„Gratulálok, kedves Kucsy!”

KÖNYVKRITIKA - LXV. évfolyam, 29. szám, 2021. július 23.

Janikovszky Éva: Naplóm, 1938–1944. 3., bővített kiadás, Mó­ra Kiadó, Budapest, 2021, 207 ol­dal, 3499 Ft

A magyar irodalom legnagyobb naplóíró gyereke Karinthy Frici volt. A második nem sem hanyagolta a műfajt.  De csupán egyetlen lánygyerek naplója maradandó, Janikovszky Éváé.  Karinthy kamasz töprengései az átalakítás minimumával kerültek a Tanár úr kérem történeteibe, naplója „egy darab belőle”. Ez Janikovszky Éváéról is elmondható.  Attól persze kevesebbet ér, hogy nem lett művek nyersanyaga, mert a gyerekkora egyszerűen nem volt aktuális téma a „csíkos, pöttyös” könyvek idején.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 35. szám, 2022. szeptember 2.
LXVI. évfolyam, 12. szám, 2022. március 25.
LXIV. évfolyam, 43. szám, 2020. október 22.
Élet és Irodalom 2023