A szerző további cikkei

Tovább
A szerző további cikkei

– A 722-es járattal húsz perc alatt a Kelenföldön vagytok. Ott felszálltok a 4-es metróra, az elvisz benneteket a Kálvin térig. Onnan már a kék metróval vagy a 47–49-es villamossal pikk-pakk a Deák téren vagytok – soroltam Diósd és a belváros közti legoptimálisabb útvonaltervet, amelyet az internetről töltöttem le. – Viszonylag gyorsan beértek – próbáltam lelket önteni a lányokba.

A konyhaasztalnál ültünk, mintha tárgyalásra, méghozzá komoly üzleti tárgyalásra készültünk volna. Az egyik oldalon a feleségem és én, a másikon Lilla és Adrienn. A feszültséget oldandó az útvonaltervet, amelyet korábban kinyomtattam, áttoltam az ő térfelükre, mint egy békeszerződést vagy egyezséget. A gyerekek az asztal másik oldaláról kába tekintettel bámultak ránk; nem tűntek túl lelkesnek az ötlettől, hogy a Belvárosból Diósdra költözünk.

Tovább
A szerző további cikkei

Néhány napja furcsa kiütések jelentkeztek a testemen. Mivel egyedül vagyok esténként, nincs jobb dolgom, mint nézegetni őket a tükörben. Hogy teljesen őszinte legyek, nem csak esténként vagyok egyedül.

Arra szoktam gondolni, Hajnalnak milyen lehet a bőre a ruha alatt. Amióta a piros, érdes felületű foltok megjelentek a mellemen, a mellem alatt és a hasamon, arra gondolok, hátha Hajnalnak is megjelent valamilyen jel a testén, ami arra utal, amiből nem vonhatunk le más következtetést, csak azt, hogy valamilyen módon összetartozunk. Legalábbis a testünk. Nem bírom már sokáig.

Nem értem az egészet, az arca viaszos hatású, és az egész lénye olyan, mintha egy vitrinből lépett volna ki, az üveg mögül, vagy egy naftalinszagú szekrényből, mintha több csokor szárított levendula lenne a zsebeiben és a ruhaujjába dugva. Az arcbőre mintha sebhelyes lenne. Mindig így emlékszem rá. De amikor találkozunk, meglepve tapasztalom, hogy teljesen sima. Egyetlen pici pattanás sincs rajta, semmilyen kis bárányhimlőheg vagy más hiba. A haját zsírosnak és korpásnak látom, és mintha a hatalmas konty alatt áporodott szag ülne meg. Félek, egyszer kibontja, és akkor kizúdul rám az az iszonyat. De valójában nem koszos a haja, a vak is látja.

Tovább
A szerző további cikkei

A városból olyan hangok hallatszanak ide, mint amikor a pályaudvaron a hangosbemondó összezavarodik. Egy-egy szót kihallani, de a mondat értelme mindvégig homályos marad. Ott felejtettem a lelkemet száz-százhúsz kilométerre innen, a mindig égő olajfáklyákon túl, onnan hallgatózik errefelé. Hallom a felhők hangját, ahogy a földről nézve milliméterenként, egyébként meg rohanvást száguldanak kelet felé, a hegyekbe. Derült hajnalokon meg lehet pillantani az ormokat, száguldó lovak sziluettjéhez hasonlítanak, ami különös, hiszen a domboktól is messzire vagyok: egész világom sík, mint egy egyenetlen felületűre korongozott, barna agyagtányér. Errefelé még dombok sincsenek: a síkság végül a tányér szélén egyszerre szakad bele egy őrült varrógép cikcakkjába, azaz a függőlegesbe.

Tovább
A szerző további cikkei

Egy bizonytalan eredetű, lassan terjedő vízfoltra téved a szemem a hálószoba padlóján. Friss lehet, még sose láttam azelőtt. Lehajolok az ágyról, beledugom az ujjam. Megszagolom.

Nem a macska pisilt oda.

Nagy eső volt az éjszaka. A víz az előszoba felől jöhetett. Onnan csuroghatott be ide, a konyhán át. Nem is tudtam, hogy a lakás a hálószoba felé lejt… Micsoda konstrukció! Fekszem az ágyon. Bódult vagyok, moccanni sem tudok. Túl sokat ittam megint, azt hiszem.

Mellettem vagy az ágyban. Visszajöttél hát. Beszélsz hozzám. Nem válaszolok. Talán, ha megölelnél.

Nem forog a nyelvem. Elalszom újra. Kusza, részeg álom. Átadom magam a bénaságnak. Nem tudom, örülhetek-e annak, hogy itt vagy. Régóta üres már az ágyam. Nem tudom, mikor jöttél, és miért. Fő, hogy itt vagy. Sok mondanivalóm lenne.

Nem forog a nyelvem.

Tovább
A szerző további cikkei

tűzvers

Tovább
A szerző további cikkei

szökővers

Tovább
A szerző további cikkei

mikéntvers

Tovább
A szerző további cikkei

cellavers

Tovább
A szerző további cikkei

torzószótár

Tovább
Élet és Irodalom 2018