Antal Nikolett

Bán Zsófia: Lehet lélegezni! Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2018, 152 oldal, 3499 Ft

A kötetet szövegek és képek változó kompozíciója alkotja, de a novellákat sok esetben egy-egy kiállítás képei ihletik. A recenzióm címeként szolgáló Kossuth Lajos-i felszólítás is egy Bánhoz közel álló képzőművész, Szüts Miklós nemrégiben bezárt kiállításának címe. Bán Zsófia Szüts egy tárlatának megnyitóját így kezdi a Prágai Magyar Intézetben: „Van, aki gombokat gyűjt, van aki levelezőlapokat, van aki szalvétát, hát, istenem, én meg tengereket gyűjtök – mondhatni, születési hiba, kódolva van, mint a DNS...” Ugyanolyan kódoltság ez, mint a képekben, a fotókban rejlő kétely: amit látok, az nincs jelen – mintha a szövegek közötti homályos, nehezen befogadható fotók eleve elrendelték volna a hiány tapasztalatát.

Tovább

Storno Milán: Földalatti nyár. NOW Books & Music Kiadó, Bu­da­pest, 2016, 196 oldal, 2900 Ft

A Storno Milán álnév alatt megjelent Földalatti nyár a sokat által ostorozott Y-generáció regénye. Izgalmas a szöveg abból a szempontból, hogy a kárhoztatott nemzedéket illetően az égvilágon semmit nem tesz annak felmentéséért, vagy legalább azért, hogy egy csöppnyit szimpatikusabbá váljék olvasói számára. Egy unalomból romboló, elkötelezettséget semmi iránt nem érző, semmiben sem kitartó, érdektelen fiú története ez, aki az átlagosság és a középszerűség mintapéldánya.

Tovább

Szabó Borbála: Nincsenapám, seanyám, Tilos az Á Könyvek, Budapest, 2016, 288 oldal, 2690 Ft

A Nincsenapám, seanyám József Attila-i címparafrázisával tematikusan csatlakozik a vers egykori keletkezéstörténetéhez, annak korabeli, hírhedten botrányos fogadtatásához. Ugyanakkor a szavak egybeírása már egy teljesen más hagyományba illeszkedik: az Instagram-generáció hashtaget követő rövid, érzelmi megnyilvánulásaihoz. Az ifjúsági regény állatorvosi lóként állítja elénk a 16 éves kamaszlány minden problémáját, a nyomasztó családi háttértől kezdve az iskolai sikertelenségen és meg nem értettségen át egészen a pánikbetegségig, miközben mindezeket számos intertextussal, Kosztolányi és Karinthy macska-metamorfózisával, hallucinációkkal és álomképekkel terheli meg.

Tovább

A beszélgetés Bán Zsófia író-esszéistával, irodalomtörténésszel, az ELTE Amerikanisztika Tanszékének oktatójával, az Amerikáner, a Próbacsomagolás, a Turul és dínó című esszé-, illetve tanulmánykötetek és az Esti iskola, az Amikor még csak az állatok éltek című novelláskötetek szerzőjével a Fiatal Írók Szövetsége nyári táborában hangzott el 2017. július 22-én, Visegrádon. Az alábbi szöveg ennek szerkesztett változata.

Tovább
Élet és Irodalom 2024