Négy fal között

KÖNYVKRITIKA - LXI. évfolyam, 45. szám, 2017. november 10.

Szabó Borbála: Nincsenapám, seanyám, Tilos az Á Könyvek, Budapest, 2016, 288 oldal, 2690 Ft

A Nincsenapám, seanyám József Attila-i címparafrázisával tematikusan csatlakozik a vers egykori keletkezéstörténetéhez, annak korabeli, hírhedten botrányos fogadtatásához. Ugyanakkor a szavak egybeírása már egy teljesen más hagyományba illeszkedik: az Instagram-generáció hashtaget követő rövid, érzelmi megnyilvánulásaihoz. Az ifjúsági regény állatorvosi lóként állítja elénk a 16 éves kamaszlány minden problémáját, a nyomasztó családi háttértől kezdve az iskolai sikertelenségen és meg nem értettségen át egészen a pánikbetegségig, miközben mindezeket számos intertextussal, Kosztolányi és Karinthy macska-metamorfózisával, hallucinációkkal és álomképekkel terheli meg.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 21. szám, 2021. május 28.
LXV. évfolyam, 3. szám, 2021. január 22.
LXIV. évfolyam, 40. szám, 2020. október 2.
Élet és Irodalom 2021