DISZKRÉT KITÜNTETÉS

PÁRATLAN OLDAL - LXIV. évfolyam, 21. szám, 2020. május 22.

Tavaly október 29-én Szabó László akkori washingtoni nagykövet Floridába, Delray Beach városába utazott, hogy meglátogassa a 99 éves Ben Ferenczet. Hivatalos alkalom volt ez, hiszen Áder János köztársasági elnök a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntette ki az idős jogtudóst. A megható ünnepségről a követség fényképes riportot tett ki a weboldalára, de az azóta eltűnt. Egyetlen magyar híradás sem említette az eseményt.

Ben Ferencz, avagy Ferencz Benjámin Romániában, Erdélyben, Nagysomkúton született egy félszemű zsidó suszter fiaként. A nyomorgó család még az 1920-as években pici gyerekeivel New Yorkba vándorolt; ott házmesteri állást kaptak pincelakással. A tehetséges fiú 1943‑ban a Harvardon szerzett jogi diplomát, majd katonai szolgálata után büntetőügyész lett Telford Tay­lor jogászcsoportjában a háborús bűnösök nürnbergi tárgyalásain. A 27 éves fiatalember az Einsatz­gruppe (Kivégzőosztagok) perének ügyészeként vált ismertté.

Ő az egyetlen ma is élő nürnbergi ügyész. Jogi sztár Amerikában, akinek adnak a véleményére. Számos cikk és film foglalkozik életével.

Ferencz szókimondó stílusa nem mindig arat osztatlan sikert. Miután Trump 2018-ban migráns gyerekek tömeges fogvatartását rendelte el, Ferencz bűnözőnek nevezte, akit az emberiség ellen elkövetett bűntettei miatt bíróság elé kell állítani. Többször kijelentette, hogy Trump alkalmatlan az elnöki tisztségre, de kitette a Twitterre, amikor Obama elnök egyik beszédében idézte őt. Elmondta azt is, hogy Trianon semmilyen változást nem hozott szülei számára, mert a román hatóságok ugyanolyan antiszemiták voltak, mint a Magyar Királyság bürokratái.

Az idős jogász sajtófeltűnést keltett, amikor 2016-ban egymillió dollárt ajándékozott a washingtoni Holokauszt Múzeumnak. A Múzeum 2017-ben nyilatkozatban ítélte el Orbán Viktort, amikor az kivételes államférfinak nevezte Horthy Miklóst.

A magyar kitüntetésről Ferencz mélyen hallgat. Soha nem említi, és honlapján sem találtam annak nyomát. Amerikai magyar szervezetekkel sincs kapcsolata, pedig beszél magyarul.

Én azért találtam egy fényképet, amelyen a mosolygó Szabó nagykövet a büszke Ferenczcel és annak kitüntetésével pózol. Az internet nem felejt.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024