FELÜLREPREZENTÁLVA

PÁRATLAN OLDAL - LVIII. évfolyam, 26. szám, 2014. június 27.

Továbbá azt is megállapítom, hogy a stílusuk nem áll arányban a támogatottságukkal – mondta Kövér László a parlamentben, miután kilátásba helyezte, hogy büntetést fognak kiszabni az LMP-re az orosz–magyar hitelmegállapodást érintő kritikájuk formája miatt.

Kétségtelen, hogy a parlamentben, az LMP megszólalásának idején a mandátumok eloszlásához képest felülreprezentált módon érvényesült a megállapodást érintő, kritikus vélemény. Ez azonban azért volt lehetséges, mert eddig még nem szabtak meg olyan arányszámot a törvényekben, amely a parlamenti képviselők szájnyitási lehetőségeinek mértékét pártjuk politikai erejének nagyságához mérten rögzítené. Ha tehát a házbizottság is komolyan veszi majd a kövéri megállapítást, akkor bizony előbb egy numerus clausust kell kidolgozniuk a véleményképviseleti lehetőségek érvényesítésére nézve. Ami nem lesz könnyű, hiszen itt a dolog természete szerint többféle nézőpont is van: egyszerre kell a „kevés mandátum, halk kritika – több mandátum, hangos kritika”, illetve a „kevés mandátum, kevesebb számú kritika – több mandátum, gyakoribb lehetőség” összefüggéseit számszerűsíteni. Úgyhogy egyetlen, zárt szám nem is elég – egy egész mátrixra lesz szükség.

Kivéve, ha valakinek eszébe jut, hogy uniós viszonyok között ez azért mégsem lehetséges. És megállapítaná, hogy Kövér Lászlónak ez a mondata felülreprezentáltan tartalmazott kifejezetten a fasizmusra-totalitarizmusra utaló elemeket, ezért ezt a magyar társadalom többsége biztosan nem támogatná.

De nem tudhatjuk, hogy mi jut majd eszükbe, s mi nem, hiszen a parlamentben nemhogy bármiféle megállapítás, de egy árva felszisszenés sem hallatszott a mondatot követően. Így csak mi állapíthattuk meg, hogy az ilyen és ehhez hasonló, már-már reflexszerűen elhangzó megállapítások magától értődőn lehetnek felülreprezentáltak a magyar parlamentben.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 17. szám, 2024. április 26.
LXVIII. évfolyam, 16. szám, 2024. április 19.
LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
Élet és Irodalom 2024