Benda László

Akinek a jöttekor nem örülnek, annak a távozásán sem búsongnak – így tartja a hagyományos kazah népi bölcsesség. De vajon örültek-e, amikor a jelenlegi államfő, Kaszim-Zsomart Tokajev „terrorista puccsra” hivatkozva kérte az oroszok vezérelte Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (orosz betűnevén ODKB) csapatainak hirtelen eljövetelét? És meddig maradnak? Erről alighanem budapesti, prágai vagy éppen kabuli bölcsek beszélhetnének.

Tovább

Tovább

Tovább

Dél-Koreában nem vert föl nagy port egy korábbi elnökük elhunyta. Elvégre a napokban 88 éves korában végképp távozott volt államfő, Ro Te Vu (más átírásban: No Theu) fölöttébb ellentmondásos pályafutásával aligha írja be magát a koreai emlékezet aranykönyvébe.

Tovább

A szigetország bulvársajtójában nagyobb szenzáció volt, hogy Mako hercegnő mindent (császári udvart, kiváltságokat, jövedelmeket) odahagyva október végén végre csak férjhez megy, és polgári származású választottjával Amerikába költözik, mint hogy a parlament a hét elején új kormányfőt választott.

Tovább

A múlt pénteki iráni elnökválasztásnak az volt a legfőbb tétje, hogy mekkora lesz a részvétel. A voksolás végeredményét ugyanis mindenki jó előre borítékolhatta. Nem volt igazán nehéz dolguk a közvélemény-kutatóknak – a félhivatalosan meghirdetett számok igazolták az előzetes „több mint sejtéseket”.

Tovább

Kabul ködbe burkolózott, egyre nagyobb villámlásoktól tartanak. Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy szeptember 11-ig kivonja összes katonáját Afganisztánból. A helyi rendszer biztosítékait. Már a Trump-adminisztráció is megállapította, hogy Amerika leghosszabb és megnyerhetetlen háborújának véget kell vetni. Nem véletlenül nevezik Afganisztánt „a birodalmak temetőjének”.

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Augusztus végén váratlanul – kiújuló betegségére hivatkozva – másodszor is lemondott Abe Sindzó japán miniszterelnök. Azóta a kormányzó párt sietve lezavarta az átmenetet. A külvilág kitartóan kémleli: változik-e ettől bármi Tokióban?

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Megingott a mintaállam. Szingapúrt sokáig a világjárvány kezelésének modelljeként emlegették. A távol-keleti városállam sajátosan szigorú módszertannal, derekasan küzdött a koronavírus kordában tartásáért. Aztán amikor résnyire újranyitotta kapuit, maga is beleremegett. A „kis tigris” botlásának okai éppen történelmi görcseiben keresendők.

Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2022