„Átokverte emberfaj”

A fiatal Proust és a homoszexualitás

FEUILLETON - LXV. évfolyam, 49. szám, 2021. december 10.

Akárhogyan is, ezek az írások mégiscsak azt jelzik, hogy a fiatal Proust az életének ezt az intim dimenzióját is be szerette volna építeni a műveibe; korántsem véletlen, hogy ezekből a szövegekből egyet-kettőt folyóiratban is megjelentetett. Hogy egyáltalán szerepet szánt nekik, az arra vall, hogy a homoszexualitás „tragédiája” központi helyet foglalt el alkotóművészetében. Tény, hogy a homoszexualitás csak igen-igen halványan jelenik meg a kilencvenes évek derekán elkezdett, de befejezetlenül maradt és csak 1952-ben közreadott Jean Santeuil című fiatalkori regényben. Ami annyit jelent, hogy Proust a kilencvenes évek közepén a témát nem is annyira félretolta, mint inkább elfojtotta magában, csak hogy később, jó másfél évtized múltán, ezek a homoszexualitással kapcsolatos gondolatok, szorongások és aggodalmak, már Az eltűnt idő nyomában lapjain, annál nagyobb erővel törjenek utat maguknak…

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 9. szám, 2024. március 1.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
Élet és Irodalom 2024