Hamuba fojtott tűz

KÖNYVKRITIKA - LXVII. évfolyam, 41. szám, 2023. október 13.

► Sigríður Hagalín Björnsdóttir: Tüzek. Fordította Patat Bence. Cser Kiadó, Budapest, 2023, 295 oldal, 4995 Ft

A népszerű izlandi írónő, Sigrídur Hagalín Björnsdóttir harmadik regényében visszatér a katasztrófa témájához, amely első művének, A szigetnek oly nagy figyelmet hozott. A nagy társadalmi vitát kiváltó disztópiában az események láncreakcióját az indítja el, hogy az ország egyik napról a másikra teljesen elszigetelődik a világ többi részétől. A feszes, szinte szűkszavú regény pontosan írja le azokat a folyamatokat, amelyek az önfenntartásra berendezkedő társadalmat végül dehumanizálják, hogy végül csak a véres farkastörvények maradjanak. A Szent szó című második regényében egy rendhagyó családtörténetbe csomagolja a szintén vitára ingerlő tételét a jövőnkről: mi lenne, ha az olvasás elhagyásával szabadítaná fel magát az írás felfedezésével rabsorsra kerülő emberiség? Amíg A sziget egy különös és megmagyarázhatatlan katasztrófa következményeivel foglalkozik, a Tüzek aprólékosan és kissé vontatottan építi fel a kataklizmához vezető folyamatokat. Kettőt is.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
LXVII. évfolyam, 31. szám, 2023. augusztus 4.
LXVII. évfolyam, 25. szám, 2023. június 23.
Élet és Irodalom 2023