HADIJELENTÉS

PÁRATLAN OLDAL - LVII. évfolyam, 28. szám, 2013. július 12.

Hazánkban július tizenötödikén lesz a cigarettacsempészek elleni bevetés első napja.

Az illetékes hatóságok „kritikussá váló térségekről”, valamint „pénzügyőrök és egyéb szakemberek átcsoportosításáról” beszélnek, miközben arra figyelmeztetnek, hogy „Az új szabályok életbe lépése után a hatóság fokozottan figyeli majd a keleti és a déli határszakaszokat”. (Előzmény az ÉS-ben – Váncsa István: Huzamosan, 2012/48., nov. 20.)

Mint elmondták, egy csodafegyvert is be fognak vetni, amelynek mibenlétét azonban egyelőre titokban tartják: „A NAV a határszakaszok szemmel tartására, a cigarettacsempészek lebuktatására új, modern technikai eszközt is beszerez”. Ennél konkrétabb fegyverként csupán a lakosság hagyományos feljelentői készségét említették.

Sokan szeretnék a kormány ellen fordítani, hogy a csempészést a dohányforgalmazásba való beavatkozással a kormány maga idézte elő, de ezzel nem fogják tudni megtéveszteni a nemzetet. Annak, hogy a kormány saját erőből állított elő ellenségeket, rendkívül sok a haszna, hiszen ebben a helyzetben a bűnös cselekedet eleve adott, így azt sem kitalálni, sem macerás rafinériákkal másokra rákenni nem kell. A csempészekkel folyatott harc ezért rengeteg energia megspórolását fogja jelenteni az ország és ezen keresztül a családok büdzséjében. Ettől kezdve mind a miniszterelnöknek, mind a sajtójának jóval kevesebb munkát kell beleölnie abba, hogy kétes piszkosságú filozófusokról vagy előző kormánybéli politikusokról állítson elő önerőből bizonytalan bűnjeleket. A megtakarítás mértékéről az állampolgárok külön, névre szóló levélben minden hónapban értesítést kapnak.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy miniszterelnökünknek ne maradna ideje a másfajta ellenségekkel való küzdelemre. Marad. A sajáterős ellenségekkel folytatott hadakozás ideje alatt a külső ellenségekkel végzett harc zavartalanul folyik.

A keleti és a déli határszakaszok említése egyelőre nem arra utal, hogy a miniszterelnök drámai lépésre készülne, de ha a liberálisok és Brüsszel továbbra is úgy viselkedik, ahogy eddig, akkor bizony bekövetkezhet, hogy visszahívja a szovjet csapatokat.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 17. szám, 2024. április 26.
LXVIII. évfolyam, 16. szám, 2024. április 19.
LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
Élet és Irodalom 2024