Gizike és a gőzeke

VISSZHANG - LIII. évfolyam 14. szám, 2009. április 3.

A magyar politikai elit eddig sem kápráztatott el szakmai tudásával és a horizontot súroló gondolataival, de dr. Szanyi Tibor, a regnáló kormánypárt balökle(sorsa?) most ezt a minimális elvárásomat is alulmúlta. (Másodlagos, ÉS, 2009/13.) Igaz, a „Válság idején a gazdaság kifehérítése másodlagos" mondatánál nem hittem, hogy alább lehet szállni.

Magam is egyetértek Vámosi-Nagy Szabolccsal, hogy a vállalkozások készpénzfizetéseinek 250 ezer forintos korlátozása talán túlzottan szűkmarkú, de azzal is, hogy valamilyen korlátozás igenis szükségeltetik. Hiszen pl. abnormális, ha egy közepesnél nem nagyobb értékű lakás építtetésénél a vállalkozó max. a bekerülési ár egynegyedét fogadja be banki átutalásként - azt is csak hosszas unszolásra -, a többit kizárólag készpénzben perkálhatja le neki a vevő.

Ennél nagyobb abnormitások csak dr. Szanyi magyarázatai. Elsődlegesen a pénzintézetek befulladt finanszírozási képességeire és hajlandóságára hivatkozik. Való igaz, hogy ez a mostani válságunk alfája és ómegája. (Öreg pénzügyérként hadd sajátítsam ki e kétes dicsőséget a szakmánknak.) Azonban mi köze a bankok finanszírozási képességének, magyarul hitelezési hajlandóságuknak az én náluk vezetett számlámról a vállalkozó náluk, vagy más banknál vezetett számlájára történő utaláshoz? Ekkor a bank nem hitelez - sem engem, sem a partneremet -, hanem egy egyszerű számlavezetési szolgáltatást végez.

Persze Szanyi doktor is érezhette, hogy ennél az érvelésénél a lóláb nemhogy kilóg a lepel alól, hanem már el is takarja azt. Így aztán bőszen tovább kardozik. Már bankcsődökkel terhes időszakot vizionál, amikor a népbarát politikusnak kutya kötelessége kiszabadítani a vállalkozók pénzét a bankok fogságából. (Ezzel persze azt is elintézve, hogy még alacsonyabb legyen a megtakarítási hajlam, még jobban szűküljenek a banki források és még kevésbé legyenek képesek a bankok hitelezni.) De kérdem én, milyen magyar (készülő) bankcsődökről van tudomása a népképviselő úrnak? Tessen már ezt velünk megosztani, hiszen a vállalkozókon kívül akkor mi is kivennénk onnan a pénzmagocskáinkat. Vélem, ez egy olyan közérdekű adat, amelyet illene nyilvánosságra hoznia egy kormánypárti képviselőnek. (Persze tanácsadóként én is javasoltam a vállalkozóknak, hogy éljenek - egykor volt APEH-elnökünk által kreált -  állampolgári hülyeséghez való jogukkal. Vagyis arra hivatkozva ne tudják a könyvelés szintjén a házipénztárukban lévő pénzüket azonnal bemutatni az adóellenőrnek, mert azt a bankcsődök rémétől és a betörőktől fenyegetve a radványi sötét erdőben ásták el, de másnapra majd behozzák bemutatásra a hivatalba.)

Ha valaki eddig nem tudta, hogy miért bukott bele a kormányzásba az MSZP, akkor annak dr. Szanyi érvelései láttán kezdhet összeállni a kép. Ezeknek a népbarátoknak semmi sem fontos, csak személyük pillanatnyi népszerűsége. A mi tragédiánk csak az, hogy a szocialista népbarátokat sem államférfiak fogják váltani.

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 12. szám, 2022. március 25.
LXV. évfolyam, 37. szám, 2021. szeptember 17.
LXV. évfolyam, 32. szám, 2021. augusztus 13.
Élet és Irodalom 2024