Simonovits András

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Simonyi Károly: A fizika kultúrtörténete. A kezdetektől a huszadik század végéig. 5. kiadás, Aka­dé­miai Kiadó, Budapest, 2011. 616 oldal,11 900 Ft 

Tovább

Tovább

Tovább

A rendszerváltó országok annak idején egységesen átvették a régi demok­ráciáktól a progresszív személyi jövedelemadó elvét. Pár éve azonban egyre több új demokrácia választja az ún. egykulcsos szja-t, de vagy egy nullakulcsos sávval, vagy adójóváírással segíti a legszegényebbeket. A jelenlegi magyar kormány 2011-ben bevezette az egykulcsos szja-t, de 2013-ra megszüntetné az adójóváírást. Ebben az írásban a progresszív szja-t védem, részben jóléti, részben ösztönzési alapon.

Tovább

Tovább

Tovább

2010. november 24-én Matolcsy György szupergazdasági miniszter pontot tett az i-re: bejelentette, hogy aki a 45 napos döntési szakaszon belül nem lép át a vegyes nyugdíjrendszerből a tiszta tb-pillérbe, az elveszti a tb-nek ezután fizetett 24 százalékos járulékát, és csak saját, ezúttal nyolcról tíz százalékra emelt magánjárulékára hagyatkozhat. A keresztapában az ilyen ajánlatot nevezték visszautasíthatatlannak. Természetesen a bejelentésnek voltak előzményei és lesznek következményei, ezeket szeretném e cikkben elemezni.

Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2024