A Szépírók Társaságának közleménye

Szépíró-díj és Junior Szépíró-díj

HÍREK -

A Szépírók Társasága 2001-ben alapította Szépíró-díját, amellyel az írókból és irodalmárokból álló szakmai közösség az általa különösen nagyra becsült szerző munkáját ismeri el. Az évek során a díj a magyar irodalmi élet egyik legrangosabb elismerésévé vált, amelyet a Szépírók Társasága tagjaiból alakult szakmai zsűri ítélt oda az előző év legkiemelkedőbb próza-, vers- és esszékötetéért. 2013-ig a díjat minden évben kiosztottuk, ám 2014-től a tavalyi évig támogató híján azt nem kapta meg senki.

A SZÉPÍRÓ-DÍJ 2018-as újraindításával egy több mint egy évtizedes tradíciót élesztettünk fel, azzal a módosítással, hogy a díjat ettől kezdve két kategóriában két szerzőnek adjuk át szépirodalmi, illetve irodalomkritikai tevékenységért. Immár nem az előző évben megjelent kötetért, hanem a díjátadást megelőző néhány évben a kortárs magyar irodalom gazdagodásához nyújtott kimagasló hozzájárulásért. A szakmai zsűrizés is ugyanezt a hagyományt követi, s így változatlanul biztosítéka annak, hogy állami ideológiáktól és kereskedelmi érdekektől is független döntés szülessen, amely olyan művekre, műfajokra és szerzőkre is felhívhatja a figyelmet, akiknek más csatornákon keresztül kevesebb esélyük van az elismerésre, s így a szélesebb körű ismertségre.

Azért, hogy a Szépírók Társasága folyamatos tevékenysége során mindig fokozott figyelemmel legyünk az irodalom már aktív utánpótlására, s lehetőleg minden alkalmat megragadjunk az irodalom társadalmi jelenlétének pozicionálására, a Társaság elnöksége és a zsűri úgy határozott, hogy 2019-ben Junior-díjat alapít és társít az eddigi elismeréshez. Ez olyan, 35 év alatti, bármilyen műfajban tevékenykedő irodalmi szerző munkáját hivatott elismerni, aki egyrészt érdemi figyelmet keltett irodalmunkban, másrészt tevékenysége adott esetben másokat is alkotásra inspirál. E díj elindításához Bitó László nagylelkű hozzájárulása teremtett anyagi lehetőséget.

2019-ben a zsűri (Babiczky Tibor, Garaczi László, Tóth Krisztina) Szépíró-díjat ítélt Ungváry Rudolfnak szépirodalmi, társadalomelméleti és közéleti-publicisztikai munkáiért, valamint Szilágyi Zsófiának irodalomkritikai műveiért, továbbá a tudományos képzésben nyújtott tevékenységéért.

Az idén alapított Junior Szépíró-díjat első alkalommal Ferencz Mónikának ítélte a zsűri költői és műfordítói tevékenységéért.

A díjazottak laudációi a litera.hu portálon olvashatók.

Díjazottak 2013-ig
2001 – a Magyar Rádió Irodalmi Osztálya, Márton László, Oravecz Imre, Radnóti Sándor
2002 – Kovács András Ferenc, Sípos Gyula, Spiró György
2003 – Hamvai Kornél, Kálmán C. György, Nádasdy Ádám
2004 – György Péter, Németh Gábor, Térey János
2005 – Angyalosi Gergely, Grendel Lajos, Tóth Krisztina
2006 – András Sándor, Beney Zsuzsa, Földényi F. László
2007 – Györe Balázs, Tandori Dezső, Tábor Ádám
2008 – Borbély Szilárd, Karátson Endre, Lator László
2009 – Aczél Géza, Krasznahorkai László, Takács Ferenc
2010 – Bán Zoltán András, Győri László, Vajda Miklós
2011 – Garaczi László, Marno János, Veres András
2012 – Bodor Ádám, Margócsy István, Villányi László
2013 – Báthori Csaba, Oravecz Imre, Szálinger Balázs
……
2018

A díj előző évekbeli szünetelésére tekintettel támogatóink jóvoltából összesen hat szerzőnk részesülhetett elismerésben.
Csaplár Vilmos, Krusovszky Dénes, Molnár Krisztina Rita, Schein Gábor, Szilasi László, Tolnai Ottó

Élet és Irodalom 2024