LÖVÉSZEK

PÁRATLAN OLDAL - LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.

A Lövészek című 56 perces dokumentumfilmet Pigniczky Réka rendezte alkotótársával, Andrea Lauer Rice-szal.  Azt a budapesti Uránia Filmszínházban mutatták be 2017 novemberében. A film egykori lövészekről szól, akik meglátogatják kiképzésük helyszínét, egy elszigetelt, elhagyatott tanyát a Susquehanna folyó mentén Pennsylvania államban, az Egyesült Államokban.

Varjú László egykori lövész azt nyilatkozta: Az Amerikai Magyar Lövészmozgalomról sajnos szinte semmi sem jelent meg, sem írásban, sem pedig más formában. Mintha nem is létezett volna, pedig az egyetlen olyan amerikai–magyar emigráns mozgalom volt, amiben félkatonai kiképzést kaptunk, abból a célból, hogy majd részt veszünk Magyarország felszabadításában.”  Az 1950-es években alakult ez a szélsőséges csoport; gépfegyverrel gyakorlatoztak a távoli tanyán. Az FBI is figyelte őket. 

A budapesti bemutatón a jegyek „korlátozott számban” álltak rendelkezésre, egy űrlapot kellett kitölteni, és két személyt lehetett regisztrálni. Mire a nagy óvatosság? – morfondíroztam magamban akkoriban.

Az ok az lehetett, hogy nem mindenki lelkesedett egyformán a filmért. Steven Kovacs, San Franciscó-i filmrendező, producer például megtagadta a film levetítését.  Elmondta nekem, hogy az egy szélsőséges milíciát reklámoz; rossz üzenetet küld.   

Mindez azért jutott eszembe, mert egy nemrég megjelent angol nyelvű interjúban (Hungarian Conservative, 2024. február 12.) a 80-as éveit taposó Ludányi András történész nosztalgiával beszélt a lövészekről, akik egykoron őt is kiképezték. Ludányi az Ohio Northern University nyugalmazott professzora, és manapság a VERITAS Történetkutató Intézet tanácsadó testületében munkálkodik.

Budapesten a film díszvetítést kapott, de San Franciscóban még vászonra sem kerülhetett. Hja kérem, más a hozzáállás!

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
Élet és Irodalom 2024