„Mint az égnek csillagai”

Đorđe Lebović regényéről

FEUILLETON - LXVII. évfolyam, 21. szám, 2023. május 26.

Hogy a szerb drámaíró (egyébként a népszerű agit-partizánkomédia, az ikonikus Walter Brani Sarajevo forgatókönyvírója) egyetlen regénye pontosan milyen regény, nehéz kétséget kizáróan megválaszolni. Mivel tárgyát a szerző a saját gyerekkorából merítette, kézenfekvő a memoárregény címke, az emlékezés narratívaalkotó működésmódja azonban nem válik egyeduralkodóvá, sokkal inkább a hagyományos regényszerűség legfőbb elve, a cselekményesség konstruktív ereje érvényesül. A belső címoldalon olvasható alcím még egy narratív stratégiát kijelöl: Egy gyerekkor krónikája.

A regény a holokausztregények (memoárok) címkéjére is igényt tart, hiszen a bildung a regényben a „nagy zuhanás”-ként („veliki sunovrat”) emlegetett vészkorszak lejtőjén indul.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 26. szám, 2024. június 28.
Élet és Irodalom 2024