FELELŐS KORMÁNYZÁS

PÁRATLAN OLDAL - LXV. évfolyam, 44. szám, 2021. november 5.

A lakosság 60 százalékos átoltottsága nem elegendő a további nagyszámú koronavírusos megbetegedés és jelentős halálozás megakadályozására – jelezte állásfoglalásában október 11-én a Magyar Tudományos Akadémia.  A tudós társaság felhívta a figyelmet, hogy két és fél millió még beoltatlan honfitársunk van, akiket mielőbb be kell oltani. Az ugyancsak most induló influenzajárvány is tovább súlyosbíthatja a népegészségügyi helyzetet – figyelmeztetett az MTA, hozzátéve: zárt térben, rendezvényeken, tömegközlekedési eszközökön mindenki viseljen az orrot és szájat egyaránt eltakaró maszkot. Amikor csak lehetséges, tartson megfelelő távolságot másoktól, és gyakran fertőtlenítse a kezét!

A gyors reagálású kormány 17 nappal később mozdult meg, noha a járvány eldurvulása miatt számos epidemiológus és virológus figyelmeztetett, hogy az eddiginél, vagyis a semminél valamivel többet kellene tenni. A kormány képviselői mindannyiszor azt hangsúlyozták, hogy a maszkhordás nem segít, csak az oltás. Az viszont csak tyúklépésben haladt.

  Ami most a kötelező oltás előírásának a munkaadókra testálását illeti: úgy látszik, a kormány minden kockázatos döntésért vállalja a felelősséget, amit másra átháríthat. Csak emlékeztetnék arra, hogy Orbán Viktor azt mondta: a kormány nem tud kötelező oltást elrendelni, általánosan, mindenkire nézve, mert „ezt a magyar ember gyomra nem veszi be” (Kossuth rádió, szeptember 17.).

Ugyanakkor a választások közeledtével a kormány bátran beleáll a minimálbér és a garantált bérminimum 20 százalékos emelésébe, a 2021. évi személyi jövedelemadó széles körben történő visszautalásába és a 13. havi nyugdíj visszavezetésébe. Igaz, ez utóbbi esetében   miniszterelnökünk utolsó helyzetjelentése szerint még ott lohol a pénzügyminiszter nyakán. A várható költségvetési deficitet és az államadósság növekedését nyugodtan tegyük zárójelbe!

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
Élet és Irodalom 2024