Takács Géza

Halász Margit: A vitéz közalkalmazott. Kortárs Tárca; Kortárs Kiadó, Budapest, 2019, 197 oldal,  2500 Ft

Benne van a tanárnő ezekben a szövegekben, noha láthatatlanul, mert egyszerre csak azt vettem észre, hogy már ajánlom is a kötet szövegeit iskolai feldolgozásra, csupa nyitott mondat a többsége, s az irodalmi nyelv befogadásához, a nyelvi rétegek felfedezéséhez is pompás segítség lehet. A tanárnő kezdeményezi az élet dolgainak megtárgyalását, a kis dolgok drámájával, komédiájával és költészetével, önmagán is csúfolódva, szóval hitelesen.

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Csobánka általános iskolájának a sorsáról lesz szó, nyolcvanvalahány cigány gyerek sorsáról, akik ebbe az iskolába járnak, jártak ez ideig, mert az új tanévben az iskola már nem ugyanaz az iskola lesz. Az önkormányzat nyár közepén elküldte a tantestület egy részét, felfüggesztette az igazgatót és helyettesét, s alsóban és felsőben is összevont osztályokat indít ősztől. Minderre nehéz anyagi helyzete és az alacsony tanulói létszáma kényszeríti. De hol vannak a nem cigány gyerekek? Ők nem a csobánkai iskolába járnak, hanem a szomszédos települések iskoláiba.
Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Augusztus 4-i számunkban cikksorozatot indítottunk a magyarországi cigányság helyzetéről (György Péter: Mai magyarok és mai magyar romák). Eddig Ungváry Rudolf (aug. 11.), Lantos Gabriella (aug. 11.), Örkény Antal-Székelyi Mária (aug. 18.), Seres László (aug. 25.), Pik Katalin (aug. 25), Deák Péter (aug. 25.), Halmai Gábor (szept. 1.), Hell István (szept. 8.), Kósa Eszter (szept. 15.), Bartyik István (szept. 15.), Horn Gábor (szept. 22.), Bíró András (szept. 29.), Szikinger István (okt. 6.), Juhász Júlia (okt. 13.), Kerékgyártó T. István (okt. 20.), Neményi Mária (okt. 20.), Erős Ferenc (okt. 27.), Szenczi Tóth Károly (nov. 3.), Diósi Ágnes (nov. 10.), Kalla Éva (nov. 17.), Tamás Tibor (nov. 17.), Vajda Imre (dec. 1.), Bonifert Mária (dec. 8.), Krokovay Zsolt (jan. 5.), Bársony János-Daróczi Ágnes (jan. 12.), Miklósi Gábor riportját (jan. 19.), Papp László Tamás (jan. 26.), Daróczi Ágnes (febr. 2.), György Péter (febr. 16.) és Borbély Tibor Bors (febr. 23.) írását közöltük.
Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2021