„Olyan fiatal volt!”

KÖNYVKRITIKA - LXVII. évfolyam, 48. szám, 2023. december 1.

► Petőfi megmondja. Részletek Petőfi Sándor prózai műveiből. Válogatta és az előszót írta Király Levente. Corvina Kiadó, Budapest, 2023, 254 oldal, 4490 Ft

A kötet lelke vitathatatlanul a levelezés. Nem túlzás, hogy a szabadszállási kudarc a levelekben dráma nyersanyaga lehetne. Feltűnik egy s más, például az, hogy milyen kevés a családi levél. Az egyik legnagyobb, s kétségkívül legismertebb magyar költő anyja, apja szlovák. Dajkájától tanulta a magyar szót. Törték abban a szülői házban magyar nyelvet szóban is, hát még írásban Az apa egyetlen levelét szinte fordítani kellene. „István öcsém” a sajtóból tudta meg, hogy bátyja lemondott őrnagyi rangjáról. Hát nem sokat levelezhettek.

Szerepel a kötetben: a barát, a színész, a kritikus, a képviselőjelölt, a honvéd, az utazó Petőfi. Egyszerűbb azt mondani, hogy „itt nem járt Petőfi”, mint az ellenkezőjét állítani.  De hol a szerelmes? Juliska inkább csak szerepel a levelekben, illetve idéznek a leveléből. Mátkaságukba sok minden belefért (az ígéret megszegésétől a félrelépésig), nem kedvezett a postának.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 35. szám, 2022. szeptember 2.
LXVI. évfolyam, 12. szám, 2022. március 25.
LXV. évfolyam, 29. szám, 2021. július 23.
Élet és Irodalom 2024