Sötét lép

A stúdióban Parragh László iparkamarai elnök ül, és lelkesen vázol egy készülő törvényt, amely akár a nagy cégek részvényeseinek a tulajdonjogát is érintheti. Arról van szó, hogy gyakorlatilag már megint érdemi társadalmi konzultáció nélkül, salátatörvénybe csomagolva szeretne bevezetni új versenyszabályokat a kormány. A piaci szereplők sem értik egészen pontosan, hogy miért született meg a jogszabály tervezete, a versenyhivatal maga azonban nemzetközi gyakorlatot emleget, és a szabályozást hasznosnak ítéli a fogyasztók szempontjából.

Hír

Boltlista

Kedves Olvasónk!

Itt vásárolhatja meg az ÉS aktuális számát:

TOVÁBB >>>

 

 

Tovább
Esemény

ÉS-kvartett

2024-04-24 17:00:00

2024. április 24-én, szerdán délután 5-kor az Írók Boltjában (Bp. VI., Andrássy út 45.)

A beszélgetés témája Krasznahorkai László Zsömle odavan című regénye.

Károlyi Csaba beszélgetőtársai: Deczki Sarolta, O. Réti Zsófia és Zelei Dávid

Tovább

Immanuel Kant 300

Háromszáz éve született Immanuel Kant, az újkor talán legjelentősebb filozófusa. Hatalmas és jól megkomponált életművet hagyott hátra. Mára az újkori filozófiatörténet egyik legtöbbet elemzett szerzője: óriási szakirodalom foglalkozik vele, kedvenc témája az egyetemi kurzusoknak, a szakdolgozati és doktori értekezéseknek. A háromszáz éves születésnaphoz közeledve (az elmúlt hetekben és hónapokban) sokan próbálkoztak azzal, hogy a centrális gondolatait a saját életszituációnkra vonatkoztassák, így válaszolva arra a kérdésre, hogy miben is áll Kant aktualitása.
 

A világ nem válik békésebbé

Oana Lungescuval Fóti Tamás beszélgetett

Oana Lungescu 2010-től múlt év végéig volt a NATO szóvivője. Nemcsak hogy rekordideig töltötte be a posztot, de ő volt az első nő, az első újságíró és az első szóvivő egy „új” tagállamból. Romániában járt egyetemre, a Securitate megpróbálta beszervezni, rákbeteg apja kezelésével zsarolták meg. Végül kivándorolhatott Németországba. Hosszú évekig dolgozott a BBC világszolgálatánál, többek közt a brit és a román adás brüsszeli és berlini tudósítójaként. Jelenleg a brit RUSI, a világ legrégebbi védelem- és biztonságpolitikai agytrösztjének munkatársa. Nem tart attól, hogy Washington számára a NATO jelentősége csökkenne, az USA még Donald Trump elnöklete alatt is fokozta európai jelenlétét. Viszont – figyelmeztet az egykori szóvivő – egyre nagyobb az aggodalom, hogy a félretájékoztatás, amelyet Oroszország ukrajnai háborúja, az intézményekbe vetett bizalom eróziója és a generatív mesterséges intelligencia gyors terjedése turbózott fel, termékeny talajra talál a mostani választási évben, amikor közel 2 milliárd ember járulhat az urnák elé.

Galéria
Tovább
Élet és Irodalom 2024