A szerző további cikkei

Ne tessék reménykedni a prágai gyorsban.

A cseh választásokon két fontos dolog történt: 1. Andrej Babiš megbukott. 2. Éspedig azért bukott meg, mert ugyan az ő ANO nevű, névleg liberális, valójában vazalluspártja kapta a legtöbb mandátumot, de nincs reménye parlamenti többségre: összeomlott az őt eddig támogató hagyományos baloldal. Először a csehszlovák, illetve a cseh szabad választások történetében sem a száznegyvenhárom éve alapított szociáldemokrata párt, sem az évszázados kommunista párt nem került be a képviselőházba.

2013-ban még a szocdemeké volt a legnagyobb frakció, de a Babišsal való négyéves közösködés után 2017-ban már összezuhantak (20-ról 7 százalékra), utána pedig az ANO vezette kisebbségi kormányban csak vergődtek, s nem élték túl a diktatúra állambiztonsági ügynökéből lett korrupt milliárdos halálos ölelését. A kommunisták az említett kisebbségi kormányt kívülről támogatták, cserébe különféle bizottsági, hivatali posztokat kaptak. Annyit kell tudni, hogy egészen ortodoxok, számukra még Kádár is jobboldali elhajló volt, de amikor az elmúlt száz évben szabad választásra került sor, rendre tíz százalék körüli szavazat jutott nekik, azaz mindig volt számottevő kereslet a politikájukra – egészen addig, amíg nem kompromittálták magukat Babišsal.

Tovább
A szerző további cikkei

A járványtól lebénult gazdaságok újraéledésével a fejlett világból már régen eltűnt infláció is felütötte a fejét. A vita akörül zajlik, vajon az árak tartós vagy átmeneti növekedésével kell-e számolni, hiszen ezen múlik, hogy szükséges-e beavatkozni, és ha igen, akkor milyen eszközökkel. Egyes elemzők már a stagfláció – a hetvenes években megismert – rémével riogatnak, azzal, hogy a magas inflációhoz lanyha gazdasági növekedés társul.

Tovább
A szerző további cikkei

Tovább
A szerző további cikkei

Tovább
A szerző további cikkei

Tovább
A szerző további cikkei

Az előválasztás siker, egyszersmind komoly figyelmeztetés az ellenzék számára. Siker, mert várakozáson felül alakult a részvétel, és mert az egyéni jelöltek aránya a pártok előzetes várakozásának megfelelően alakult, így nem borult fel közöttük a kényes egyensúly. Figyelmeztetés ugyanakkor, hogy az eredmény az ellenzék mély tagoltságát is jelzi, amely főként a miniszterelnök-jelöltekre leadott szavazatokban és a második forduló kampányában tükröződött. Ez azt vetíti előre, hogy az ellenzéki együttműködésnek erőn felül kell majd teljesítenie a 2022-es országgyűlési kampányban, ha azt akarja, hogy minden nem fideszes szavazó felsorakozzon a közös miniszterelnök-jelölt mögött. Veszély továbbá, hogy kisebb vidéki településeken továbbra is gyengének látszik az ellenzék mozgósító képessége, márpedig a leginkább meghatározó választókerületekben az ezeken a településeken élőkön múlik majd a jövő évi parlamenti választás eredménye.

Tovább
A szerző további cikkei

A Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regényeiről

Tovább
A szerző további cikkei

Tovább
A szerző további cikkei

Tovább
A szerző további cikkei

Az Alaptörvény hitele

Tovább
A szerző további cikkei

Tovább
A szerző további cikkei

Miért kellett lemondania Sebastian Kurznak?

Váratlanul érte Ausztriát a múlt héten kirobbant botrány, amely elsöpörte az ország népszerű kancellárját. A nemzetközileg is sikeres politikus átmenetinek tartja a távozását, a róla nyilvánosságra került ügyészségi vádak azonban súlyosak.

Tovább
A szerző további cikkei

Tovább

A Szekeres György Műfordítói Érmet Szekeres György özvegye, Szekeres-Varsa Vera 2014-ben alapította a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiával közösen a jeles műfordító és szerkesztő tiszteletére. Szekeres György a második világháborúban a francia ellenállás őrnagyaként harcolt, a Francia Köztársaság pálmával ékesített Hadikeresztjének kitüntetettje, a Rajk-per elítéltje, rehabilitálása után az Európa Könyvkiadó irodalmi vezetője. Francia és cseh nyelvből fordított. A róla elnevezett érmet a kuratórium 2020-ban Tótfalusi Ágnesnek, 2021-ben N. Kiss Zsuzsának ítélte, amelyet a koronavírus-járvány miatt idén egyszerre adtak át a két díjazottnak.

Tovább
Élet és Irodalom 2021