„Tengerhez, magyar!”

KÖNYVKRITIKA - LXII. évfolyam, 23. szám, 2018. június 8.

Bán Zsófia: Lehet lélegezni! Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2018, 152 oldal, 3499 Ft

A kötetet szövegek és képek változó kompozíciója alkotja, de a novellákat sok esetben egy-egy kiállítás képei ihletik. A recenzióm címeként szolgáló Kossuth Lajos-i felszólítás is egy Bánhoz közel álló képzőművész, Szüts Miklós nemrégiben bezárt kiállításának címe. Bán Zsófia Szüts egy tárlatának megnyitóját így kezdi a Prágai Magyar Intézetben: „Van, aki gombokat gyűjt, van aki levelezőlapokat, van aki szalvétát, hát, istenem, én meg tengereket gyűjtök – mondhatni, születési hiba, kódolva van, mint a DNS...” Ugyanolyan kódoltság ez, mint a képekben, a fotókban rejlő kétely: amit látok, az nincs jelen – mintha a szövegek közötti homályos, nehezen befogadható fotók eleve elrendelték volna a hiány tapasztalatát.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXIII. évfolyam, 38. szám, 2019. szeptember 20.
LXIII. évfolyam, 28. szám, 2019. július 12.
LXIII. évfolyam, 11. szám, 2019. március 14.
Élet és Irodalom 2020