Ne a lépcsőházban

VISSZHANG - LXVI. évfolyam, 12. szám, 2022. március 25.

Mándy Gábor írásában (Lépcsőházi gondolatok, ÉS, 2022/11., március 18.) teljesen érthetően egy barbár, pusztító öldöklés végét kívánja, és ennek útját valami olyan kompromisszumban képzeli el, ami az agresszort is igazolja, mi több jutalmazza.

Ugye a baljóslatú 1938-as évben ilyen kompromisszummal próbálta elejét venni az angol–francia vezetés Hitler háborújának. Tudjuk, mi lett a vége, inkább csak bátorította a Führert a meghátrálásuk.

Mándy gondolataiban ott húzódik az a jogos igény, hogy egy fegyveres konfliktust meg lehessen előzni, le lehessen zárni észszerű kompromisszumokkal. Azonban ehhez normalitás szükséges mindkét oldalon. Valóban elhiszi, hogy az ukrajnai orosz nyelvhasználat korlátozása késztette fegyveres beavatkozásra a diktátort. Igen perverz orvoslása a nyelvhasználat korlátozásának az orosz nyelvű ukrajnai polgárok lakóházainak rakétázása, a menekülő harkovi, mariupoli orosz nyelvű polgárok konvojainak lövetése.

A NATO a tagjainak kölcsönös megvédésére kötött szövetség. A koszovói népirtás befejezésének fegyveres kikényszerítésén kívül ez a szervezet támadólag soha nem lépett fel. (Ott is mindezt ENSZ-erőkként képzelték a szerződés államai, ha Oroszország az ENSZ BT-ben nem vétózott volna.) A NATO nagyjából annyira fenyegető, mint egy légvédelmi rakéta. Igen, a támadóra nézve fenyegető mindkettő. Oroszország despota vezetése ezért érzi fenyegetőnek mind a NATO-t, mind például a Lengyelországba vagy Romániába telepített elhárító rakétarendszereket vagy bármilyen független állam csatlakozását a szervezethez.

Ukrajnát azért támadhatta meg az orosz vezetés, mert mind a 2008-as grúziai, mind a 2014-es ukrajnai területrablásaira felemás és fél szívvel adott válaszok születtek. Ez ugyanúgy bátorította Putyint, mint az 1938-as müncheni egyezmény Hitlert.

Igen, törekedni kell kompromisszumra, de egyben vigyázni is, hogy a kompromisszumot ne érezze cselekedete jutalmának az agresszor. Nem lehet Ukrajna semmilyen régióját az ott élők megkérdezése nélkül ajándékba adni. Ideje a sötét lépcsőházi görcsöket feloldani a tiszta égbolt alatt.

A szerző további cikkei

LXV. évfolyam, 37. szám, 2021. szeptember 17.
LXV. évfolyam, 32. szám, 2021. augusztus 13.
LXV. évfolyam, 4. szám, 2021. január 29.
Élet és Irodalom 2023