A szerző további cikkei

Egyáltalán nem biztos, hogy van jelentősége annak, hogy J. mostanában folyamatosan a nőket figyeli. Össze már nem hasonlítja őket egymással, de biztosan felírja telefonjegyzetbe azt, ha két különböző nőn két ugyanolyan piros bakancsot vagy ha két, egymás számára ismeretlen nőn látszatra párhuzamos és okát tekintve – J. szerint – hasonló homlokráncot lát. Ezek a telefonjegyzetek hajlamosak akár két nap távlatából visszatekintve is értelmezhetetlenné válni. Jelentőségük tehát talán nincs is, de következményük bizonyára számtalan. Szereti a sokféleségüket, számontartja hasonlóságaikat. J. kilenc hónapja rajongója lett gyakorlatilag minden nőnek, akivel beszélgetett, vagy akit láthatott másokkal beszélgetni. Ez alól a frissen nyugdíjazott szembeszomszédja, a két hete hosszú vajúdás után végül mégiscsak otthon szülő barátnője és Heni sem volt kivétel.

Tovább
A szerző további cikkei

Szagos Misi lassan haladt, mély lélegzeteket vett. Csak úgy szívta be a kellemes hajnalszagot. Legalább száz asztal sorakozott egymás mellett és után a piacon. A gyár korma feketére festette reggelre a zöld farácsokat. Végzett a törléssel. Jöhetnek az árusok. Asztalonként egy bélás. Két forint. Még néhány év, és meglesz a pénz az útra, meglesz a pénz, hogy elutazzon az asszony után Dél-Amerikába.

Végzett. Lassan elhagyta a piacot. Átballagott az úttesten, át a tér másik oldalára, oda, ahhoz a sarokhoz, ahol Gokartos Gizi szokott ülni. A falhoz erősített réztábla szélei az oxidálódástól már méregzöldek voltak. Mintha Isten másnapos lenne, és ide hányta volna ki minden keserűségét. Azonban a vak asszony most nem volt itt. A Gizi eltűnt.

Miután a felesége elhagyta, Misi a piacra költözött. Hova mehetett volna, nem voltak máshol ismerősei, hát idejött. Először csak kényszerűségből nem evett, mire volt elég az a kis pénz, amit az asztalmosásért kapott, plusz a kétezer a szocoszttól? Semmire. Aztán rájött arra, hogy ha csak úgy szagol, akkor is jóllakik. Ma már csak úgy bolyong nappal a piaci árusok és bódék között. Csak néz, szagol és beszél. És másnap is. Csak néz, szagol és beszél. Járkál a hentesek között, csak úgy bejár egy kis vérér vagy hólyagér.

Tovább
A szerző további cikkei

(Tizenhat. Amelyben cifra jelenet tanúi lehetünk) Miután megkértem Könczölnét, hogy röviden foglaljon össze mindent, amit a szomszédjukban lakókról tud, és miután elővettem a noteszomat, és mert nem találtam a tollamat, kértem valami íróeszközt, és aztán mindent lejegyeztem, amit hallottam, felszólítottam Könczölnét, hogy mutassa meg a szóban forgó ablakot, amelyből a bejelentésekben szereplő látványt és azokat a tevékenységeket észlelni szokta, amelyeket megfogalmazott és leírt. Az emeleten felújítás, sőt átépítés okozta felfordulás fogadott, Könczölék ugyanis az emeleti fürdőszobát megnagyobbítandó annak egyik falát eltávolíttatták, és az így nyert, tágas teret nagyobb méretű, a homlokzati falszakaszt majdhogynem teljes egészében kitöltő ablakkal látták el, hogy megfelelő körülményeket és környezetet alakítsanak ki a beszerelés alatt álló „zuhanytemplomnak”, amelyet Könczölné az ötvenhetedik születésnapjára kapott a férjétől, és amely gőzbefúvó fejekkel és ilyen-olyan zuhanyrózsákkal és tárcsákkal, illetve beépített hangulatvilágítással és a rejtett hangfalakból áramló, a tulajdonos által tetszőlegesen kiválasztható zenével teszi élvezetessé a tisztálkodás szükséges és szokásos mozdulatait.

Tovább
A szerző további cikkei

A térkép szerint az óvoda után kellett volna balra fordulnia. Nagyjából fél órája keringett már a környéken, az óvodát megtalálta, a felfelé vezető utat nem. Benzinkút, bevásárlóközpont, park, szántóföld, majd erdő. Érezte ő is, hogy kissé furcsa egy komplett óvodáscsoportot feltartóztatni, de nem maradt több vesztegetni való ideje. Az apró fényvisszaverő mellénybe csomagolt testek egymásba kapaszkodva masíroztak a bicikliúton, s mint egy vonatban, ami hirtelen lefékez, összeütköztek, néhányan a földre is estek, amikor útjukat állta. Az óvónők közül az idősebbik vette a fáradságot, hogy a térképre pillantson, miközben fiatalabb kollégája rutinos mozdulattal visszarendezte a gyerekdominót. Forduljon meg, sétáljon vissza, körülbelül ötszáz méter után ott lesz egy másik óvoda, az privát, ez itt állami, ott aztán kanyarodjon fel a Rókagomba utcán, abból nyílik majd a Fenyőgomba utca. 

Tovább
A szerző további cikkei

A fiú simogatta a vonalas gyermekrajzokkal díszített, kék műanyag tányért. Megígérte a szüleinek, hogy ezen a szombaton elmosogat. Arra a délutánra gondolt, amikor megismerkedtek Adéllal. Ő elkérte a kollégiumban a sörnyitót. A lány megjegyezte, hogy abban az esetben adja oda, ha ő is kap egy kortyot. Nem kapott.

Berúgtak a Hullamosó romkocsmában. A lány virrasztott. Nem mert hálóingre vetkőzni, várta vissza a sörnyitót. Hallgatta a kívánságműsort és idegeskedett. Valami elindult, de annak ellenére, hogy bátorította, nem erősítette meg a dolgot.

Másnap jött a magyarázat, a lány megbocsátott, és hirtelen megcsókolta macskajaj hercegét. Meg akarta tartani, soha el nem engedni. Magához kötni azonnal. Akármilyen vagy is, megkaparintalak. Utána megittak egy üveg bikavért, és megkívánták egymást. A lány megsejtette, csak a hús forrt össze, a lelkek úgy ütköztek egymásnak, mint a kövek.

Tovább
A szerző további cikkei

Tovább
A szerző további cikkei

Tovább
A szerző további cikkei

Tovább
A szerző további cikkei

Tovább
Élet és Irodalom 2021