KERESZTÉNYVÉDELEM

PÁRATLAN OLDAL - LXII. évfolyam, 31. szám, 2018. augusztus 3.

Tavaly októberben Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a keresztényüldözésről rendezett budapesti konzultáció (International Consultation on Christian Persecution) zárónapján kijelentette: ma öt vallási okokból üldözöttből négy keresztény.  Magyarországnak mint történelmében, kultúrájában, hagyományaiban keresztény identitású és kötődésű államnak természetes kötelezettsége, hogy felemelje a szavát, és az üldözött keresztényekről gondoskodjon, segítsen rajtuk. 

Törökországban is erősödik a keresztényellenes hangulat, ott azt Orbán miniszterelnök jó barátja, példaképe Erdog˘an elnök szítja. Semjén erre azt mondta, hogy Erdog˘an politikája „nem állítható párhuzamba azokkal az iszlám országokkal, ahol keresztényüldözés zajlik”, és különben is, Törökországgal kitűnőek a kapcsolatok.

Magyarország a világon elsőként kormányzati szintre emelte az üldözött keresztények megsegítését, és egy fiatal, Amerikában végzett geológus, Azbej Tristan személyében helyettes államtitkára is van az ügynek. A szimpatikus Azbej gyakran utazik az Egyesült Államokba is, hogy beszámoljon munkájáról.

Néhány nappal ezelőtt Trump elnök példátlan módon szankciókkal fenyegette meg Törökországot, a NATO-szövetségest, ha Erdog˘an továbbra is börtönben tartja az amerikai Andrew Brunson tiszteletest. Azt reméltem, hogy a magyar kormány is megszólal majd és tiltakozni fog. De nem. 

Kérdésemre Azbej azt írta: „A magyar kormány figyelemmel kíséri a törökországi keresztények helyzetét, valamint a Törökországban letartóztatott Brunson tiszteletes ügyét. Ezen túlmenően jelenleg nem áll módomban semmi egyebet nyilatkozni.” 

Hja kérem, a keresztények védelmének is vannak határai. Ha barátok üldözik a keresztényt, akkor Budapest hallgat, nem emeli fel a szavát.  

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 12. szám, 2024. március 22.
LXVIII. évfolyam, 7. szám, 2024. február 16.
Élet és Irodalom 2024