LAKNER ZOLTÁN

A negyvenszázaléknyi bizonytalan szavazó dönti majd el a 2006-os választást - hallani gyakran, ám ez csak megszorításokkal igaz. A közvélemény-kutatások azt jelzik, hogy a választók mintegy hatvan százaléka rendelkezik pártpreferenciával, de a maradék negyven nem mind bizonytalan. A véleményt nem nyilvánítók e népes táborába tartoznak, akik tudatosan és következetesen távol maradnak a választásoktól, valamint azok, akik nem válaszolnak a kérdezőbiztosoknak, pedig nagyon is tudják, kit támogatnak majd. Bizonytalannak - a különböző kutatócégek eltérő becslései szerint - az a 600 000-1,1 millió ember tekinthető (a választásra jogosultak 7-14 százaléka), akik nem ígérik biztosra részvételüket a 2006-os parlamenti választáson, s még nem tudják, hogy ha szavaznának, akkor kire adnák voksukat. Az viszont színigaz, hogy beözönlésük a pártválasztók mezőnyébe, vagy éppen a nem voksolás melletti döntésük valóban nagy fontosságú a választások kimenetele szempontjából.

Tovább

Tovább

Tovább

Egy kongresszus az csak egy kongresszus. Ha ott egy párt küldöttei komolyan nekiállnak vitatkozni, az már régen rossz. A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség megalakulása előtti hónapokban a pártvezetés hosszasan tárgyalt a helyi szervezetekkel az új keretek elfogadásáról. A "Szövetség születik" jelszó alatt gyülekező Fidesz május 17-i összejövetele így nem hozott semmi meglepetést. Éppen anynyira volt unalmas a külső szemlélő számára, mint egy normális pártgyűlés: nagyon. De azért a horizonton feldereng, merre is kíván elindulni a Szövetség. Ha nem is a kongresszuson hirdette meg a leendő programpontokat, de az ottani beszédek megerősítették a korábban jelzett törekvéseket.

Tovább

Ma majdnem tízszer akkora az MSZP előnye a Fidesz előtt, mint egy éve volt. 2002 áprilisában a szocialisták 65 ezer szavazattal verték meg az akkori kormánypártot. Ma öt-hatszáz ezer szavazatnyi előnyük van. 1990 óta soha nem volt példa arra, hogy a vezető kormánypárt tartósan ekkora fölényt élvezzen. A "győzteshez húzás" hatása már rég elmúlt, a kormány gyakran hibázik, nem képes egységes és összefogott cselekvésre. Mégis utcahosszal vezet. Ezzel a ténnyel kellene kezdenie valamit a Fidesznek.

Tovább

Tovább

Tovább
Élet és Irodalom 2024