Szívós, ravasz, fürge

Az idei téli beszédben nem dakota, nem székely, hanem afrikai közmondást hallhattunk, bizonyítandó, hogy a Főnök öt világrész népi kultúrájában járatos. De mért csak öt? A Miniszterelnöki Kabinetiroda munkatársai tudtommal már tanulmányozzák a császárpingvinek folklórját, nem lehetne-e vajon hasznosítani valamit a „No migration! No gender! No war!” jelszavú harcban. (Lennének tippjeim.)

Sokan várták izgatottan az évértékelőt, hogyan vágja ki magát Orbán a bajból, nevezetesen az utóbbi évek legzajosabb belpolitikai válságából. Elég ritkán esik meg a világban akkora botrány, amely miatt egyszerre kénytelen lemondani a köztársasági elnök; egy volt igazságügy-miniszter, aki a kormány Európának szánt arca; valamint a folyvást Istenre hivatkozó kormányfő egyházának zsinati elnöke. Még ritkábban fordul elő mindez olyan országban – mert a fejlett világban az ilyen ország eleve ritka –, ahol a kormányfő teljhatalmú, és ellenőrzése alatt tartja minden emberét. Hogyhogy a mindenható és mindentudó az egészről nem tudott?

Hír

Boltlista

Kedves Olvasónk!

Itt vásárolhatja meg az ÉS aktuális számát:

TOVÁBB >>>

 

 

Tovább
Esemény

ÉS-kvartett

2024-02-28 17:00:00

2024. február 28-án, szerdán délután 5-kor az Írók Boltjában (Bp. VI., Andrássy út 45.)

A beszélgetés témája Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt című regénye.

Károlyi Csaba beszélgetőtársai: Deczki Sarolta, O. Réti Zsófia és Zelei Dávid.

Tovább

Berlini falak

A berlini fal motívuma Nádas Péter életművében

A fal és a falak közötti ingadozás kiválóan alkalmas Melchior és az elbeszélő viszonyának leírására. Bizonyos értelemben legalább annyira igaz, hogy ők maguk a két fal, hogy életük párhuzamossága nem engedi közel őket egymáshoz, mint az, hogy a fal választja el őket egymástól. A szövegen belüli elmozdulás mindig észrevétlenül megy végbe, egyik gondolkodásmódból csöndesen siklunk át a másikba, bármiféle figyelmeztető jel nélkül. Éppen ezért minden bizonnyal hiba lenne valamelyiket abszolutizálni: mind a kettőnek megvan a maga funkciója a regényben. Ám arra is érdemes rámutatni, hogy a kettő együttes jelenléte és a narráció köztük való oszcillálása maga is inkább a falak párhuzamosságára emlékeztet; és hogy ez a „második” fajta észjárás olyasmiket taníthat nekünk azonosulásról és mimézisről vagy Nádas szerelemfelfogásáról, amelyre az első képtelen.

„Biden sajnos nem tudja, hogyan kell tárgyalni”

Beszélgetés Jeffrey Sachs amerikai közgazdásszal

Jeffrey Sachs (69) közgazdász és közpolitikai elemző, a Columbia Egyetem professzora, korábban két évtizedig a Harvardon tanított. Kutatási területe a fenntartható fejlődés, és ismert a szegénység fel­számolásáért folytatott küzdelme is. Annak idején Mihail Gorbacsov és Borisz Jelcin orosz elnököket segítette gazdaságpolitikájukban, s az első szabad, demokratikus lengyel kormány idején szerepe volt a piacgazdasági reformok kidolgozásában. 2001 és 2018 között több ENSZ-főtitkár különleges tanácsadója volt. A fejlődő országokban a mélyszegénység, az éhezés és a betegségek csökkentését megcélzó nemzetközi programokat vezetett. A piacpárti közgazdászból az idők során az Egyesült Államok gyakorta szélsőségesen baloldali, a nyugati közmegegyezéssel, sőt a tényekkel is szembeforduló bírálója lett, politikai nézetei inkább dogmatikus, semmint liberális gondolkodóra vallanak, amint az Euromajdanról, az Ukrajna elleni orosz invázióról vagy Orbán Viktorról alkotott nézetében is tükröződik.

Galéria
Tovább
Élet és Irodalom 2024