STADION TÓCÓVÖLGYBEN

PÁRATLAN OLDAL - LIII. évfolyam 36. szám, 2009. szeptember 4.
 

„A Fidesz elnökségével és Orbán Viktorral megállapodásom van arról, hogy ha jövőre mi alakítunk kormányt, az állam magára vállalja a rá eső részt az új debreceni stadion finanszírozásából" - közölte Kósa Lajos polgármester a Nemzeti Sportnak adott interjújában. Néhány nappal korábban, a bolgárok elleni diadalt követően a Fidesz-elnök is erről beszélt a tv2-ben, vagyis senkinek nem lehet kétsége a szándék komolyságáról.

Ha demagóg lennék, mondhatnám: azt már tudjuk, hogy az önkormányzatok feladataira, a vasútra és még ki tudja, mi mindenre nem lesz elég közpénz, az meg végképp felbecsülhetetlen, hogy a kormányváltásig és azután hány csontváz esik ki a szekrényből. Stadion viszont lesz a Tócó-patak völgyében.

No, de nem vagyok demagóg, csak kissé korlátolt, aki a mélyebb összefüggéseket nem érti.  Ezért elgondolkodtam azon, hogy  itt van egy háromnegyed részben magánvállalkozás, mint a Loki, amely tíz éve, egynegyed részben önkormányzati közreműködéssel, kitűnően működik, és ennek eredményeképpen mára dől a lé hozzá. Mögötte áll minimum tízezer meccsre járó drukker és lassan a világhír. Miért nem lehet a tulajdonosoknak, akár saját forrásból, akár más vállalkozókat és hitelt bevonva felépíteni az új stadiont, beleértve a polgármester által is említett kereskedelmi központot? Vagy­is, úgymond vállalkozási alapon.

Mindazonáltal csak dicsérni lehet, hogy a költségvetés tervezését már most elkezdték és nyíltan bejelentették a futballünnepet követően. Nem igaz tehát, hogy a Fidesznek nincs programja! Azt is megértem, ha ebben a fázisban még nem beszélnek arról, hogy mennyi támogatást kap majd az Orbán Viktor által kezdeményezett és patronált Puskás Akadémia. Azt azért sejteni lehet, hogy nem ők kapják majd a legtöbbet.

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 40. szám, 2022. október 7.
LXVI. évfolyam, 30. szám, 2022. július 29.
LXVI. évfolyam, 27. szám, 2022. július 8.
Élet és Irodalom 2022