Deutsch-bizniszek

VISSZHANG - LXVII. évfolyam, 25. szám, 2023. június 23.

Deutsch Péter, a Budapest 2023 Zsivótzky Gyula Programiroda irányítója több támogatói szerződés megkötését is bejelentette – olvasom a kormánypárti napilapban (Metropol, június 13.). Az ingyenes újság azt nem említi meg, hogy Vadai Ágnesnek, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettesének kérdésére a legfőbb ügyész közölte, hogy a BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya nyomozást rendelt el különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt: Deutsch Péter az atlétikai vb szervező cégének – Budapest 2023 Atlétikai Nonprofit Zrt. – vezetőjeként utolsó munkanapján (2022. szeptember 1.) még kötött egy 260 milliós szerződést a Magyar Atlétikai Szövetséggel (MASZ) bíróképzésre. A MASZ szerint a képzés sikeres volt, több mint 400-an végezték el a tanfolyamot. (Telex, április 27., május 9., június 6.)  

A Budapest 2023 Atlétikai Nonprofit Zrt. 2020 decemberében alakult meg, élén Deutsch Péterrel, aki több szálon kötődött, kötődik a sportághoz, és nem mellesleg öccse Deutsch Tamás fideszes EP-képviselőnek. A cég a megalakulása után 3,25 milliárd forint állami pénzzel kezdett gazdálkodni. A múlt év nyarára azonban kiderült, hogy a világbajnokság ügyei nem haladnak megfelelő ütemben, így szeptembertől a köztévétől távozott Németh Balázs hírműsorvezető váltotta Deutschot.

A leköszönő vezérigazgató és a MASZ közötti fenti, a rendőrség által vizsgált szerződésre nem írtak ki közbeszerzést, ami a szövetség szerint rendben van, a Telex által megkérdezett szakértő viszont úgy látja, emiatt megkérdőjelezhető az érvényessége. A megbízási díj más sportágak hasonló képzésével összehasonlítva kirívóan magas: 650 ezer forintot költöttek átlagosan egy bíró felkészítésére. A NER működését látva feltételezem, hogy az ügy folytatása nem a rendőrségen és az ügyészségen múlik majd...

Más: Az MTK zuglói korszerű atlétikai pályáját 2019 decemberében – vagyis egy évvel a vb rendezési jogának elnyerése után – adták át. Az építkezés nettó 973 milliárd forintba került. 2022 áprilisában (a Fidesz újabb kétharmados győzelme után) döntöttek: elkerülhetetlen egy fejlesztés, hogy még jobb legyen minden. A Telex közérdekű adatigénylése után kiderült: a 664 millió forint értékű beruházást tartalmazó szerződés aláírója a támogató képviseletében Deutsch Péter, a Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, a kedvezményezett Deutsch Tamás, az MTK elnöke. Deutsch Péter egyébként az MTK ügyvezető elnöke is. A beruházás egyik fő célja, hogy a pálya a világbajnokság edzéshelyszíneként működhessen. Deutsch Péter szerint a bátyjával kötött megállapodás esetében azért nem merülhet fel az összeférhetetlenség vádja, mert a Budapest 2023 Nonprofit Zrt. alapszabálya értelmében a közgyűlésnek egyhangú határozattal kell döntenie minden olyan kötelezettségvállalásról, amelynek értéke eléri vagy meghaladja a 68.171.840 forintot. Úgy vélem: nincs itt semmi látnivaló!

Elolvasta és összefoglalta:

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024