Megyesi Gusztáv

Könnyezni kezdett egy Wass Albert-szobor Egerben. Ez nem vicc. Amikor múlt szombaton ünnepélyes aktusok közepette leleplezték a város legelső Wass Albert-szobrát, az alkotóművész, Gábor Emese majdnem felkiáltott meglepetésében, a bronzfej ugyanis zöldes patinát kapott. Márpedig amikor ő átadta a szervezőknek a kész mellszobrot, még szimplán, bronzosan csillogott, a patina az avatásig eltelt pár nap alatt rakódott rá, ami kész csoda, hiszen ehhez hosszú évek kellenek.

Nem történhetett más, magyarázta az alkotó, mint hogy Wass Albertnek a könnyei áztatták rá a patinát a bronzfejre.

Minderről Doros Judit Népszabadság-beli tudósításából értesültünk, s már most jelezzük, hogy nincs bennünk csöppnyi kétely sem: a művésznő immár az ötödik Wass Albert-fejet készítette el, s ha azt vesszük, hogy az országban negyven Wass Albert-emlékmű áll, s ezekben a hetekben is gyaníthatóan legalább egy tucat készül a szobrászműhelyekben, akkor a nagy számok törvénye alapján már épp esedékes volt, hogy az egyik könnyezni kezdjen. 

Tovább

Tovább

Tovább

Most, hogy már minden hétre jut egy brókerbotrány, feltétlenül emlékeztetnünk kell a kormányfő néhány héttel ezelőtti rádiós bejelentésére, miszerint a brókerek „nem a legízlésesebb része a pénzügyi világnak, nagy autók, szőke hölgyek és rengeteg meglopott ügyfél jellemzi őket. De akármilyen nagyfiúkról van is szó, rendet kell tenni ebben a világban.”

Nem tudni, hogy a kormányfő a magyar brókereket is beleértette-e a definíciójába, mindenesetre Magyarországon a lebukások főhősei a Marcsika, a Jolika, a Pista bá’ meg a Sanyi nevet viselik, és egyáltalán nem nagyfiúk. Igaz, az egyik legjelentősebb letartóztatott, a Quaestor-cégcsoport tulajdonosa, Tarsoly Csaba igazi nagyfiú, vele kapcsolatban viszont a Blikk alapos utánajárással kiderítette, hogy ha szereti is a nagy autókat, a feleségének nem szőke, hanem barna haja van, mégpedig festett barna.

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Tovább

Nem is tudja Kriza Ákos miskolci polgármester, hogy mekkora jószolgálatot tett az ingyenkonyháknak. Miután korábban visszautasította a Gyermekétkeztetési Alapítvány kérelmét, hogy május elején nagyszabású országos akció keretében Miskolc városa is segítsen az éhező gyermekek számára tartandó ételosztásnál, biztosítva a helyszínt, a gyermekek részvételét és a megfelelő hírverést, ebben a szolidaritást nem ismerő országban hirtelen nem várt szolidaritás mutatkozott meg.

Több civilszervezet, felháborodva a polgármester válaszán, már a múlt hétvégére ételosztást szervezett Miskolcra. A visszautasított alapítvány a Népszava információja szerint ötszáz kiló liszttel, illetve rizzsel, egy tonna babbal, lencsével, sárgaborsóval, ezer-ezer húskonzervvel, készétellel, továbbá több karton csokinyúllal és csokitojással utazott a városba, és a helyi civilek is állítottak össze csomagokat.

Tovább

Tovább

Csaknem hatvan évvel ezelőtt, egy őszi vasárnapon a Magyar Televízió addigi története legnagyobb vállalkozásába fogott: délutántól késő estig élőben közvetítette a badacsonyi szüret eseményeit. „Átgondolatlan, komponálatlan, ötlettelen, koreográfiailag szegényes, koncepció nélküli műsor volt, csupa kapkodás és kavarodás” – írták később az adásról, s csakugyan: elnémuló hang, rosszkor bejátszott szignál, interjúalanyok összekeverése, riporteri kukaság, minden előfordult, amit a tévé ördöge produkálni tudott; ráadásul az adást átvette öt szocialista ország tévéje is.

Hogyan reagált erre a korabeli televízió? Szilveszterkor Szüret Alacsonyban címmel paródiát mutattak be az elbarmolt badacsonyi adásról, a produkció azóta is közkedvelt műsorszám a kívánságműsorokban és a videomegosztókon. Megismételjük, az önparódia 1964-ben készült, a tekintélyelvű és vonalas kádári időkben, amikor nem sokan merték hivatali minőségükben érteni s pláne szeretni a tréfát.

Tovább

Tovább

Tovább

A nyolcvanas évek legelején az MTI gazdaságpolitikai rovatában dolgoztam ifjú tudósítóként. Egy alkalommal sajtótájékoztatóra küldtek, valamelyik miniszterhelyettes ismertette tárcája álláspontját, miszerint meg kell fogni az inflációt.

  Akkoriban az volt a szokás, hogy a délelőtti eseményről rövid, pár soros gyorshírt kellett adni a helyszínről, majd délután leadni a részletes beszámolót. Mire beértem az MTI Naphegy tetején álló épületébe, már állt a bál. A turnusvezető személyesen fogadott az ajtóban, hogy miként képzelem én ezt a szakmát, kétszer írtam le a gyorshírben azt a szót, hogy infláció. De hiszen a miniszterhelyettes használta ezt a kifejezést, mutattam a szolgálati kismagnóra, ám nem volt szükség bizonyítékra: a turnusvezető karon fogott, s elmagyarázta, olyan szó, hogy infláció, nincsen. Ezt nem tudtam. Addig csak arról volt tudomásom, hogy az MTI-ben a szegénység szó ismeretlen (akkoriban már működött a Solt Ottília-féle Szegények Tanácsa), s hogy Farkas Bertalan űrkabinját nem fellőtték, hanem Föld körüli útra bocsátották.

– Hol van ilyen lista? – kérdeztük mi, fiatal tudósítók, a tiltott szavak és kifejezések felől érdeklődve. – Nincs ilyen lista – felelték az öregek –, ez a tudás apáról fiúra száll.

Tovább

Tovább

Tanács István: A rózsák faluja. Felsőszentiván 1972–2012. Fel­sőszentiván község önkormányzata, Felsőszentiván, 2013. 432 oldal, ármegjelölés nélkül

Tovább

Miközben a világ közvéleménye Áder János ENSZ-főtitkári megválasztásának esélyeit latolgatja izgatottan, idehaza egy aprócska hír bújt meg a lapokban: a Magyar Labdarúgó Szövetség Csányi Sándor elnököt jelölte az európai szövetség végrehajtó bizottságába. A márciusi közgyűlésen tizenketten indulnak a hét helyért, az estiujsag.hu szerint máris „borítékolható, hogy a magyar OTP-vezér bekerül a vezetők közé. Egyrészt Csányi nem indul olyan versenyben, ahol nem lehet dobogós, másrészt az MLSZ és az UEFA közötti viszony is igen jó”.

Tovább

Tovább

Tovább

Amikor Áder János köztársasági elnök megtudta, hogy a kormány a legnagyobb titokban termékdíjat, közkeletű nevén zöldadót vetett ki januártól a napelemekre is, szörnyű haragra gerjedt. Haladéktalanul hívta a miniszterelnököt, és felszólította a rendelet visszavonására, de olyan hevülettel, ahogyan még Sólyom László se védte a bánáti bazsarózsát a Zengőre telepítendő NATO-lokátor ellenében.

Tovább
Élet és Irodalom 2024