A szélsőségesek hagyják békén a sportot!

Az MTK Ökölvívó Szakosztályának közleménye

HÍREK -

Az MTK egy nagy múltú sportegyesület. Idén ünnepli a Klub fennállásának 125. évét. Az MTK büszke lehet történelme során elért kimagasló eredményeire. Az Egyesületet Brüll Alfréd alapította és az a szellemiség, ami a befogadásra, toleranciára, a humánumra, a társadalmi problémákra való érzékenységre alapul, ami az Egyesület minden időszakában, minden vezetőjére hatással volt és ennek szellemében végezték és végzik munkájukat. Az MTK-ban nem politizálunk. Legalábbis napi szinten és pártpolitikai szinten nem. Az MTK-ban sok féle ember van jelen és alkotunk közösen csapatot. Sokan tudják, hogy az Egyesület elnöke jelenleg Deutsch Tamás, aki a Fidesz aktív kormánypárti politikusa. Szerénytelenségemről is sokan tudjátok, hogy az MTK Ökölvívó Szakosztályának vagyok az alelnöke. Mellette meg a Magyar Liberális Párthoz a Liberálisokhoz tartozom. Soha semmi súrlódás nem volt köztem és az elnök úr között abból, hogy a politikában teljesen más világot képviselünk és támogatunk. Egyikünket sem érdekelte a másik politikai hovatartozása, mert ez az MTK-ban nem téma. Én nem viszem be az Egyesületbe a Liberálisokat, Tamás nem hozza be a Fideszt. Ezt az Egyesületet sok féle emberek alkotják, sok féle a vezetésünk, sok félék a sportolóink, sok félék a szurkolóink, de senkit nem érdekel a másik politikai, vallási, szexuális, stb hovatartozása. A politikának és ilyen kérdéseknek közös meggyőződésünk szerint semmi helye nincsen a sportban. Itt az számít, ki mennyire hű a klubhoz és mit tesz le lehetőségein belül az egyesületen belül a közös asztalra. 

Politikával nem foglalkozunk Egyesületen belül. De ez nem jelenti azt, hogy társadalmi kérdésekre ne akarnánk válaszokat adni. Ilyen kérdés a hátrányos helyzetű emberek integrációjának kérdése. Mi az MTK-ban mind kiemelten fontosnak tartjuk, hogy segítsük a hátrányos helyzetben élő polgártársaink beilleszkedését és boldogulását lehetőségeink szerint. És ebben nagyon sok és igen jelentős eredményt sikerült már elérnünk eddig is. És ezekre az eredményeinkre legalább olyan büszkék vagyunk, mint a sportban elért sikereinkre. Nagyon sok nélkülünk elkallódó fiatalt emeltünk fel. Nem lettek bűnözők, hanem sikeres sportemberek. Igaz volt olyan, aki nem ért el nagy eredményeket, de a sport által életcélt kapott, önfegyelmet tanult, és például egy nagy kórházban jelenleg orvosként tevékenykedik. Bizony eredmények ezek és lehet nagyobbak is olykor mint egy olimpiai arany siker. 

Az MTK soha nem elégszik meg az elért részeredményekkel, mindig többre törekedett. A sport és az integráció égisze alatt szeretnénk még több gyereknek esélyt adni a kitörésre. Ennek szellemében kötött együttműködési megállapodást az MTK nevében Deutsch Tamás elnök, az Országos Roma Önkormányzattal. Ez a megállapodás történelmi jelentőségű és érdemi segítséget adhat jelentős számban nehéz sorsú gyerekeknek. 

Mély felháborodással olvastam a hírekben, hogy a jobbik a Magyar Országgyűlésben arról beszél, hogy ez az együttműködés rossz dolog. Elítélik és arról beszéltek, hogy ezáltal a roma gyerekek, akik az ökölvívásban kapnak lehetőséget, majd az itt szerzett tudásukat bűncselekmények elkövetésére használják fel. Határozottan visszautasítom ezeket a mocskos és aljas megjegyzéseket. Azok a versenyzők, akik az MTK-ban sportolnak, nem bűnözők, becsületes emberek, akik nagyon keményen megdolgoznak azért, hogy a sportban sikereket érhessenek el. Kikérem magamnak a Szakosztály nevében is, hogy gazemberek a gyerekeinket rágalmazzák és gyalázzák. Ezek a gyerekek helyt állnak emberesen a tanulmányaikban és sorozatban hozzák a sportban is a sikereket. Mind kiváló versenyző és kiváló jellem. Becsületük megkérdőjelezhetetlen és nem is fogjuk ezután sem eltűrni, hogy minden féle jöttmentek a becsületükbe gázoljanak. 

Soha nem fogadom jól, ha politika kerül a sportba. Azt meg különösen elutasítom, hogy a szélsőjobb vállalhatatlan nézetei a sport közelébe érhessenek. Felháborítónak tartom, hogy a sportolókat, gyerekeket, edzőket, szakmai vezetőket gyalázzon a szélső jobb annak érdekében, hogy a gyalázkodást ordas eszméik terjesztésére használják fel. És természetesen nem csak saját sportolóink, szakembereink, vezetőink tisztessége mellett állunk ki, de ugyanilyen határozottsággal kiállok a megállapodás másik szereplőjének, a Szolnoknak a tisztessége és becsülete mellett. 


Rózsa Mihály

Az MTK Ökölvívó Szakosztályának alelnöke

Élet és Irodalom 2024