Megyesi Gusztáv

Tovább

Tovább

Tárgyilagos képet kell festeni a Horthy-korszakról – mondta előadásában Boross Péter volt miniszterelnök a Veritas Történetkutató Intézet múlt heti szakmai konferenciáján, majd ennek jegyében kifejtette, hogy ahol ők laktak, ott nem volt antiszemitizmus, sőt a Boross családhoz a helyi katolikus papon kívül zsidó vendégek is átjártak. Ám akinek ez sem elég a bizonyossághoz, a volt kormányfő elmondta, hogy amikor egyszer „1940-ben a kaposvári Turul kávéházban összejöttek mulatni a tisztek, de a zsidó származású tiszttársak nem mertek megjelenni, a többiek ezt nem hagyták, és minden zsidó tisztet két mulatozó tiszt keresett fel, és elráncigálták őket a buliba”.

Tovább

Tovább

Szále László: Pokolhegy. Noran Libro Kiadó, Budapest, 2014. 270 oldal, 2900 Ft

Tovább

Csak most derült ki, hogy hat héttel ezelőtt az ország miniszterelnöke a Zeneakadémián járt egyik éjjel a feleségével, néhány miniszterrel és üzletemberrel, ahol az üres nagyteremben mutattak be neki egy kormány- és jegybanktámogatással készült, több tízmillió forintot érő zongorát. A csodahangszeren mindjárt rögtönzött koncertet is adott Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész, utána pedig a notabilitások is kipróbálhatták a zongorát. Sajnos a tudósításokból az már nem derült ki, hogy a miniszterelnök is a billentyűk elé ült-e, s ha igen, akkor az állami tévé miért nem ezzel kezdte reggeli híradóját.

Utóbbi megjegyzést természetesen csak tréfának szántuk, hiszen nagyon is tudjuk, hogy nem minden tartozik a nagyközönségre, mi a magunk részéről a zárt kapus zeneakadémiai koncertet is legalább ötven évre titkosítottuk volna.  Akárcsak a miniszterelnök vidéki látogatását. Amint arról a kormánysajtó igen részletesen beszámolt, hét elején a miniszterelnök másfél órán belül előbb jó barátjának, bizonyos Flier János nagygazdának, majd Alcsúton másik jó barátjának, Mészáros Lőrinc nagygazdának az állattartó telepét avatta fel, az egyik jó barát marhát, a másik jó barát disznót tart majd. 

Tovább

Tovább

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint azért kell bevezetni a netadót, mert túl sokan bújnak ki a telefonadó fizetése alól azzal, hogy az interneten ingyen telefonálnak. A miniszter indoklása nagyjából másfél órán át állt meg a lábán, kormánypárti társai Kövér házelnökkel az élen ugyanis módosították az álláspontot, amennyiben a netadó nem is adó, hanem csak „egy meglévőben egy új tényállás”.

Ez a napnál is világosabb, az országban egyedül az a három napon belül kétszer is demonstráló több tízezer rebellis meg a netadó elleni megmozdulásokat lelkesen üdvözlő több százezer lájkoló nem tudta appercipiálni, a magyarság többsége azonban igen. Olyannyira, hogy a kormány nem is tartotta szükségesnek ellenfelvonuló civil békemenet indítását. 

Tovább

Tovább

Tovább

Ha minden igaz, hamarosan Kisvárda is bekapcsolódik a prosperáló magyar gazdaság vérkeringésébe: a Magyar Közlönyben megjelentek szerint új futballstadion épül a településen villanyvilágítással, fedett nézőtérrel és fűthető gyepszőnyeggel; akár Európa Liga-selejtező meccseket is rendezhetnek benne.

Mindez csupán 920 millió forintba kerül. Az előzetes tervekben ugyan még csak 120 millió forintot jegyeztek a költségvetésben a kisvárdai stadionfejlesztésre, a kormány azonban alaposan mérlegelve a körülményeket, nevezetesen, hogy Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter kisvárdai kötődésű, úgy döntött, hogy megemeli az összeget. 

Tovább

Tovább

Kedden délután a nol.hu jelentése szerint a magyar állami televízió váratlanul megszakította a Charly – Majom a családban című német sorozat aktuális epizódjának sugárzását, és New Yorkba kapcsolt, hogy „élőben közvetíthessék Áder János köztársasági elnök drámai bejelentését az ENSZ klímacsúcsán”. A magyar államfő a következőket mondta: „Magyarország úgy tudta csökkenteni a kiotói klímacsúcson vállalt 6 százalék helyett 40 százalékkal a széndioxid-kibocsátást, hogy közben a válságok ellenére is nőtt a gazdasága. Magyarország már teljesítette azt, amit más országok csak meg akarnak fogalmazni.”

Sajnos nincs most se helyünk, se időnk nincs részletezni azt a sárga irigységgel vegyes ovációt, amely a magyar államfő bejelentését fogadta, különös tekintettel azokra az eredményekre, amelyeket mások még meg se tudtak fogalmazni.

Tovább

Tovább

Megkezdődött a tanév, és máris megszólaltak az örökké huhogók. Példának okáért Dunakeszin, ahol a helyi Fazekas Mihály Általános Iskolában néhány osztálynak konténerben elhelyezve kell tanulnia, mert nem jutott pénz az iskolabővítés befejezésére, helyette ugyanis a város főterét újították fel négyszázmillió forintból.

Mint látható, kettős természetű problematikával állunk szemben. Utánanéztünk pedagógiaelméleti tanulmányokban, de sehol se leltük annak leírását, hogy a konténerben fölnevelt nemzedékek bárminemű hátrányt szenvednének később a téglafalak között tanuló generációkkal szemben, ráadásul a konténernek megvan az a haszna, hogy szegregáció esetén egyetlen targoncással városon kívülre lehet vitetni a problémás tanulókat. 

Tovább

Tovább

Tovább

Azt mondja Ujhelyi István szocialista politikus az ATV-ben, hogy Tóbiás Józsefet, a párt újdonsült elnökét „mindig szabolcsi gyerekként” ismerte, aki oda is járt haza. Ezért is nem érti a Magyar Nemzet vádaskodását, miszerint Tóbiás József úgy vett fel éveken át költségtérítést nyíregyházi állandó lakcíme után, hogy közben a saját bevallása szerint is Érden lakott, az most legyen mellékes, hogy Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes egykori házában.

Tegyük föl játszásiból, hogy Tóbiás legelszántabb hívei vagyunk: vajon el tudnánk-e magyarázni, hogy elnökünk szabolcsi származásának és gyakori hazalátogatásának mi köze van ahhoz, hogy amúgy Érden él, ott fekszik le, és ott is ébred, viszont nyíregyházi cím után vesz fel pénzt. 

Tovább

Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2024