A szerző további cikkei

Nem foglalkozom üzleti ügyekkel – mondta Orbán Viktor még bécsi utazása során egy sajtótájékoztatón az Elios-botrányt firtató újságírói kérdésre. Arra viszont nem válaszolt, hogy beszélt-e vejével az eljárásról. Amikor azt kérdezték tőle, hogy ő vagy valamelyik családtagja találkozott-e Adnan Polat török oligarchával, és hogy megtörtént-e Polat nemzetbiztonsági átvilágítása, a miniszterelnöki kabinet azt válaszolta, hogy „Orbán Viktor miniszterelnök nem foglalkozik üzleti és céges ügyekkel, munkája kizárólag Magyarország köz- és politikai életére irányul”.

Amikor az volt a kérdés, van-e Orbánnak személyes kapcsolata a terrorizmus, fegyverkereskedelem és egyéb bűncselekmények elkövetése miatt körözött és letelepedési engedélyt kérő Ghaith Pharaonnal, a válasz először nemleges volt. Aztán bizonytalan igen, végül a teljes káosz. A kormány tagjai 2016 őszén sorozatosan egymásnak ellentmondva nyilatkoztak Pharaonról. Kontrát Károly belügyi államtitkár például november 2-án azt mondta, hogy a körözött Pharaon nem azonos a miniszterelnök szomszédságában telket vásároló Pharaonnal, viszont egy kiszivárgott diplomáciai levélben Pintér Sándor belügyminiszter már egy hónappal korábban azt írta, hogy az Állampolgársági Hivatal sikeresen azonosította a körözött üzletembert.

Tovább
A szerző további cikkei

Március 15. első ünnepéről

Március 15. a tavasz és az ifjúság ünnepe, de ezzel összekapcsolódva egy olyan történelmi változásé is, amely a magyar államalapítás, Szent István király ideje óta a legjelentősebb átalakulást eredményezte a Duna medencéjében. E nap annak a küzdelemnek talán legfontosabb és legragyogóbb pillanata, egyben szimbolikus forulópontja, melynek során a középkori, elmaradott, feudális viszonyok helyében kialakult a modern, polgári Magyarország. Ám most – kissé talán rendhagyó módon – nem 1848. március 15-ét, hanem annak első ünnepét, vagyis 1849 tavaszát, a második március 15-ét idézzük fel! Egy fontos és érdekes történelmi vitának jutunk így a nyomába, és jobban értjük majd, hogyan formálódott idővel e nap jelképes tartalma.

Tovább
A szerző további cikkei

Tovább
A szerző további cikkei

Tovább

A NER mára kiépült rendszere pontosabban jellemezhető az autokrácia fogalmaival, mint a liberális demokráciáéval: a kompetitív vagy választói autokráciaként ismert rezsimekhez áll a legközelebb. Ezekben a rendszerekben joggal merül fel a kérdés, hogy a rendszerrel szemben kritikus, azt megváltoztatni törekvő politikai szereplők miként viszonyuljanak az autokratikus választásokhoz és a bennük rejlő lehetőségekhez és kockázatokhoz.

Tovább
A szerző további cikkei

A március 4-i olaszországi parlamenti (alsóházi és szenátusi) választásokon egyik párt, illetve pártkoalíció sem kapott elegendő szavazatot az önálló kormányalakításhoz. A voksok megoszlása alapján jobboldali, azon belül az EU-val szemben szkeptikus vagy ellenséges pártokból álló kormánykoalíció létrejötte valószínű. A választási kampányban nem volt szó azokról a demográfiai, gazdasági és társadalmi kihívásokról, amelyek kezeléséhez stabil kormányra és szakszerű kormányzásra van szükség. Az új olasz kormány valószínűleg nem tud majd megoldást találni az ország gazdasági és társadalmi problémáira, miközben blokkolhatja, illetve fékezheti az európai integráció elmélyítésére vonatkozó, elsősorban német és francia törekvéseket.

Tovább
A szerző további cikkei

(1928–2018)

Tovább
A szerző további cikkei

K+F a felsőoktatásban

Tovább
A szerző további cikkei

Tovább
A szerző további cikkei

Tovább
Élet és Irodalom 2018