HA NEM LENNE

PÁRATLAN OLDAL - LIX. évfolyam, 22. szám, 2015. május 29.

Ellenzéki oldalról eddig a következő javaslatok érkeztek az állampolgárok számára a „nemzeti konzultáció” tárgyában:

Az állampolgár

– semmiképp se küldje vissza a levelet, hanem vigye el a DK-nak, illetve a Klubrádiónak, amely majd eladja papírsúlyban, és az árát jótékonysági célokra fogja fordítani;

– mindenképp küldje vissza, de csak az üres borítékot;

– semmiképp se csak az üres borítékot küldje vissza, hanem tegye bele a Liberális Párt ellenkérdőívét;

– ne azt tegye bele, hanem az Amnesty International szakszerű értekezését a helyzet állásáról, amelyet a miniszterelnök belátására és közismerten demokrata meggyőződésére apelláló, szolid kérésekkel egészítettek ki.

Mindezek alapján a Miniszterelnöki Hivatalhoz az alábbi küldemények fognak megérkezni:

– néhány százezer szabályosan kitöltött, hivatalos kérdőív, amelyeket gyakran rajongó és Isten áldását kérő, ritkábban gúnyolódó és átkozódó megjegyzésekkel egészítettek ki;

– néhány ezer üres, olykor rajzokkal, fotókkal, esetleg szerves anyagokkal bélelt boríték;

– néhány száz ellenkérdőív a Liberális Párt fejlécével;

– ugyancsak néhány száz korrekt megfogalmazású és udvarias levél az Amnesty International Magyarország által szervezett polgárok aláírásával.

Várható következmények:

– Mivel a kormánynak eleve az ideológiai propaganda a célja (ld. Vásárhelyi Mária elemzését: Amit kérdeznek, az is hazugság, ÉS, 2015/21., máj. 22.), teljesen mindegy, hogy mi lesz a kérdőívekben: azokat ember nem fogja végignézni, így a levelezésben megnyilvánuló ellenzéki akcióknak nem lesz semmi nyomuk. (A többinek is csak csekély.)

– Mivel az ellenzék nem volt képes egy közös és egyértelmű bojkottot összehozni, a nyilvánosság nem kapott erős képet arról, miként teszik tömegek nevetségessé a kérdőíveket. Ezért a médiában továbbra sem az akció komolytalansága, hanem épp ellenkezőleg: a kormány által sugallt komolysága lesz a téma.

– Mivel éppen ezért senki sem bizonyította, hogy a konzultációnak nevezett cirkusz mögött nincs egységes társadalmi támogatás, a kormány bármikor szabadon hivatkozhat a támogatottságra.

– Az ellenzék továbbra is kizárólag szavakban fog hadakozni a kormánnyal, ami hol eljut a nyilvánossághoz, hol nem, amiért is a kormány változatlanul azt állíthat a „konzultáció” végeredményéről, amit csak akar.

Ahogy mondani szokás: ha nem lenne, ki kéne találni ezt az ellenzéket, annyira zseniális.

Csak szólok, hogy mint a fentiek mutatják: nincsen. Úgyhogy tényleg ideje lenne kitalálni.

A szerző további cikkei

LXIV. évfolyam, 28. szám, 2020. július 10.
LXIV. évfolyam, 20. szám, 2020. május 15.
LXIV. évfolyam, 16. szám, 2020. április 17.
Élet és Irodalom 2020