Felhívás

VISSZHANG - LIX. évfolyam, 34. szám, 2015. augusztus 19.

Tisztelt Széchenyi-díjjal kitüntetett Kutatók és Oktatók, kedves Kollégák, Barátaim!

A napokban díszvacsorára szóló (e-mail) meghívó érkezett a Miniszterelnökség Protokoll Osztályától, melyben az áll, hogy a miniszterelnök a Széchenyi-díjjal kitüntetettek számára fogadást rendez szeptemberben a Vigadóban.

Úgy vélem, nem helyes elfogadni olyan politikus vacsorameghívását, akinek rendelkezései újra meg újra megsértik az egyetemi autonómiát, adminisztratív eszközökkel korlátozzák a kutatás (és oktatás) szabadságát, csökkentik anyagi forrásait. Sőt, a miniszterelnök nemrég a tudomány meritumát is degradálta azzal, hogy a testületi tiltakozással mit sem törődve elérte, hogy tiszteletbeli doktori címet kapjon egy olyan személy, akinek ehhez nincsen megfelelő tudományos teljesítménye. Lejáratva ezzel nemcsak az így sajnos magát is méltatlan helyzetbe hozó címadományozó hazai egyetemet, de magát a kitüntető díszdoktori címet is. (A nem tudományos területeken szerzett érdemek honorálására más módot lehet és kell találni. De álruhában parádézni csak a megtévesztést szolgálja. S ez a tudomány lényegétől idegen. És elfogadhatatlan.)

Tisztelt Széchenyi-díjasok! Bojkottáljuk tehát a Miniszterelnök díszvacsoráját. Ne adjuk el egy tál kaviáros lencséért a kutatók és oktatók becsületét. Ne fogadjunk el több „sallert és kokit”!

 

Kelt Budapesten, 2015. augusztus

 Fehér Márta

 Széchenyi-díjas prof. emer.

A szerző további cikkei

LIII. évfolyam 6. szám, 2009. február 6.
LII. évfolyam 11. szám, 2008. március 14.
LI. évfolyam 1. szám, 2007. január 5.
Élet és Irodalom 2024