Karikó farvizén

PÁRATLAN OLDAL - LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.

Neumann János születésének 120. évfordulójára a New York-i Főkonzulátus tudományos konferenciasorozatot szervezett. Neumann 89 éves lányát is meggyőzték, hogy küldjön videóüzenetet a résztvevőknek. A tavalyi előadásokra New Yorkban került sor, idén pedig Philadelphiában, a Temple Egyetemen folytatódott a sorozat.  Ott március 14-én (pí-napon) tartottak előadásokat, és azokon megjelent Karikó Katalin, a magyar származású amerikai Nobel-díjas is.
Fényezésre bizony nagy szüksége van az Orbán kormánynak az USA-ban, és Novák Tamás tudományos és technológiai szakdiplomatát dicséri, hogy sikerült összeverbuválnia olyan magyar származású Amerikában élő tudósokat, akik hajlandóak szóba állni a magyar diplomatákkal.
Jó néhány „hungarikumot” is sikerült hozzákapcsolni a tudományos konferenciaként hirdetett rendezvényhez.  Például ott volt a Gránátalma-díjas és Junior Prima díjas hímestojás-festő népi iparművész, Fekete Ildikó is.  Hímes tojás a Neumann-konferencián?  Karikó Katalin is kapott egy hímes tojást, és le is fotózták vele.
Felbukkant Berecz István népitáncos is. Ő a Fonó Budai Zeneház művészeti vezetője. Egy impromptu zenés táncbemutató után mindjárt kattintott is egy fotót Karikóval.
Nem lett volna teljes a tudományos konferencia Káel Norbert zongorajátéka nélkül. Ő éppenséggel Káel Csaba, honi filmcár testvére, és eddig senki nem hallott róla itt az USA-ban. Edith Schwartznak, Orbánék tiszteletbeli konzuljának is jutott Karikó rivaldafényéből; lánya, Sharon Stoll moderálhatta a rendezvényt.
Mindenki szerzett egy kis elismertséget Karikó Katalin „farvizén”, nagyon sikeres volt a rendezvény.  Egyet azért hiányolok. Borkóstoló nem volt.
Talán majd a következő Neumann-konferencián!

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 20. szám, 2024. május 17.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024