Vegyük le a cipőt!

HÍREK -

A világ demokratikus, romákkal szolidáris közösségei minden év augusztus 2-án emlékeznek a holokauszt roma áldozataira. 1944-ben ezen a napon közel háromezer romát-cigányt égetett el a fasizmus.

Mi, magyar roma és nem roma demokraták e napnak mottójául Kertész Imre Nobel-díjas magyar író gondolatát választottuk: 

„Miért nem nevezem nevén az időt, a kort, amelyben élünk? Az auschwitzi kultúra korszakát éljük.”

2023. augusztus 2-án, 15:00-ra e gondolat jegyében hívja emlékezni és a mai párhuzamokra figyelmeztetni a kortársakat a Roma Parlament, a Civil Bázis és az Egységes Diákfront. 

Azokat hívjuk a nyilas terror Dunába lőtt áldozatainak emlékhelyére, a „Duna-parti cipők”-höz, akik elutasítják a nacionalizmus, a faji felsőbbrendűség ma is gyilkos ideológiáját.

Várjuk azon polgártarsainkat, akik nem érzik különlegesnek magukat attól, hogy nem cigányok vagy zsidók.

Várjuk azokat, akik a mai fasizmus áldozatának tekintik magukat, és azokat is, akik az „auschwitzi kultúra” kortárs magyar áldozataival szolidaritást vállalnak. 

Álljunk ki a „Duna-parti cipők”-höz a munkájuktól, lakásaiktól megfosztottakért, a vidéki cigányrezervátumokba száműzött százezrekért! 

Emlékeztessük az államot azokra, akik a mai „cigány koncentrációs táborokban” összezsúfolva, éhezve, fázva, betegségektől gyötörve, magukra hagyva szenvednek! 

Álljunk ki a „Duna-parti cipők”-nél azokért, akik a szélsőséges ideológiájú politikusok vagy paramilitáris különítményeik áldozatai! 

Álljunk ki a közmunkaszolgálatra kényszerítettekért, a túlélésért egymást taposó megalázottakért! 

Álljunk ki a „Duna-parti cipők”-höz az etnikai-szociális alapon elkülönített iskolákba, vagy onnan is elüldözött gyermekeinkért, az őket is megillető tudás megszerezhetőségéért!

A „Duna-parti cipők”-nél lépjünk föl a rasszista polgármesterek, jegyzők hatalmi önkényét elszenvedők jogaiért!  Azokért, akiket megfosztanak az egészseges csapvíz, a csatornázottság, az emberhez méltó közlekedés (betonút, járda) jogától. Azokért az asszonyokért, akik egy szál papucsban húzzák ki a telet, hogy a gyerekeiknek cipőt vehessenek! 

És emeljünk szót az elhallgattatott kultúránkért és művészeinkért, a munkanélküliségre vagy politikai szolgaságra ítélt értelmiségünkért! 

Álljunk ki a „Duna-parti cipők”-höz az állampolgári jogaitól, hazájától és méltóságától megfosztott romákért! 

és vegyük le a cipőt!

Horváth Aladár

Élet és Irodalom 2024