NEM SZENNYEZNEK

PÁRATLAN OLDAL - LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.

Minden bizonnyal nemzetgazdasági szempontból kiemelt lesz a sóskúti akkumulátorbontó-üzem. A tervezetre vonatkozó véleményeket nyolc napig, február végéig lehetett leadni. A szlovén tulajdonú Andrada-csoport beruházása az alsózsolcaiak ellenállása miatt költözne Sóskútra, ahol szintén heves tiltakozások zajlottak, beleértve az érintett szomszéd településeket, Érdet és Tárnokot. Csak a sóskúti polgármester tárta szét tehetetlenül a kezét, mondván, hogy a felsőbb akarat ellen nincs mit tenni (444.hu, febr. 20.).

Március 4-én 8 és 20 óra között tartják a kínai CATL vállalat debreceni akkumulátorgyárának katasztrófavédelmi közmeghallgatását, amelyen személyesen senki nem vehet részt. A lakosok a közmeghallgatás idején a városházának küldött e-mailben és ügyfélkapun keresztül tehetnek fel kérdéseket, valamint jelezhetik észrevételeiket. A múlt év januárjában tartott első meghallgatás botrányba fulladt, az ott lévő lakosok népszavazást követeltek, amit azonban nem írtak ki. Az újabbra azért van szükség, mert a Kúria tavaly november 29-én a nyilvánosságra vonatkozó szabályok megsértése miatt megsemmisítette a gyár katasztrófavédelmi engedélyét, és új eljárás lefolytatására kötelezte a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalt (hvg.hu, febr. 22.).

A Samsung gödi akkumulátorgyárának esete jelzi, hogy nem véletlenül tiltakoznak a sóskútiak és a debreceniek: a dél-koreai cég üzeme 2019 és 2022 között 88 tonna magzatkárosító oldószert bocsátott ki. A rákkeltő nehézfémek mennyisége is sokszorosan, 2023. júniusi mérések alapján a nikkel mennyisége 250-szer volt nagyobb a megengedettnél – írta a 444.hu az Átlátszóra hivatkozva (febr. 21.). A nehézfémek határértékének átlépése miatt a kormányhivatal tavaly kétszer is maximális, 10 millió forintos bírságot szabott ki a gyárra. A kormány március 1-től szigorítja a jogszabályt, és 100 millió forintra emeli a bírság felső határát.

A megtermelt zöldenergia tárolásának technológiája hétmérföldes csizmákban lépdel előre, de mi ebben Európa, sőt a világ élvonalában járunk – mondta Orbán Viktor február 17-i évértékelő beszédében. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy „...az emberek jogos környezetvédelmi és biztonsági szempontjait figyelembe kell venni, sőt azoknak elsőbbséget kell adni, s ezért csak az európai mércének megfelelő üzemeket szabad működtetni”. Nem vitás: a nindzsakormány fejének minden szava mögött aranyfedezet áll.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 19. szám, 2024. május 10.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024