Bod Tamás

A 2014-es parlamenti választások utólagos elemzése-értékelése hálás témája a sajtónak és a politikai élet szereplőinek, hiszen aligha lehet nagyot tévedni. Olyan megközelítéssel azonban alig találkozni, amely a történések felszínénél mélyebbre hatolna, és a társadalomban végbement változásokkal keresné az összefüggéseket. Pedig egy-egy párt befolyásának trendjeit csakis azokkal a folyamatokkal kapcsolatban lehet megérteni, amelyek hosszabb távon is hatással vannak a társadalmi-politikai felszín hullámzására. Különösen így van ez a vidéki társadalmak esetében, amelyek a kutatások eredményei ellenére jórészt ismeretlenek a politika főszereplői számára. A mélyben zajló és most a politika színterén is markánsan megjelenő társadalmi változásokról a Békéscsabán élő dr. Köteles Lajossal beszélgettünk.

Tovább

Tovább

A gyulai adatbázisbotrány friss fejleményei és az elutasított panasz

Tovább

A gyulai adatbázisbotrány legfrissebb fejleményei és furcsaságai

Tovább

A. Sajti Enikő történésszel Bod Tamás készített interjút

Tovább

A gyulai adatbázisbotrány története és legújabb fejleményei

Tovább

Törvénysértő nyelvkorlátozás az Országos Román Önkormányzat alakuló ülésén

Tovább

Csatári Bálint geográfussal Bod Tamás készített interjút

Tovább

A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal társtettesként elkövetett csődbűntett és közokirat-hamisítás bűntettével vádolja a közelmúlt egyik meghatározó textilipari vállalkozóját, a Békés megyei és a Magyar Iparszövetség egykori elnökét, ex-országgyűlési képviselőt, volt kamarai biztost, Sümeghy Csabát. A 26 ezer oldal nyomozati irat, a vádirat, valamint tucatnyi interjúalany sajátos képet fest arról, hogy milyen eredeti tőkefelhalmozási "kísérleteknek" lehettünk szemtanúi a legújabb kori Magyarország délkeleti szegletében.

Tovább

Tovább

Köteles Lajos társadalomkutatóval Bod Tamás készített interjút

Tovább

A vidéki lapkiadásban is érdekelt külhoni lapcsoport első számú magyar vezetője több helyütt hangoztatta, hogy lapjaikban az a hely, ahol az olvasók a cikkeket találják, mutatja: azt a felületet nem sikerült hirdetésként eladni. Félreértés ne legyen, nem reklámújságot, hanem közéleti lapot adnak ki. Valójában persze, némi túlzással, közéletinek csúfolt afféle reklámbrosúrákat. Mindezzel a csúcsmenedzser, talán akaratán kívül is, értékelte a szerkesztőségeket, a lapkészítést. Mindez lesajnáló, sőt sértő minden, az újságnál nem hirdetésszervezéssel foglalkozó munkatársra nézve. Ezek után kérdés, lehet-e itt még bármit sajtószakmai alapon szemlélni.

Tovább

Tovább

Háború és háború

Tovább

A. Sajti Enikő történésszel Bod Tamás készített interjút

Tovább

Tovább

Tovább

Kocsis-Nagy Zsolt szociológussal, a KSH osztályvezetőjével Bod Tamás készített interjút

Tovább

Az utóbbi hetek történései - a nemzeti olajcég jelzése a rendőrségnek, helyszíni megfigyelés, ellenőrzés nélkül be- és kimenő közúti tankerek, a belső védelmi szolgálat egy részének korrupciógyanúja, rajtaütéssel vegyített kommandósakció, kiépített vezeték az üzem és egy autómosó között, tizennégy gyanúsított letartóztatása és két házi őrizet elrendelése - a Mol Rt. által üzemeltetett százhalombattai Dunai Kőolaj-finomítóra irányította a figyelmet. A hatalmas médiaérdeklődés mellett zajló ügy és annak nyomozása nem előzmény nélküli. Legfeljebb a technika változik. Egy kilenc évvel ezelőtti, máig jórészt felderítetlen eset szálai is a százhalombattai finomítóig értek, a főszerepet egy, a fél országon keresztülhaladó szellemvonat játszotta. Az olajbiznisz fénykorában járunk, 1996 áprilisában.

Tovább

Forman Balázs egyetemi oktatóval Bod Tamás készített interjút

Tovább
Élet és Irodalom 2024