Hegyet egy vonással

KÖNYVKRITIKA - LXVII. évfolyam, 25. szám, 2023. június 23.

► Paolo Cognetti: A magányos farkas boldogsága. Fordította Nádor Zsófia. Jelenkor Kiadó, Budapest, 2023, 174 oldal, 3999 Ft

Cognetti a hegyek lírikusa. Ahogy Bodor a kiaknázó mesélője. Utóbbi a hegyek révén teremt egy olykor túlstilizált világot, amelynek hangulata, zártsága mégis valóságosabb lesz a valóságosnál, néha még a térképen is oda kerül, ahova álmodta. Cognetti két regényében sem csupán a cselekmény helyszíne a hegy, a Nyugati-Alpok ismert vonulata, hanem fontos szereplő, akár a végzet a görög drámákban: olykor észrevétlenül, olykor pedig kíméletlen erővel határozza meg és alakítja az oda vetődő vagy ott élő parányi alakok sorsát.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
LXVII. évfolyam, 41. szám, 2023. október 13.
LXVII. évfolyam, 31. szám, 2023. augusztus 4.
Élet és Irodalom 2024