„…a francba, ebből is költő lesz”

KÖNYVKRITIKA - LXVI. évfolyam, 35. szám, 2022. szeptember 2.

Romhányi Ágnes: Égiposta. Fekete Sas Kiadó, Budapest, 2022, 86 oldal, 2700 Ft

Kék ég és fehér felhők a címlapon. Égiposta, légiposta, par avion, ízlelgetem. Aztán egyszer csak feltűnik a kötet nyitó versében a szó külön írva: Égi posta apámnak. Szándékos helyesírási hiba? „Szaporodnak az égi keresztek, / Halottaim ragyognak, / hunyorgok rájuk…” írja. (Metakommunikáció) Amit nekik küld személyesebb, mint az égiposta. Az Égi posta apámnak a kötet legnagyobb verse. Romhányi József centenáriumára született, ahogy ez a kötet is, csak késlekedett. A szerző legkülönb erényeit mutatja: kivételes képalkotó fantázia és szép érzelmek.  Kreativitás és egyszerűség egyszerre jellemzik.  Emlékek szilánkjait rakja össze. „…a nevetésed még ott a falban”, a fa már kopaszodik, de megőrizte az „apa-szagot”. A mindennapiságból néha egyetlen szóval rántja ki a költői képet. „… együtt terítjük meg az asztalt, / mely annyi estét felmagasztalt…”  S a „leveskétől” nem esik messze, hogy hallgatják a Wohltemperirtest. Merész vágásokkal megjelenik a pravoszláv Szvjatoszlav Richter, aki „nagy, igaz, protestáns hittel” Bachot játszik. Végül „felhangzik” a H-moll mise, ahogy az apát a temetőbe kíséri.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 12. szám, 2022. március 25.
LXV. évfolyam, 29. szám, 2021. július 23.
LXIV. évfolyam, 43. szám, 2020. október 22.
Élet és Irodalom 2022