalom Alapítvány e közleménnyel tesz eleget az 1996. évi CXXVI. törvény 6. § (3) bekezdésében foglalt kötelezettségének. A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti közcélú felhasználásáról szóló törvény vonatkozó rendelkezésének megfelelően közöljük, hogy 2018-ban az alapítvány számára érkezett 4 556 975 forintot teljes egészében az Élet és Irodalom nyomdaköltségeinek fedezésére fordítottuk. Az erről szóló bizonylatok az alapítvány székhelyén megtekinthetők.

Tovább

Az Eötvös Károly Intézet véleménye

Tudjuk, roma-ügyekben több, sok éves, máig rendezetlen tétel van a magyar rendőrség és a titkosszolgálatok számláján.        

Június 3-án az Eötvös Károly Intézet állásfoglalásában tettük fel azt a kérdést, hogy milyen ország az, ahol a szabályosan közlekedve dudáló autós demonstrálók veszélyesebbek a társadalomra, mint a „cigánybűnözés” skandálása közben az úttest közepén meggyújtott pirotechnikai eszközöket lengető újnácik.

Tovább

Láng Zsolt nyerte a Libri irodalmi díjat, a Libri irodalmi közönségdíj Grecsó Krisztiáné. Idén ötödik alkalommal adták át a Libri irodalmi díjakat. A tíz könyvből álló rövidlistából a zsűri (Bálint András, Beck Zoltán, Fullajtár Andrea, Károlyi Csaba és Szilágyi Zsófia) választja ki a győztest. Az idei nyertes Láng Zsolt Bolyai című regénye. Mint Károlyi Csaba az online átadón laudációjában elmondta, különleges könyv kapta a nem mindennapi körülmények között átadott elismerést. Olyan könyv, amelyben van „élet és halál, élet és szerelem, élet és tudomány, élet és irodalom. Van egy író és van egy tudós, mindketten a világról akarnak megtudni valami alapvetően fontosat. Világtanon dolgoznak ugyanis a maguk módján mindketten”. A Libri irodalmi közönségdíj idén Grecsó Krisztián Vera című regényének jutott.   

Tovább

Tovább

A fotókat Kardos Dániel készítette

Az előtérben Csaplár Vilmos, Komoróczy Géza és Sándor Iván

 

Csuhai István. A háttérben Várhegyi Éva és Losoncz Miklós kuratóriumi tagok

 

Bokros Lajos, a kuratórium elnöke méltatja Dobszay János munkáját, mögötte Kovács Zoltán főszerkesztő, Várhegyi Éva és Losoncz Miklós, a kuratórium tagjai

 

Bokros Lajos és a díjazott, Dobszay János

 

Díjátadás után a kuratórium tagjai, Gábor Áron festőművész a díjazottnak felajánlott festménnyel és Dobszay János

Tovább
A szerző további cikkei

Londoni beszélgetés a konzervativizmusról

Januárban hunyt el Sir Roger Scruton konzervatív brit író-filozófus, a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetés birtokosa. Sir Rogert – a Brit Akadémia és a Királyi Irodalmi Társaság tagját, a Buckingham Egyetem és az Oxfordi Egyetem vendégprofesszorát – 75 éves korában érte a halál. Daniel Hannan, a kormányzó brit Konzervatív Párt volt európai parlamenti képviselője a kor legnagyobb konzervatívjaként méltatta Scrutont. Szavai szerint Sir Roger halálával az ország kimagasló intellektust veszített el. Timothy Garton Ash liberális brit történész, publicista a Twitteren közzétett vasárnap esti méltatásában rendkívüli intellektusnak nevezte Scruton professzort, és ő is kiemelte, hogy Sir Roger a közép-európai másként gondolkodók nagy támogatója volt. Garton Ash úgy fogalmaz: Scruton provokatív, néha felháborodást kavaró konzervatív gondolkodó volt, olyasvalaki, akinek velük szemben hangoztatott ellenvéleményét a liberális társadalmaknak is örömmel kell fogadniuk.

Bolgár György 1985. április 12-én megjelent számunkban készített interjút a filozófussal, amit most újraközlünk.

Tovább

a Szabadság és Reform Intézet Alapítvány Jövőképek – homályos tükörben című konferenciájára

Időpont: 2020. január 18., szombat, 10–14 óráig
Helyszín: VDSZ-székház, 1068 Bp., Benczúr utca 45., 
IV. emeleti színházterem

Konferenciánk témája a gyorsuló tudományos–technikai fejlődés társadalomra, gazdaságra, munkára, 
életmódra és életformára gyakorolt hatásai

Tovább

A Szépírók Társasága a Petőfi Irodalmi Múzeumban és a Három Hollóban

A Szépírók Társasága hagyományosan megrendezi a Szépíró Fesztivált Budapesten, csütörtökön és pénteken. Az első nap a Szomszédolós című programban bemutatkozik a Nagyváradi Szépíró-kör, műfordítók kerekasztal-beszélgetését hallgathatjuk meg, ezt követően az egymás mellett élés vs. szomszédság tematizálódik a kelet-közép-európai kulturális, irodalmi életben, helyszín a PIM. Második nap a Három hollóban női és férfi mesehősökről esik szó, majd Spiró György önálló humoreszk-estjét lehet megtekinteni, végül évzáró tematikus felolvasás zárja a fesztivált.

Tovább

2019. október 30., Írók Boltja

Elkezdődött a kvartett 12. évfolyama. A sorozat 77. beszélgetése 2019. október 30-án, szerdán délután 5 órakor lesz az Írók Boltjában (Bp. VI., Andrássy út 45).

A beszélgetés témája: Závada Pál Hajó a ködben című regénye.
Károlyi Csaba beszélgetőtársai:
Deczki Sarolta, Szolláth Dávid és Visy Beatrix.

Legközelebb november 27-én Berta Ádám Nem attól vizes a hal című regénye lesz soron.

Tovább

Szépíró-díj és Junior Szépíró-díj

Tovább
A szerző további cikkei

Tovább
A szerző további cikkei

Tovább
A szerző további cikkei

Tovább

Június 2-án többezer résztvevője volt a MTA elleni kormányzati erőszakoskodás miatt rendezett tiltakozó menetnek. Mint ismert az Innovációs Minisztérium az elmúlt hetekben az MTA kizárásával, bármiféle konzultáció nélkül készítette el a kutatóintézeti rendszer teljes átalakítás tervezetét. Az átalakítás elleni beszédekből közlünk az alábbiakban.

Tovább

Tovább

A Stádium 28 Kör ügyvivőinek levele az országgyűlési képviselőkhöz

Az Országgyűlés elé a magyar tudomány sorsát döntően befolyásoló törvénytervezet került. A több, mint egy éve tartó, a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatáról szóló küzdelem végére a törvényhozás egy úgynevezett salátatörvénnyel kíván pontot tenni.

Ez a törvénytervezet alkotmányellenes, antidemokratikus és elhibázott.

Alkotmányellenes, mert a tudomány és az MTA szabadságával szembe megy, és mert a tulajdonjog gyakorlásának korlátozásával sérti a tulajdonhoz való jogot.

Antidemokratikus, mert az érintettek szokatlanul egyértelmű akaratnyilvánítását semmibe véve, azzal ellentétes döntést készít elő, anélkül, hogy azt ésszerű érvekkel alátámasztaná.

Elhibázott, mert egy akarnok, szűklátókörű, voluntarista politika alá akarja rendelni a tudományt. Magyarországon egyetlen tudományos elit van, azt leváltani nem lehet. Legjobbjait, fiatal tehetségeit el lehet veszíteni. Kérjük az Országgyűlés azon tagjait, akikben él a felelősség a magyar tudomány, Magyarország jövője iránt, hogy a törvényjavaslatot szavazzák le.

 

A Stádium 28 Kör ügyvivői
Ács Pál, Kardos Julianna, Kertész János, Laki Mihály, Sarkadi Balázs, Vicsek Tamás

Tovább

Legyen Köztársaság!
ingyenes közéleti és kulturális fesztivál

2019. március 17-én (vasárnap) 15 órától az Eötvös Károly Intézet (EKINT) ismét megrendezi ingyenes, nagy sikerű közéleti és kulturális fesztiválját a Radnóti Miklós Művelődési Központban (1133 Budapest, Kárpát utca 23.)

Kedves vendégeinket a magyar haza legtehetségesebb és legokosabb képviselőinek szereplésével, beszélgetésekkel, szépprózával, dallal és hangszeres zenével várjuk.

Díszvendég: László Attila
Házigazda: Pikó András; Váradi Júlia

Tovább

Az Eötvös Károly Intézet nyílt levele az MTA elnöke és közgyűlése képviselői részéreAz Eötvös Károly Intézet nyílt levele Lovász László elnök és Palkovics László miniszter által március 8-án aláírt szándéknyilatkozat tárgyában. A nyílt levél az alábbi linken olvasható.


2019. március 11.

Tovább

2019. március 27-én, szerdán délután 5 órakor az Írók Boltjában (Bp. VI., Andrássy út 45).

A beszélgetés témája: Papp-Zakor Ilka Az utolsó állatkert című novelláskötete.

 

Károlyi Csaba beszélgetőtársai:

Arató László, Bazsányi Sándor és Bárány Tibor.

Tovább
A szerző további cikkei

Tovább
A szerző további cikkei

Tovább
A szerző további cikkei

Várhegyi Éva laudációja

Nem először kapja a Magyar Narancs munkatársa a Tarnói Gizella emlékére alapított díjat, és remélhetően nem is utoljára. Most egy, a fiatal kora ellenére tekintélyes „életművet” felmutató sajtómunkásnak, Keller-Alánt Ákosnak ítélte a zsüri a gazdasági újságírásban kiemelkedőt alkotók elismerését kifejező díjat.

Tovább
A szerző további cikkei

Itt és most nem könnyű feladat Tarnói Gabira emlékezni, egyrészt mert még ma is nagyon hiányzik, másrészt mert végig olvasva az elmúlt évtizedben született emlékezéseket túlságosan nagy a kihívás. Mert éppen 10 éves a Tarnói-díj, ma este tizedszer adja át az ÉS szerkesztősége a zsűri által legjobbnak ítélt tényfeltáró cikk szerzőjének.

Tovább

Képek a Tarnói-díj átadásáról. A falakon a Ludwig Múzeum Iparterv 50+ kiállításából Konkoly Gyula festményei. A fotókat Kardos Dániel készítette.

 

A díjjal járó festmény, Szurcsik József műve.
 

Kovács Zoltán (balra) és Bokros Lajos. A háttérben Károlyi Csaba és Margócsy István.

 

Balról jobbra a díjazott, Keller-Alánt Ákos, Kovács Zoltán, valamint a zsűri: Várhegyi Éva (háttal), Losoncz Miklós és Bokros Lajos.

Tovább

Tovább

Galéria

Az ÉS-kvartett 2019. január 30-án az Írók Boltjában Krusovszky Dénes regényéről szólt, Károlyi Csaba beszélgetőtársai: Bárány Tibor, Arató László és Bazsányi Sándor.

Tovább

Tovább

Az Élet és Irodalom Alapítvány e közleménnyel tesz eleget az 1996. évi CXXVI. törvény 6. § (3) bekezdésében foglalt kötelezettségének. A személyi jövedelemadó meghatározott részének az adózó rendelkezése szerinti közcélú felhasználásáról szóló törvény vonatkozó rendelkezésének megfelelően közöljük, hogy 2017-ban az alapítvány számára érkezett 3 751 000 forintot teljes egészében az Élet és Irodalom nyomdaköltségeinek fedezésére fordítottuk. Az erről szóló bizonylatok az alapítvány székhelyén megtekinthetők. 

Tovább
A szerző további cikkei

Az első ÉS-kvartett 2009. januárjában volt.

Károlyi Csaba beszélgetőtársai az évek során: Angyalosi Gergely, Bazsányi Sándor, Bárány Tibor, Deczki Sarolta, Gács Anna, Kálmán C. György, Keresztesi József, Margócsy István, Radnóti Sándor, Rácz Péter, Szilasi László, Szilágyi Zsófia, Takáts József, Visy Beatrix, Zelei Dávid.

A könyvek, amelyek eddig a beszélgetések témái voltak (szerzői névsorban, zárójelben az összesített pontszám)

Balázs Attila: Kinek Észak, kinek Dél (28)
Baráth Katalin: A borostyán hárfa (29)
Bartis Attila: A vége (21)
Bereményi Géza: Vadnai Bébi (24)
Bencsik Orsolya: Több élet (22)
Bodor Ádám: Verhovina madarai (34)
Borbély Szilárd: Nincstelenek (33)
Csabai László: Szindbád Szibériában (31)
Csaplár Vilmos: Hitler lánya (29)
Danyi Zoltán: A dögeltakarító (33)
Darvasi László: Virágzabálók (33)
Dragomán György: Máglya (27)
Esterházy Péter: Egyszerű történet vessző száz oldal - A Márk-változat (31)
Esterházy Péter: Esti (34)
Fehér Béla: Kossuthkifli (27)
Garaczi László: Arc és hátraarc (35)
Garaczi László: Wünsch híd (29)
Grecsó Krisztián: Mellettem elférsz (30)
Györe Balázs: Halálom után eltüzelni! (29)
Kácsor Zsolt: Rettenetes Vlagyimir (24)
Kántor Péter: Köztünk maradjon (35)
Kemény István: Kedves Ismeretlen (28)
Kepes András: Tövispuszta (22)
Kiss Tibor Noé: Aludnod kellene (30)
Kondor Vilmos: A budapesti kém (25)
Krasznahorkai László: Seiobo járt odalent (29)
Krasznahorkai László: Báró Wenckheim hazatér (32)
Kukorelly Endre: Ezer és 3 (27)
Kun Árpád: Boldog Észak (35)
Kun Árpád: Megint hazavárunk (31)
Láng Zsolt: Bestiárium Transylvaniae IV. A föld állatai (26)
Lovas Ildikó: A kis kavics (15)
Márton László: M. L., a gyilkos (32)
Márton László: Hamis tanú (33)
Milbacher Róbert: Szűz Mária jegyese (28)
Nádas Péter: Világló részletek (38)
Nádasdy Ádám: A vastagbőrű mimóza (32)
Oravecz Imre: Kaliforniai fürj (34)
Oravecz Imre: Távozó fa (34)
Oravecz Imre: Ókontri (35)
Papp Sándor Zsigmond: Semmi kis életek (27)
Papp Sándor Zsigmond: Gyűlölet (30)
Parti Nagy Lajos: Fülkefor és vidéke (31)
Péntek Orsolya: Az Andalúz lányai (29)
Péterfy Gergely: Halál Budán (24)
Péterfy Gergely: Kitömött barbár (34)
Péterfy Gergely: Örök völgy (28)
Poós Zoltán: A szív határai (24)
Rakovszky Zsuzsa: Szilánkok (24)
Rakovszky Zsuzsa: VS (28)
Schein Gábor: Svéd (30)
Spiegelmann Laura: Édeskevés (16)
Spiró György: Tavaszi Tárlat (23)
Szeifert Natália: Az altató szerekről (30)
Szécsi Noémi: Gondolatolvasó (33)
Szijj Ferenc: Növényolimpia (26)
Szilasi László: A harmadik híd (32)
Szilasi László: Szentek hárfája (26)
Szvoren Edina: Pertu (31)
Térey János: Protokoll (22)
Tompa Andrea: Fejtől s lábtól (34)
Tompa Andrea: Omerta (34)
Totth Benedek: Az utolsó utáni háború (23)
Tóth Krisztina: Akvárium (31)
Tóth Krisztina: Hazaviszlek, jó? (32)
Végel László: Balkáni szépség (31)
Vida Gábor: Egy dadogás története (30)
Závada Pál: Természetes fény (32)
Zoltán Gábor: Orgia (27)

 

A könyvek, amelyek eddig a beszélgetések témái voltak, a beszélgetések sorrendjében (zárójelben az összesített pontszám):

1. Spiegelmann Laura: Édeskevés (16)
2. Krasznahorkai László: Seiobo járt odalent (29)
3. Balázs Attila: Kinek Észak, kinek Dél (28)
4. Péterfy Gergely: Halál Budán (24)
5. Csaplár Vilmos: Hitler lánya (29)
6. Kukorelly Endre: Ezer és 3 (27)
7. Kemény István: Kedves Ismeretlen (28)
8. Darvasi László: Virágzabálók (33)
9. Tóth Krisztina: Hazaviszlek, jó? (32)
10. Poós Zoltán: A szív határai (24)
11. Garaczi László: Arc és hátraarc (35)
12. Kondor Vilmos: A budapesti kém (25)
13. Szvoren Edina: Pertu (31)
14. Esterházy Péter: Esti (34)
15. Spiró György: Tavaszi Tárlat (23)
16. Szilasi László: Szentek hárfája (26)
17. Térey János: Protokoll (22)
18. Lovas Ildikó: A kis kavics (15)
19. Rakovszky Zsuzsa: VS (28)
20. Láng Zsolt: Bestiárium Transylvaniae IV. A föld állatai (26)
21. Grecsó Krisztián: Mellettem elférsz (30)
22. Bodor Ádám: Verhovina madarai (34)
23. Papp Sándor Zsigmond: Semmi kis életek (27)
24. Fehér Béla: Kossuthkifli (27)
25. Kepes András: Tövispuszta (22)
26. Márton László: M. L., a gyilkos (32)
27. Péterfy Gergely: Örök völgy (28)
28. Baráth Katalin: A borostyán hárfa (29)
29. Parti Nagy Lajos: Fülkefor és vidéke (31)
30. Kántor Péter: Köztünk maradjon (35)
31. Kácsor Zsolt: Rettenetes Vlagyimir (24)
32. Oravecz Imre: Kaliforniai fürj (34)
33. Csabai László: Szindbád Szibériában (31)
34. Tompa Andrea: Fejtől s lábtól (34)
35. Borbély Szilárd: Nincstelenek (33)
36. Tóth Krisztina: Akvárium (31)
37. Kun Árpád: Boldog Észak (35)
38. Szécsi Noémi: Gondolatolvasó (33)
39. Bereményi Géza: Vadnai Bébi (24)
40. Szilasi László: A harmadik híd (32)
41. Závada Pál: Természetes fény (32)
42. Péterfy Gergely: Kitömött barbár (34)
43. Esterházy Péter: Egyszerű történet vessző száz oldal - A Márk-változat (31)
44. Rakovszky Zsuzsa: Szilánkok (24)
45. Dragomán György: Máglya (27)
46. Kiss Tibor Noé: Aludnod kellene (30)
47. Péntek Orsolya: Az Andalúz lányai (29)
48. Nádasdy Ádám: A vastagbőrű mimóza (32)
49. Györe Balázs: Halálom után eltüzelni! (29)
50. Schein Gábor: Svéd (30)
51. Garaczi László: Wünsch híd (29)
52. Oravecz Imre: Távozó fa (34)
53. Bartis Attila: A vége (21)
54. Végel László: Balkáni szépség (31)
55. Danyi Zoltán: A dögeltakarító (33)
56. Zoltán Gábor: Orgia (27)
57. Milbacher Róbert: Szűz Mária jegyese (28)
58. Kun Árpád: Megint hazavárunk (31)
59. Bencsik Orsolya: Több élet (22)
60. Márton László: Hamis tanú (33)
61. Krasznahorkai László: Báró Wenckheim hazatér (32)
62. Nádas Péter: Világló részletek (38)
63. Vida Gábor: Egy dadogás története (30)
64. Tompa Andrea: Omerta (34)
65. Szijj Ferenc: Növényolimpia (26)
66. Szeifert Natália: Az altató szerekről (30)
67. Totth Benedek: Az utolsó utáni háború (23)
68: Papp Sándor Zsigmond: Gyűlölet (30)
69. Oravecz Imre: Ókontri (35)

Tovább

„Tsuda-képpen szóllnak vala az Urak a tanátsban a dologhoz” – avagy Palkovics miniszter osztja az észt

Tovább

Galéria

Károlyi Csaba, Takáts József, Deczki Sarolta és Szilágyi Zsófia

 

Károlyi Csaba és Takáts József

 

Deczki Sarolta és Szilágyi Zsófia

 

Takáts József és Deczki Sarolta

 

Károlyi Csaba

Tovább

Tovább

Május 8-án a 168 Óra és az Élet és Irodalom szerkesztősége, valamint a III. kerületi önkormányzat emléktáblát avatott a másfél éve elhunyt újságíró, Megyesi Gusztáv tiszteletére az óbudai Fő téren. Beszédet mondott Bús Balázs Óbuda-Békásmegyer polgármestere, Csuhai István az Élet és Irodalom szerkesztője és Tóth Ákos, a 168 Óra főszerkesztője. A képek az eseményen készültek.

Tovább

Tovább

Lapzárta után a Ludwig Múzeumban vette át Vitéz F. Ibolya, a 24.hu munkatársa az idén kilencedik alkalommal kiosztott Tarnói-emlékdíjat.
A beadott pályamunka uniós támogatásunkról szólt. (Levegőben lóg az összes uniós támogatásunk felfüggesztése, 24.hu, 2017. november 14.)
A díjat – pénzjutalmat és Kopasz Tamás képzőművész festményét – Bokros Lajos, a kuratórium elnöke adta át.

Kardos Dániel fotóin az est néhány pillanata.

Tovább

A fotókat Kardos Dániel készítette

Szikszai Károly kiállításmegnyitója a Godot Galériában, 2018. január 4-én. Megtekinthető február 3-ig keddtől péntekig 9 és 14, szombaton 10 és 13 óra között.

Tovább

Kardos Dániel fotói

Tovább
A szerző további cikkei

A Színházi Kritikusok Céhe kritikapályázati felhívása

A színházi kritika utánpótlásának biztosítása céljából kétfordulós színikritika-pályázatot hirdetünk Koltai Tamás kritikapályázat néven, 75 éve született kollégánk emlékére és tiszteletére. A pályázatra rendszeres színházlátogató középiskolások, egyetemi hallgatók és írással hivatásszerűen foglalkozó, 17–30 éves életkor közötti színházkedvelők jelentkezését várjuk. 
A pályázóktól három, a sajtóban nem publikált színikritikát kérünk, 2014-nél nem korábbi színházi bemutatóról, egyenként minimum 4000, maximum 8000 karakter terjedelemben. A jelentkezők írásait – jeligével ellátva, PDF formátumban – elektronikusan a [email protected] mailcímre várjuk, vagy pedig nyomtatott formában, postai úton a Koltai Tamás kritikapályázat, 1241 Bp. Pf. 64. postacímre. A beküldési határidő 2017. december 1. éjfél. A pályázatok kézhezvételét nyugtázzuk.
A pályamunkákat kritikusok, szerkesztők bírálják el, majd a legjobbakat meghívják a 2017/2018-as színházi évad második felére eső második fordulóba. Az első forduló győztesei három tavaszi bemutatóról írnak majd kritikát. Ekkor a cikkek véleményezésébe színházi alkotók is bekapcsolódnak.
A Koltai Tamás kritikapályázat szakmai partnerei a Színház folyóirat és a szinhaz.net, az art7.hu, a 25 éves Criticai Lapok, az Ellenfény, a Revizor – a kritikai portál és a spirituszonline.hu.
A pályadíj 250 000 forint. A pályázat győztesei díjukat 2018 szeptemberében, a Színikritikusok díja átadó ünnepségén vehetik át.
A hivatalos pályázati kiírás és a további információk megtalálhatók lesznek a Színházi Kritikusok Céhe honlapján: kritikusceh.wordpress.com

Tovább
A szerző további cikkei

A Népszabadság kiadását október 8-án felfüggesztette a kiadó Mediaworks. A cikksorozat a Facebook-on folytatódott.

Tovább
A szerző további cikkei

Népszabadság, 2016. október 8.1

Tovább
A szerző további cikkei

Népszabadság, 2016. október 7.

Tovább
A szerző további cikkei

Népszabadság, 2016. szeptember 24.

http://nol.hu/gazdasag/matolcsy-gyorgy-mnb-vajda-zita-testver-fizetes-1633197

Nem cáfolja a jegybank, hogy munkavállalójuk, Vajda Kitti nem más, mint Vajda Zita testvére. Matolcsy Györgyöt hiába keressük napok óta.

Tovább
A szerző további cikkei

Népszabadság, 2016. szeptember 17.

http://nol.hu/gazdasag/a-matolcsyhoz-kozeli-no-mindenhez-ert-nem-is-lehet-csodalkozni-kiveteles-karrierjen-1632215

2010-ben pályázat nélkül kapott állást az NGM-ben a Matolcsyhoz hű nő. Úgy fest: mindenhez ért.

Tovább
A szerző további cikkei

Népszabadság, 2016. szeptember 16.

http://nol.hu/gazdasag/matolcsy-gyorgy-vajda-zita-kozpenz-mnb-fizetes-1632059

A jegybankelnök sietősen távozott a kecskeméti városházára, miután hírül vette, hogy munkatársunk vár rá. Vajda Zita juttatásairól nem kérdezhettük.

Tovább
A szerző további cikkei

Népszabadság, 2016. szeptember 14.

http://nol.hu/belfold/ezoteria-uralja-matolcsy-jegybankjat-1631727

A buddhizmusból ismert tízmilliószoros napok hiedelmével nagy átfedést mutatnak az MNB közlései.

Tovább
A szerző további cikkei

Népszabadság, 2016. szeptember 13.

http://nol.hu/gazdasag/vajda-zita-matolcsy-gyorgy-mnb-botrany-1631529

A Matolcsy Györgyhöz köthető hölgy halmozottan előnyös helyzetbe került, sok más mellett havi hatszázezerért kutathatja Indiát.

Tovább
A szerző további cikkei

Népszabadság, 2016. szeptember 12.

http://nol.hu/gazdasag/kiemelkedo-fizetest-kapott-a-jegybankban-a-matolcsyhoz-kozel-allo-holgy-1631415

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) fizetési listáján nem sok alkalmazott lehet feljebb annál a Vajda Zitánál, akit maga a jegybank hozott összefüggésbe Matolcsy György elnök válásával. Erre a következtetésre lehet jutni az MNB oldalán fellelhető juttatási összeállítást átnézve.

Tovább
A szerző további cikkei

Népszabadság, 2016. szeptember 10.

http://nol.hu/belfold/matolcsy-gyorgy-nb-valas-fizetes-mnb-hazassag-1631157

Matolcsy György elnök válásáról tájékoztatták lapunkat, amikor Vajda Zita fizetéséről kérdeztük a jegybankot. A nő két állásáért bruttó 2,2 millió forint járt.

Tovább
A szerző további cikkei

Tovább

Jeges tűz - Az LMP támogatásával egészül ki az Alkotmánybíróság

Tovább

2016. október 2-án a „betelepítési kvótaként“ elhíresült kérdésről tart a kormány népszavazást. Ezzel kapcsolatban már sokféle hír és vélemény napvilágot látott. Az Eötvös Károly Intézet azonban szeretné eloszlatni az ügyet körülvevő bizonytalanságot, illetve az ezzel kapcsolatos híreszteléseket és tévképzeteket.

Ezért, valamint a magyar-szerb határ lezárásának közelgő évfordulója kapcsán 2016. szeptember 13-án, kedden délelőtt 10 órától az Eötvös Károly Intézet sajtó-háttérbeszélgetést szervezett, amelynek keretében bemutatta a „kvótanépszavazásról” szóló, tájékoztató, infografikás videóját és a népszavazást elemző komplex tanulmányát, ami kitér a menekültek helyzetére Magyarországon, a népszavazási kérdés közjogi szempontjaira, illetve a népszavazásra adható lehetséges válaszokra is.

Tovább

Az Eötvös Károly Intézet jogi elemzést készített a március 30-ra bejelentett egyórás „tanársztrájk” alkotmányos körülményeiről.

A részt vevő pedagógusok célja a kormány oktatáspolitikájának bírálata. Ezt az akciót nem a sztrájkra vonatkozó szabályok alapján kell megítélni, hanem, elemzésünk szerint, a résztvevők cselekedetének jogi mérlegelése során a véleménynyilvánítás szabadsága és a polgári engedetlenség szempontjait együtt kell figyelembe venni.

Tovább

Tovább

Rádi Antónia kapta az idei Tarnói Gizella-díjat

A képeket Csuhai István készítette

Tovább

Erről az Euphorboszról beszélik című válogatáskötetéért Tőzsér Árpád kapja az Artisjus Irodalmi Nagydíjat 2016-ban. A fiatalabb szerzők közül Bognár Péter és Gerőcs Péter, a középgenerációból Beck András és Takáts József részesül a Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület irodalmi elismerésében.

Tovább

Tovább

Tovább
A szerző további cikkei

E-könyvbemutató, 2016. január 13., Írók Boltja

Az ÉS-kvartett tagjai a legjószívűbbtől a legszigorúbbig  - az adott pontjaik átlaga alapján

(zárójelben ki hányszor szerepelt):

1.       Szilasi László 8,25 (8)

2.       Deczki Sarolta 8,00 (6)

3.       Bárány Tibor 7,94 (17)

4.       Bazsányi Sándor 7,88 (9)

5.       Gács Anna 7,66 (15)

6.       Visy Beatrix 7,44 (9)

7.       Keresztesi  József 7,37 (8)

8.       Szilágyi Zsófia 7,37 (16)

9.       Angyalosi Gergely 7,00 (14)

10.   Radnóti Sándor 7,00 (12)

11.   Károlyi Csaba 6,90 (50)

12.   Kálmán C. György 6,64 (14)

13.   Margócsy István 6,47 (19)

14.   Takáts József 6,33 (6)

Tehát megdőlt az az elmélet, hogy Bazsányi Sándor a legjószívűbb, és az is, hogy Károlyi Csaba a legszigorúbb, persze sokat számít az is, ki hányszor szerepelt, és pl. Radnóti Sándor kétféle stratégiát követett.

Tovább

A miskolci Herman Ottó Gimnázium nevelőtestületének levelével kapcsolatban

2016. január 11.

Tovább
A szerző további cikkei

Tovább

A Wall Street Journal szerint Spiró György Fogsága a 2015-ös év egyik legjobb regénye, a lap tizes toplistáján többek között a Nobel-díjas török író, Orhan Pamuk legújabb könyvével együtt szerepel. Tíz évvel megszületése után adták ki angolul Spiró gigantikus történelmi regényét: a Captivity a Restless Books gondozásában jelent meg Tim Wilkinson fordításában, aki Kertész Imre műveit is átültette angolra.

A mű novemberben jelent meg az amerikai könyvpiacon, és máris nagyon pozitív visszhangot váltott ki. Például Adam Kirsch kritikus szerint a magyar regény jobb, mint a Ben Hur, méltatta a szerző kivételes történelem ismereteit, amelyek segítségével megjeleníti a politikai intézményeket és a társadalmi berendezkedést az időszámításunk szerinti első század Római Birodalmában.

Tovább
A szerző további cikkei

Tovább

Tovább
A szerző további cikkei

Január 13-án szerdán 17 órakor az Írók Boltjában bemutatják az ÍRÓK BOLTJA első e-könyvét, mely az ÉLET ÉS IRODALOM irodalomkritikai sorozatának első ötven szövegét tartalmazza.

Tovább

A fotókat Károlyi Péter készítette

Az 50. kvartett 2015. november 25-én, szerdán délután 5 órakor volt az Írók Boltjában.

A beszélgetés témája: Schein Gábor: Svéd című regénye volt.

Károlyi Csaba beszélgetőtársai: Kálmán C. György, Szilágyi Zsófia és Visy Beatrix.

Tovább

Könyvbemutató 2015. november 24., Írók Boltja

Tovább

Minden embert, a pedagógusokat is megillető alapvető jog az információs önrendelkezés szabadsága. Ezt a szabadságot számolja fel az a rendszer, amely alapján a tanárok személyes adatainak széles körét törvénysértően és alkotmányellenesen az Oktatási Hivatal által fenntartott adatbázisba rendezik.

A pedagógusokat és az intézményvezetőket olyan rendszeres egyéni és csoportos önértékelésre kötelezik, aminek eredményeit az Oktatási Hivatal központi adatbázisában tárolják majd. Az új szabályok az ország valamennyi pedagógusának rendszeresen frissülő profilját tartalmazó központi adatbázist hoznak létre, amelynek céljairól és az adatkezelés korlátairól az erről szóló jogszabályok alig mondanak valamit. A homályban hagyott szabályozás alapján törvénysértő módon zajló rendszeres központi ellenőrzés és maga az adatbázis a pedagógusok alkotmányos jogainak sérelmét okozza.

Az Eötvös Károly Intézet elemzését mellékeljük.

Tovább

Az alábbi linkre kattintva olvasható a szöveg.

http://polanyi.bme.hu/folyoirat/2004/2004-05-talalkozas_gonzc_arpaddal.pdf

Tovább

Ki volt Andrassew Iván?

Az Andrassew Iván életművének gondozására létrejött civil társaság  Ki volt Andrassew Iván? elnevezéssel  pályázatot ír ki összesen 1 millió forint értékben. Andrassew Iván életműve 2015. január 14-én lezárult. A pályázók feladata az, hogy a rendelkezésre álló, illetve felkutatható források – történeti adatok, publikációk, kortársi visszaemlékezések – felhasználásával adjanak személyes választ a pályázat címében foglalt kérdésre. A pályázaton bárki részt vehet. A digitalizált pályaművet (vagy annak elektronikus elérhetőségét) a civil társaság honlapján megadott e-mail-címre ([email protected]) kell benyújtani 2015. december 1-jéig. (A honlap a www.csomopont.hu/andrassew címen elérhető.) A pályázat eredményhirdetésére 2016. január 14-én, Andrassew Iván halálának évfordulóján kerül sor. 

Tovább

Lapzártával egyidőben volt a Ludwig Múzeum és az Élet és Irodalom közös pályázatának eredményhirdetése. 
Az I. díjat prózájáért Oláh Lehel,
a II. díjat verséért Nyírfalvi Károly,
a III. díjat prózájáért Bencsik Or­solya kapta.

A zsűri kiemelkedőnek találta még, és közlésre javasolta
Juhász Nóra,
Szilágyi Gábor,
Árvai-Szajkó Edit,
Jassó Judit,
Simon Bettina, 
Nagy Erzsébet Viktória, 
Cziglényi Boglárka, 
Oláh András, 
Karacs Andrea írását.

Tovább

Tovább

A menekültügyi válsághelyzet bevezetése az alkotmányosság kiiktatásához vezethet

2015. szeptember 6.

Tovább

Tovább

A közelmúltban a menekültekkel kapcsolatban megfogalmazott kormányzati álláspontok és az ezeket alátámasztani szándékozó ún. nemzeti konzultáció keretében kiküldendő kérdések minden szakmai és morális megfontolást nélkülöznek. A fentiek alapján folytatott kommunikációban rejlő veszélyek miatt Magyarország kormányát a kampány leállítására kérjük.


Árendás Zsuzsa, Blaskó Zsuzsa, Böröcz József, Csákó Mihály, Csepeli György, Durst Judit, Erőss Ágnes, Faludi Julianna, Feischmidt Margit, Gödri Irén, Göncz Borbála, Halász Iván, Hárs Ágnes, Horváth Sándor, Janky Béla, Jon Fox, Kiss Tamás, Kopper Ákos, Kovács Éva, Kovács Nóra, Kováts András, Krizsán Andrea, Letenyei László, Lengyel György, Melegh Attila, Messing Vera, Nagy Boldizsár, Nguyen Luu Lan Anh, Nyíri Pál, Örkény Antal, Papp Z. Attila, Pulay Gergő, Rédei Mária, Sik Endre, Simon Dávid, Simonfalvi Ildikó, Simonovits Bori, Soltész Béla, Szabó Ildikó, Szántó Diana, Székelyi Mária, Szerbhorváth György, Tarrósy István, Tátrai Patrik, Tóth Judit, Tóth Lilla, Tóth Pál Péter, Váradi Luca, Váradi Monika Mária, Várhalmi Zoltán, Vépy-Schlemmer Éva, Vidra Zsuzsa, Virág Tünde, Vörös Zoltán, Zakariás Ildikó, Zentai Viloetta

Tovább

Tovább

Mind, átjavított, újabb, régiek című költői életművét összegyűjtő kötetéért Kukorelly Endre kapta az Artisjus Irodalmi Nagydíjat 2015-ben. Rajta kívül Szijj Ferenc, Háy János, Károlyi Csaba és Szilágyi Márton részesült a Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület elismerésében.

Tovább

Proust-fordításaiért vehette át Jancsó Júlia  a Szekeres György nevét viselő Műfordítói Érmet április 8-án, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia Széchenyi-emlékestjén, a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében. A jelentős műfordítói életművet elismerő emlékérmet, ifj. Szlávics László szobrászművész alkotását, az Európa Kiadó hajdani szerkesztőjének, irodalmi vezetőjének emlékét őrző Szekeres-Varsa Vera alapította 2014-ben, s a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia gondozza. Az öttagú kuratórium elnöke Szabics Imre, az Eötvös Loránd egyetem professor emeritusa, az MTA doktora. Az első díjazott Rajnavölgyi Géza volt. 

Tovább

Lapzárta után került sor a hat éve alapított Tarnói Gizella-díj átadására, amelyet ez évben Brückner Gergely kapott a Figyelő című hetilapban megjelent, színvonalas gazdasági tárgyú cikkei elismeréseként. A kuratórium (Bokros Lajos, Losoncz Miklós, Várhegyi Éva) szavazattöbbséggel ítélte a díjat a portál munkatársának.
A Tarnói Gizella-díjat az Élet és Irodalom munkatársai alapították 2006-ban elhunyt kollégájuk emlékére. Minden évben egy, a gazdasági újságírásban kiemelkedő teljesítményt nyújtó újságíró kapja.
A díjjal járó képzőművészeti alkotást, Kovács Péter művét Bokros Lajos adta át.

A képeket Károlyi Péter készítette.

Tovább

Az est február 25-én, szerdán délután 5 órakor volt az Írók Boltjában.

A beszélgetés témája Dragomán György Máglya című regénye volt.

Károlyi Csaba beszélgetőtársai: Gács Anna, Margócsy István és Visy Beatrix.

A képeket Károlyi Péter készítette

Tovább

Tovább

A képeket Károlyi Péter készítette

Tovább

Elnöki rendszerrel az elnöki rendszer ellen

Tovább

Az est november 26-án, szerdán délután 5 órakor volt az Írók Boltjában.

A beszélgetés témája: Esterházy Péter Egyszerű történet vessző száz oldal – a Márk-változat című regénye. 

Károlyi Csaba beszélgetőtársai: Gács Anna, Margócsy István és Visy Beatrix.

Tovább

Az est 2014. október 29-én, volt az Írók Boltjában.

A beszélgetés témája: Péterfy Gergely Kitömött barbár című regénye. 

Károlyi Csaba beszélgetőtársai: Gács Anna, Margócsy István és Visy Beatrix.

Tovább

2014. július 9.

Tovább

Állami szerv ne balliberálisozzon és ne terjesszen homofób tartalmat!

Tovább

Tovább

Egyezménysértő volt a Legfelsőbb Bíróság elnökének elmozdítása

Budapest, 2014. május 27. – Az Emberi Jogok Európai Bírósága mai döntésében kimondta: Baka András idő előtti elmozdítása a Legfelsőbb Bíróság elnöki székéből sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét. A döntés igazolja az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért többször kifejtett aggályait a bírói függetlenséget sértő lépéssel kapcsolatban.

Tovább

Budapest, 2014. április 25. – A Gyulai Törvényszék bírájának a Szebb Jövőért Egyesület feloszlatását elutasító ítélete kapcsán elengedhetetlen leszögezni, hogy a magyar államot képviselő bírák az ítélkezés során kizárólag a törvénynek megfelelően nyilvánulhatnak meg: aki közhatalmat gyakorol, nem a saját nevében beszél, hanem a törvénynek ad hangot. A klasszikus megfogalmazás szerint a bíró a törvény szája. Elfogadhatatlan, hogy ítélete indokolásában mentegesse, legitimálja a „cigánybűnözés” teóriáját és az ezen alapuló szélsőséges akciókat, megtagadva azokat az alkotmányos elveket, amelyeket a törvényeink intézményesítenek: a minden embert egyenlően megillető méltóságot, a jogegyenlőséget és a kirekesztés tilalmát, valamint a jogok és kötelezettségek egyéni jellegét. 

Tovább

2014. április 13.

2014. április 9-én hozták nyilvánosságra és juttatták el a közoktatási intézmények számára a „javasolt kiadványok listáját” a következő tanévre, és az iskoláknak mindössze néhány munkanapon belül, április 15-ig kell választaniuk a kínálatból. Ez a döntés ismét mellőzte a szakmai fórumokkal való egyeztetést, és ezáltal szakmailag súlyosan kifogásolható eredmény született. Egyetértünk Pokorni Zoltán volt oktatási miniszterrel, aki szerint „Sokféle gyerek van, sokféle tanulási út, nem fedi le a két tankönyv ezt a sokféleséget, személyre szabott oktatásra van szükség, ehhez a két tankönyv kevés.

Az állam azonban átláthatatlan módon kiválasztott tankönyvek ajánlásával, valamint állami megrendelésre írt ún. kísérleti tankönyvekkel kíván leváltani évek óta eredményesen használt, szakmai kontrollal készült tankönyvcsaládokat. Az ajánlott könyvek árát mélyen a piaci árak alatt kínálják, ily módon is ellehetetlenítve a listán nem szereplő taneszközök forgalmazását.

Úgy véljük, hogy az iskolákhoz kiküldött tájékoztatóban szereplő „ajánlott” könyvek az állami fenntartású iskolák számára lényegében kötelezőek, mivel – mint a tájékoztató fogal­maz – „a fenntartói egyetértést azon iskolai tankönyvrendelésekre lehet megadni, amelyeket a javasolt lista, és a kapcsolódó szabályok alapján állítottak össze az iskolák”. Mindez ellen­tétes a köznevelési törvényben előírtakkal, mert az abban foglaltak szerint a pedagógus sza­badon választhatja meg az alkalmazott tankönyveket [2011. évi CXC. törvény 63. § (1)]. Felhívjuk a szülők és a tanárok figyelmét arra, hogy továbbra is lehetséges a piaci kínálatból választani, ha közvetlenül fordulnak a megrendelni kívánt tankönyvek kiadójához.

Tiltakozásunk azonban elsősorban szakmai jellegű. A napvilágra került listán az általános iskolai történelem tankönyvek között egyrészt a jelenleg még ismeretlen szerzők által készítendő, ismeretlen tartalmú és szakmai színvonalú „kísérleti tankönyvek” (5–6. osztály), valamint az állami tulajdonba került Apáczai és Nemzedékek Tudása (volt Nemzeti) Tankönyvkiadó kiadványai kerültek, miközben pedagógiailag és történeti szempontból egyaránt elismert tankönyvek nem választhatók.

Az ajánlottak között szerepel Bánhegyi Ferenc tankönyvsorozata is, amely évek óta számos szakmai bírálatot kapott. Hitlerről szóló életrajzi ismertetése alapján a diákok akár szimpa­tizálhatnak is a náci vezérrel, de idealizálja a szerző Horthy szerepét is. Mivel a tankönyv szerzője és a kiadó korábban a megalapozott szakmai bírálatokat sem volt hajlandó tudomásul venni, és még a legdurvább ténybeli hibákat sem javították ki, a kézirat felkért lektora, Faze­kas Csaba 2000 októberében kénytelen volt nyílt levélben elhatárolódni a tankönyvtől, és kérte nevének törlését a lektorok közül. (http://www.uni-miskolc.hu/~bolfazek/banhegyi.htm). Bánhegyi később finomított egyres állításain, ám munkája továbbra is tartalmaz kifogásolható részeket: „Azokhoz képest [tankönyve újabb kiadása] jóval visszafogottabb. Ennek a tan­könyvnek a megközelítése, szövege nemegyszer igen leegyszerűsítő, adott esetekben torzító. A sorok közötti üzenet számos esetben aggályos, sőt, véleményem szerint esetenként elfogad­hatatlan.” – írta a könyvet 2013-ban véleményező szakértő, Miklósi László (http://tankonyvbazis.hu/hir.php?id=164). A leggyakrabban bírált témákon (zsidóság, antiszemitizmus) túl a kötet másutt is egyoldalú szemlélettel, hiányosan tárgyalja a különböző történelmi jelenségeket (pl. az első világháború utáni békerendszert és ezen belül Trianont, a globalizációt, Magyarország ötvenes évekbeli eseményeit stb.).

Helméczy Mátyás tankönyveihez nem kapcsolódnak ilyen kifogások, de a szerző másutt kifejtett, összeesküvés-elméleteket tartalmazó, és a szakmaiságot nélkülöző megközelítései adnak okot aggodalomra (lásd: Fél évszázad eltitkolt történelme).

Alulírottak úgy gondoljuk, hogy felmérhetetlen károkat okoz, ha a történelem oktatásában ismét teret kap a politikai és ideológiai irányítás. Csak torzítások, elfogultság nélkül lehet felelősen gondolkodó, a múlttal szembenézni tudó generációkat felnevelni. Ehhez szük­sé­gesnek tartjuk a szakmai eredmények, szempontok elsődleges figyelembe vételét a tanköny­vek megírásánál, valamint elengedhetetlennek tartjuk az esélyegyenlőség megvalósítását a tankönyvek kiválasztásánál.

Fentiek alapján javasoljuk a tankönyvlista visszavonását, és a szakmai szervezetek vezetőivel való érdemi tárgyalásokat a kérdésről.

Tiltakozásunk nyitott további csatlakozók számára is.

A. Sajti Enikő, Bárdi Nándor, Bencsik Péter, Csapody Tamás, Deák Ágnes, Egry Gábor, Eiler Ferenc, Eörsi László, Gábor György, Horváth Sándor, Kaba Eszter, Kardos-Gönczöl Andrea, Karsai László, Kis Andrea, Klenjánszky Sarolta, Konok Péter, Kovács Éva, Kövér György, Miklósi László, Ormos Mária, Pándi Lajos, Pihurik Judit, Révész Béla, Simon Attila, Sipos József, Tamás Ágnes, Ungváry Krisztián

Tovább

Emberi Jogok Európai Bírósága Második Szekció

Ungváry és Irodalom Kft. Kontra Magyarország ügy

 (64520/10. sz. kérelem)

Tovább
A szerző további cikkei

Esterházy Péter a szlovén Fabula-fesztivál díszvendége

Tovább

Érvek és ellenérvek a gazdaság-, a jogtudomány, a szociológia és a filozófia területéről

tudományos konferencia

Budapest, 2014. március 6–7. 2014. március 6. csütörtök, ELTE BTK 1088, Múzeum krt. 4., Gólyavár, Mária Terézia Terem

Tovább
A szerző további cikkei

2014. február 25.

Tovább

2014. február 20.

Lapzárta után került sor a hat éve alapított Tarnói Gizella-díj átadására, amelyet ez évben Jenei Miklós kapott az Index.hu‑n megjelent, színvonalas gazdasági tárgyú cikkei elismeréseként. A kuratórium (Bokros Lajos, Losoncz Miklós, Várhegyi Éva) szavazattöbbséggel ítélte a díjat a portál munkatársának.
A Tarnói Gizella-díjat az Élet és Irodalom munkatársai alapították 2006-ban elhunyt kollégájuk emlékére. Minden évben egy, a gazdasági újságírásban kiemelkedő teljesítményt nyújtó újságíró kapja.
A díjjal járó képzőművészeti alkotást, Fehér László művét Bokros Lajos adta át.

A képeket Károlyi Péter készítette.

Tovább
A szerző további cikkei

A paksi döntésre (József Nádor tér, 2014. február 1.)

Tovább

A NER jogi antropológiájáról

Az Eötvös Károly Intézet másodszor – ezúttal a Magyar Helsinki Bizottsággal közösen – fordul az új ombudsmanhoz, javasolva, hogy kezdeményezzen normakontrollt. Ebben a beadványban az előzetes letartóztatás lehetséges időtartamát korlátlanná tevő, 2013 novemberében elfogadott törvényi rendelkezés alkotmánybírósági felülvizsgálata érdekében lépünk fel. A fogva tartás egy évtizede érvényesülő időbeli maximumának felszámolásáról szóló szabály nem pusztán a személyi szabadsághoz való jogot sérti, hanem a törvényalkotónak az emberi jogok eszméjétől idegen emberképéről árulkodik.

Tovább

Tiltakozunk a német megszállás emlékművének nyilvánosságra jutott terve ellen! Az emlékmű meghamisítja történelmünk egy fontos időszakát és relativizálja a holokauszt történéseit.

A leírás szerint az emlékmű „minden áldozat emlékére” készülne. Mivel azonban az emlékmű történelemhamisításon alapul, a küldetését nem töltheti be. Azzal, hogy az emlékmű a holokauszt áldozatait és a holokauszt kollaboráns elkövetőit egyetlen áldozatként jeleníti meg, meggyalázza az áldozatok emlékét.

A magyar holokauszt a magyar hatóságok aktív közreműködésével zajlott le. Az emlékmű azonban a felelősséget kizárólag a németekre és a német hadsereg „nyilaskeresztes fiókáira” hárítja. A valóságban a nyilasok az 1944 nyarán lezajlott deportálásokban semmilyen szerephez nem jutottak. Alulírott történészek felszólítjuk a kormányt, hogy hagyjon fel közelmúltunk meghamisításával, a holokauszt történetének relativizálásával, és tegyen le a Szabadság téri emlékmű megvalósításáról.

Bencsik Péter történész, Deák Ágnes történész, Eörsi László történész, Fazekas Csaba történész, Frojimovics Kinga történész, Gecsényi Lajos történész, Gyáni Gábor történész, Hajdu Tibor történész, Hosszú Gyula történelemtanár, Karády Viktor szociológus, Karsai László történész, Kenedi János történész, Klaniczay Gábor történész, Kovács M. Mária történész, Kövér György történész, Majsai Tamás történész, Mink András történész, Molnár Judit történész, Ormos Mária történész, Paksy Zoltán történész, Pihurik Judit történész, Rainer M. János történész, Sipos Péter történész, Toronyi Zsuzsanna muzeológus, Ungváry Krisztián történész, Vonyó József történész

Tovább

Tovább

A képeket Károlyi Péter készítette

Tovább

Tovább
A szerző további cikkei

A magyarországi gazdaság- és társadalomfejlődés újabb zsákutcája és a még mindig lehetséges modernizáció alapvetése

Tíz évvel ezelőtt, 2003 karácsonyán jelent meg Verseny és szolidaritás című hosszú írásom az Élet és Irodalom ünnepi számának mellékleteként. A 130 pontban összefoglalt mondanivaló egyrészt gazdaságpolitikai alapvetést, piacgazdasági szakmai okfejtést tartalmazott, másrészt javaslatok vázlatát már akkor is égetően szükséges szerkezeti reformokra. A kicsi, nyitott, az átmenet nehézségeivel küzdő és felzárkózni kívánó országokra általánosan érvényes, így ma is változatlanul helyes gazdaságpolitikai vonalvezetést az akkor uralmon levő kormányzat gőgösen elutasította, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaságot irányító többi kormány pedig teljesen figyelmen kívül hagyta. A 2010-ben uralomra jutott jelenlegi rezsim már alternatív elméletet gyártott leszakadást gyorsító intézkedéseinek eszmei megalapozásához. 

Tovább

Az est november 27-én volt az Írók Boltjában. Témája Tóth Krisztina Akvárium című regénye.

Károlyi Csaba beszélgetőtársai Bárány Tibor, Radnóti Sándor és Szilágyi Zsófia voltak.


(A képeket Károlyi Péter készítette.)

Tovább

Tovább

Az est október 30-án volt az Írók Boltjában. Témája Borbély Szilárd Nincstelenek című regénye.

Károlyi Csaba beszélgetőtársai Bárány Tibor, Radnóti Sándor és Szilágyi Zsófia voltak.


(A képeket Károlyi Péter készítette.)

Tovább

A szociális temetés intézménye mint az új ombudsman szerepfelfogásának próbája

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

A Magyar Nemzet újságírója - egy Heti Válaszban megjelent cikkre hivatkozva - az Eötvös Károly Intézet működését érintő kérdéseket tett fel. A kérdések és a válaszaink alább olvashatók.

Tovább

 (A műhöz híven e könyv is jelenetekből áll, mely jelenetek alcímekkel vannak elválasztva egymástól. Bár néha alcím nélkül is új jelenet kezdődik, ez a hiány a szerző - azaz Lukáts Andor fogyatékosságát, illetve ötlettelenségét jelöli.)

Tovább

A május 29-i ÉS-kvartett témája Tompa Andrea: Fejtől s lábtól című regénye volt.

Károlyi Csaba beszélgetőtársai: Bárány Tibor, Deczki Sarolta és Kálmán C. György


(A képeket Nagy Bernadett készítette.)

Tovább

Május 23-án, az Írók Boltjában mutattuk be Kovács Zoltán, Megyesi Gusztáv és Váncsa István elsőoldalas publicisztikáiból szerkesztett új kötetet, az Első oldal V. című könyvet.

(A fotókat Nagy Bernadett készítette.)

Tovább

Az MTK Ökölvívó Szakosztályának közleménye

Tovább

In der neuen ungarischen Verfassung (dem Grundgesetz) wurde die Bevorzugung von Kunstwerken mit ,christlich-nationaler Gesinnung‘ bei der Vergabe staatlicher Subventionen de facto festgeschrieben.

Tovább

Március 7-én került sor a négy éve alapított Tarnói Gizella-díj átadására, amelyet ez évben Szentkirályi Balázs kapott az Index.hu‑n megjelent színvonalas gazdasági tárgyú cikkei elismeréseként. A kuratórium (Bokros Lajos, Losoncz Miklós, Várhegyi Éva) egyhangúlag ítélte a díjat a portál munkatársának. 

A Tarnói Gizella-díjat az Élet és Irodalom munkatársai alapították 2006-ban elhunyt kollégájuk emlékére. Minden évben egy, a gazdasági újságírásban kiemelkedő teljesítményt nyújtó újságíró kapja.
A díjjal járó képzőművészeti alkotást, Vojnich Erzsébet művét Bokros Lajos adta át.

(A fotókat Károlyi Péter készítette.)

Tovább

Tovább
A szerző további cikkei

Tovább

A Sant’Egidio Közösség megdöbbenését és felháborodását fejezi ki az ELTE-n Heller Ágnest és más egyetemi tanárokat származásuk miatt ért inzultus miatt. Még sokan élnek honfitársaink közül, akiket zsidó származásuk miatt nem csak emberi méltóságukban aláztak meg, de állampolgári jogaiktól, javaiktól, majd szabadságuktól is megfosztottak, sőt, szeretteiket pusztították el. Ők tanúsítják, hogy a holokauszt nem váratlanul, légüres térben történt meg. A megvetés, a kirekesztés és végül a faji erőszak mindennapossá váló gesztusaiból gyorsuló örvény támadt, amely elnyelte sokak életét. De a célba vett áldozatokkal együtt kis híján eltűnt benne az európai, s vele az ezeréves magyar kultúra, civilizáció és emberség.   

Egy magyar holokauszt-túlélő mondta a Sant’Egidio Közösség „Európai fiatalok egy erőszak nélküli világért” mottóval rendezett auschwitzi zarándokútján, 2012 szeptemberében sok száz közép-európai diák előtt: „A krematóriumok lángját eloltották. De a hamu alatt ott szunnyad a gyűlölet parazsa. Segítsetek megakadályozni, hogy újra lángra kapjon! Segítsetek, segítsetek, segítsetek!”

Segítünk azzal, ha kimondjuk: aki honfitársaink, ember és ember között származási alapon tesz különbséget, az ennek az országnak a legnemesebb, Szent István-i hagyományai ellen vét és megtagadja Európa keresztény és világi humanista örökségét. De nem elég elítélni ezt a szégyenletes cselekedetet. Nem elég nemet, igent is kell mondanunk. Szeretnénk őszinte együttérzésünkről biztosítani Heller Ágnest és mindazokat, akiket vele együtt megbántottak. Szeretnénk továbbá megvallani hitünket és reményünket, hogy nem csak szükséges és lehetséges az együttélés, a közös jövő a különböző kultúrájú, származású emberek között, hanem szép is. Magyarságunkat, s főként emberségünket csak együtt, nem pedig egymás ellenében tudjuk kiteljesíteni.   

Sant’Egidio Közösség

Európai fiatalok egy erőszak nélküli világért mozgalom

Tovább

A Gőbölyös József "Soma" Alapítvány pályázati felhívása

Tovább

Tovább

Mi, a Hallgatói Hálózat tagjai, ragaszkodunk a diákok december 10-én elfogadott 6 pontjához, ami mellett az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum (OFEF) tagjai is elkötelezték magukat. A hétfői aláírás előtt kiszivárgott dokumentum szerintünk csak részeredményeket tartalmaz és kizárja az érintett szervezetek nagy részét a tárgyalásokból. A Hallgatói Hálózat azt kéri a minisztertől és a HÖOK vezetőjétől, hogy a részmegállapodást ebben a formában ne írják alá.

Tovább

Tovább

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elfogadhatatlannak tartja, hogy a fővárosi önkormányzat a 2013-2014-es tanévtől már nem indít új szakközépiskolai évfolyamot a legsúlyosabb mozgássérült diákok mexikói úti mozgásjavító iskolájában és a meglévő három évfolyamot is meg akarja szüntetni. A szervezet elnöke levélben kéri Tarlós István főpolgármestert és Balog Zoltán emberi erőforrás minisztert, hogy tegyék lehetővé, hogy az integrált oktatásra nem alkalmas tanulók hazánk legkorszerűbb, nemzetközileg is elismert speciális iskolájában folytathassák tanulmányaikat. 

Tovább

Tovább

Tovább

Az egyetemisták válasza az EMMI tegnapi közleményére

Tovább
A szerző további cikkei

Interjú Thomas Szasz amerikai pszichiáterrel és antipszichiáterrel

(Az alábbiakban az 1993–ban készült interjú teljes, az élőbeszéd fordulatait megtartó változata olvasható.)

Tovább

Tovább

Tovább

Majtényi László és Jóri András szerint cinizmus és szakmai hiba adatvédelmi okokra hivatkozni azért, hogy a levélben történő feliratkozás lehetőségét kizárhassák.

Tovább

A jogállam helyreállításának elvei ajánlat a demokrácia híveinek

Az Eötvös Károly Intézet, közös felelősségükre figyelmeztetve fordul az alkotmányosság híveihez a független, demokratikus politikai erőkhöz a jobb- és a baloldalon, és felhívja őket a megrendült magyar alkotmányosság helyreállítására.

Az alkotmányosság helyreállításával kapcsolatos tennivalókat az intézet szerint a magyar alkotmányosságnak a jogállami forradalomban meghatározott, és az ezt követő húsz év fejlődésében formálódott alkotmányos védelmi szinthez kell mérni. 

Tovább

2012. szeptember 17. A kormány tavaly gyökeresen átalakította a bírósági rendszert. A Velencei Bizottság súlyos kifogásai nyomán ugyan idén 30 ponton módosítani kényszerült az új szisztémán, ám annak centralizált jellege megmaradt és továbbra is fenyegeti a bíróságok függetlenségét és az eljárások tisztességességét – állítja az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért.

Tovább

Tovább

Pályázati felhívás újságíróknak

Tovább

Magyarország perben áll. Az Európai Bizottság 2012. június 8-án keresetet nyújtott be az Európai Bírósághoz hazánk ellen, amelyben azt kéri, hogy a bíróság állapítsa meg, Magyarország az adatvédelmi biztos megbízatásának idő előtti megszüntetésével megsértette a személyes adatok védelmét garantáló uniós jogból fakadó kötelezettségét. Vajon megelőzhető lett volna az újabb nemzetközi pofon?

Tovább

Érvényes jeligék listája 07.13-án

Tovább

Az Egyesült Államok Képviselőházának ötven tagja 2012. június 21-i keltezéssel levelet intézett Orbán Viktorhoz, amelyben kérte, hogy lépjen fel a magyarországi antiszemita és homofób megnyilvánulások ellen. A levél magyar fordítása:

Tovább

A Terrorelhárítási Központ alkotmányellenesen megfigyelhet bennünket

Tovább

Tovább

Eötvös Károly Intézet közleménye

Tovább

hatósági vizsgálatért és tájékoztatásért ingyen adunk domaint

Tovább

Egyre jobban megmutatkozik, hogy Magyarország történelmének egyik legsúlyosabb mélypontjához, legdrámaibb fordulópontjához érkeztünk. A fenyegető tragédiát csak akkor tudjuk elkerülni, ha a maga teljes nagyságában nézünk vele szembe.
Az Orbán-kormány lebontja a demokráciát és építi a saját érdekeit szolgáló önkényuralmát. Veszélybe került a magyar demokrácia.

Tovább
A szerző további cikkei

Tovább
A szerző további cikkei

(1986)

Tovább

Az Eötvös Károly Intézet ötödször segít

Tovább

Tovább

Tovább

Mi, az 1987-ben alapított Fekete Doboz alapító szerkesztői kijelentjük, hogy a Pesty Fekete Doboz néven működtetett üzleti vállalkozás a Legfelsőbb Bíróság 1992-ben hozott jogerős ítélete értelmében jogtalanul használja a Fekete Doboz nevet, ugyanebben az évben a Gazdasági Versenyhivatal is eltiltotta Pesty Lászlót a Fekete Doboz név használatától.
Pesty e név alatt Alapítványunk 25 éve tartó céljaival és szellemével ellentétes, vállalhatatlan munkákat hoz nyilvánosságra, ami ellen határozottan tiltakozunk. Jó hírünk megsértése, nevünk bitorlása és rosszhiszemű használata miatt ismételten jogi úton fogjuk megvédeni a Fekete Doboz nevet.


Elbert Márta és Jávor István
az eredeti Fekete Doboz alapítói

Budpest, 2012. március 21.

Tovább

2012. március 10-én a Kossuth téren

Tovább

A melléklet


Huszonhárom évvel ezelőtt egyszer már megjelent a negyvennyolcas márciusi ifjak fésületlen lapjának modern kori változata, de új alcímmel, mint \"A nemzeti kiútkeresés tizenkét oldala\". A rendszerváltásra még csak készülődött az ország, a stílus és a szótár még a megelőző idő foglya volt. Ám a problémarendszer, az öröklött adósságok, a megoldandó feladatok majd\' negyedszázad elmúltával is ismerősek a ma emberének. Bántóan, elkeserítően ismerősek.
Ez a mostani lapszám, amit a Kedves Olvasó a kezében tart, már a modernebb közlésmódok és a megváltozott nyilvánosság viszonyai között született. Alkotói arra kérik a figyelmes és felelős olvasót, ha kiolvasta a lapot, adja tovább családjában egy huszonévesnek. Ő talán az interneten jobban szeret olvasni, ahol a régi és új kiadvány, az új cikkek teljes szövege, valamint a rengeteg hivatkozás is megtalálható:
www.alkotmanyozonemzetgyules.hu

Tovább

A német pártok széleskörű egyetértéssel államfőnek jelölték Joachim Gauckot. Ebből az alkalomból a demokratikus ellenzék néhány egykori tagja, és többen, akik hivatásszerűen foglalkoznak az állambiztonsági akták nálunk máig rendezetlen ügyével, levélben fejezték ki jókívánságaikat. A levelet alább közöljük.

Tisztelt Joachim Gauck, kedves Jochen!

Alulírottak, egykori \"másként gondolkodók\", a magyarországi demokratikus ellenzék hajdani tagjai szívből gratulálunk Neked abból az alkalomból, hogy a Szövetségi Gyűlés pártjainak széleskörű egyetértésével a Német Szövetségi Köztársaság államfőjének jelöltek. Jelölésed meggyőződésünk szerint annak a polgárjogi mozgalomnak az elismerése is, amelynek fontos szerepe volt a Német Szocialista Egységpárt diktatúrájának a megdöntésében.

Tovább
A szerző további cikkei

Az MTA Közgazdaságtudományi Bizottsága 2012. február 9-i ülésén megvitatta a magyar felsőoktatás átszervezésének keretében a közgazdászképzést érintő döntéseket. A vita során a Bizottság felsőoktatásban oktató tagjai tájékoztatták az ülés résztvevőit a jelenlegi állapotokról és a 95 százalékos keretszám-csökkentés várható következményeiről.

Tovább

Lapzárta után adták át az idei Zelk-díjat. A kuratórium nevében Kántor Péter méltatta az idei díjazottat, Dékány Dávidot, akinek Darwin motel című kötete a Librinél jelent meg.

„Dékány Dávid verseit olvasva akár olyan érzésünk is lehet, mintha valakinek az utcafalakra kiragasztott magánleveleit olvasgatnánk – mondta laudációjában Kántor Péter. – Csakhogy ha kiragasztja őket az illető, akkor azok már nem egyszerű magánlevelek, nem is annak vannak szánva, ez nyilvánvaló. Akkor azok mint speciálisan összegyűjtött és rendelkezésünkre bocsátott adatok halmazai már nekünk szólnak, és nagy valószínűséggel valamilyen mértékben rólunk is. Azt hiszem, ez a következetesen használt nem-hozzád-de-neked beszédmód a legnagyobb trouvaille-ja Dékány Dávid verseinek. De hogy ez működhessen, ahhoz elengedhetetlenül szükséges a verseket uraló intim, őszinte hang, egy hétköznapi, természetes nyelv, amely kerül minden mesterkélten költői megfogalmazást. Egy fajta szakadatlannak tűnő beszédáradat, versek során, Pilinszkyt idézve, »ugyanaz a locsogó dallam«. És működik ez a beszédmód, megvan ez a hang!”

Tovább
Élet és Irodalom 2024