ANTIKOMM

PÁRATLAN OLDAL - LXV. évfolyam, 9. szám, 2021. március 5.

A Magyar Közlöny 2020. október 28-i számában jelent meg a hír, hogy Andy Harris amerikai kongresszusi képviselő a miniszterelnök előterjesztése alapján a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetést kapta meg. A hivatalos szöveg szerint Harris „a magyar–amerikai kapcsolatok erősítésében, valamint hazánk családpolitikájának amerikai egyesült államokbeli népszerűsítésében betöltött jelentős szerepe elismeréseként” érdemelte ki a kitüntetést.

A 64 éves Harris republikánus, Trump elnök híve, és gyakran szerepel az amerikai médiában. A capitóliumi zavargások napján, a feszült esti kongresszusi ülésen összeszólalkozott a 37 éves afroamerikai Colin Allred demokrata képviselővel, egykori amerikaifutball-játékossal. A szóváltás már-már tettlegességig fajult, de Harris szerencséjére nem történt ütésváltás. Nem sok esélye lett volna a bikaerős Allreddel szemben. De hát ez a magyar virtus, a forrófejű Harris édesapja ugyanis magyar volt.

Január 22-én a kongresszusi rendőrség indított vizsgálatot ellene, mert fegyvert akart bevinni az ülésre. A nemrég felszerelt fémdetektorok buktatták le. Pisztolyt az ülésterembe?

Andy olyan családban nőtt fel amelyik mindig harcosan kiállt az igazáért. Önéletrajzában az áll, hogy édesapja, a Miskolcról elszármazott orvos, Hariss Zoltán néhány évet még a Gulagon is eltöltött „antikommunista aktivista” tevékenysége miatt. (A családnév már Amerikában változott meg.)

Nemrég a Hungarian Spectrum portál kinyomozta, hogy Andy édesapja a Nyilas Párt és a Keleti Arcvonal Bajtársi Szövetség tagja volt, és nem jogerősen nyolc hónapi börtönbüntetést kapott. Dr. Rácz Endre volt a bíró, és dr. Alexander Ödön a népügyész. Az 1948. márciusi tárgyaláson az is kiderült, hogy miután az idősebb Hariss visszaérkezett a szovjet hadifogságból, azt tette, amit akkoriban minden valamirevaló volt nyilas bajtársa, belépett a Kommunista Pártba. Na ez aztán pláne zsenáns egy „antikommunista aktivistától”.

Két év múlva már egy salzburgi menekülttáborban volt, újranősült, és hontalanként érkezett az USA-ba Ukrajnából elszármazott, szigorúan katolikus, lengyel nemzetiségű feleségével, Irene Koczerzukkal. Andy 1957‑ben született. Édesapja 1994‑ben úszás közben tragikusan vízbefulladt a floridai tengerparton.

Ismerte-e édesapja előéletét a képviselő? Sokakban felmerült a gyanú, hogy Harris többet tudott, mint amennyit lobbianyagaiban megosztott választóival. Ott azt írta, hogy a családi vacsoraasztal körül mindig éles viták folytak történelemről és politikáról; ezért is lépett politikai pályára.

Január 29-én Takács Szabolcs frissen kinevezett nagykövet Washingtonban ünnepélyesen adta át a kitüntetést, és kijelentette, hogy az Orbán-kormány a következő években is szoros együttműködésre számít Harris képviselővel.

Az a gyanúm, hogy a nagykövet egy kicsit optimista. Meglehet, hogy a gyümölcsöző együttműködésből csupán egyetlen év lesz, ugyanis Harris újraválasztása 2022-ben esedékes, és körzetében, Maryland állam 1. számú választókörzetében is egyre nagyobb a felháborodás.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024