A politikai felelősségről

Mire lenne szüksége az ellenzéknek?

- LXII. évfolyam, 39. szám, 2018. szeptember 28.

A Fidesz újabb kétharmados győzelme óta kétféle és egymással részben rivalizáló útkeresés látszik kibontakozni az antiorbánista oldalon. Az egyik (például a Mérce vagy az Azonnali szerzői esetében) az ellenzéki politizálás csődjét hangsúlyozza, és az összefogás erőltetése helyett karakteres, tartalmas ellenzéki politikai alternatívák kidolgozását tartja szükségesnek. A másik viszont az Orbán-rezsim autoriter jellegében látja az ellenzék tehetetlenségének elsődleges forrását, és a legfőbb feladatnak a rezsim természetének jobb megértését és egy egységes rezsimellenes ellenzéki politizálás kereteinek kidolgozását tekinti. Az alábbiakban az első vitához szeretnék hozzászólni (a másodikhoz már egy korábbi ÉS-cikkemben megtettem [Ha nem demokráciában élünk, akkor...?, 2018/31., augusztus 3.]) teljes mértékben személyes és politikailag elfogult véleményem kifejtésével.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 1. szám, 2021. január 8.
LXII. évfolyam, 49. szám, 2018. december 7.
LXII. évfolyam, 31. szám, 2018. augusztus 3.
Élet és Irodalom 2023