Gettler Márta

Tovább

(Forgács Péter Füst / Fej / Pocsolya című kiállítása megtekinthető a Molnár Ani Galériában március 16-ig.)

Ahhoz, hogy élvezettel és érdeklődéssel elgondolkodhassunk a Molnár Ani Galériában kiállított alkotásokon, nem feltétlenül szükséges Forgács Péter meghatározó munkásságát a legprecízebben ismerni (de nem hátrány, ha mégis). A képek egyik központi szereplője a természet. A fotók és videómunkák azonban túlmutatnak a pillanat kimerevítésén, amellett hogy az esztétikai értékük sem elhanyagolható.

Tovább

(A kétely felfüggesztése [A művész tekintete 1.], Néprajzi Múzeum. A kiállítás megtekinthető 2024. június 22-ig.)

Ahogy a kiállítás szótárában is olvasható, a kétely felfüggesztése a színházi világban használt értelmezés, ami arra próbálja ösztönözni a nézőt, hogy tegye félre a racionalitást és feltétel nélkül fogadja el a látottakat. A cím ennek értelmében arra kér minket, látogatót, hogy fogadjuk el a kiállítás terét úgy, ahogy azt a művészek kitalálták számunkra. 

Tovább

(Gaál József Idolum című kiállítása megtekinthető december 15-ig a Tér-Kép Galériában.)

Gaál József, hűen önmagához, most is kiválóan ötvözi a tudatosságot és az intuíciót. Képeinek ideális teret biztosít a Tér-Kép nonprofit galéria tökéletesen fehérre festett fala. Van abban valami megnyugtató, hogy léteznek olyan művészek, akik a folyamatos megújulás mellett ragaszkodnak a saját művészi kifejezésmódjukhoz, képi világukhoz, formaiságukhoz. Ez lenne a művészi hitelesség?

Tovább

(A kiállítás megtekinthető december 30-ig a Tokaj ArtWine Galériában, a Hold utca 21. szám alatt.)

Sokszor nem teljesen világos (de talán nem is kell annak lennie), hogy az utóbbi években Tereskova művészetének mi a fókusza. Az önreprezentáció, önkifejezés, a kortárs művészeti szcéna kritikája és némi politizálás? Vagy még mindig az ennél sokkal egzaktabb, de annál komplexebb célok vezérlik: bebikázni a magyarországi kortárs művészeti piacot, és pénzt keresni?

Tovább
Élet és Irodalom 2024