Csipkeverés

PÁRATLAN OLDAL - LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.

Csipkeverés és a kommunista iga alóli felszabadulás évfordulója. Bevallom, soha nem gondoltam volna, hogy a kettőt össze lehet hozni.

Talán sehol a világon nincsen olyan intézmény, mint a Lacis Museum of Lace & Textile (Csipke és Textil Múzeum). A kaliforniai Berkeley városában található a textilbolt, amelyik egyben iskola és múzeum is, és ahol csipkeverő-tanfolyamokat is tartanak.

Minderről azért írok, mert Gergely Éva itt tanított csipkeverést. Az egykori énekesnő, dalszerző neve akkor vált ismertté Budapesten, amikor 2013-ban a Barackfa című dala lett a június 4-i Trianon-emléknap zeneszáma, azaz az „Összetartozás dala”. Az csak később derült ki, hogy a művésznő Doncsev András parlamenti államtitkár felesége, és a rosszindulatú média összeférhetetlenséget kezdett sejtetni.

Doncsev, aki Orbán Viktor beszéd-
írója is volt egykoron, 2017-ben Kaliforniában, a Szilíciumvölgyben kötött ki mint technológiai diplomata. Mi sokat morfondíroztunk azon, pontosan mit is csinál itt, de az biztos, hogy a Berkeley Egyetem minden olyan rendezvényén megjelent, ahol a felszólalók kritizálták az Orbán-kormányt. Doncsev mindig buzgón jegyzetelt.

Neje feltalálta magát, és mint csipkekészítő iparművész tanfolyamokat tartott a csipkeüzletben. Sőt, 2020 májusában csipkéit kiállította, és a blikkfangos plakáton az állt, hogy azokat a „kommunista uralomból való felszabadulás” 30-ik évfordulója alkalmából mutatja be.

Hát így jött össze a csipkeverés a kommunista elnyomással éppen Berkeley városában! A baj csak az, hogy a várost gyakran Berkeley Népköztársaságnak nevezi az amerikai sajtó, és az a gyanúm, hogy ezzel a szlogennel nem sok szimpátiára lelt. Sőt, szerintem azzal el is riasztotta a publikumot!

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 20. szám, 2024. május 17.
LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024