CSODASZERV

PÁRATLAN OLDAL - LXVI. évfolyam, 20. szám, 2022. május 20.

Imponáló, hogy a kormány miniszterei és csapatuk már hosszú évek óta valóságos polihisztorok. Most, hogy a belügyminisztérium, Pintér Sándor tárcája alá került az egészségügy mellett az oktatás is, még inkább tanúi lehetünk ennek. Ő majd gatyába rázza azokat a mindig zűrös ágazatokat, nem vitás. Igaz, korábban Kásler miniszter is lenyűgözött minket tudásának, hozzáértésének széles skálájával, az EMMI élén. Nem csupán az említett két területet istápolta regnálásának kezdetén, de később többek között a Tízparancsolat új értelmezésének, valamint királyi csontok összerakásának fáradhatatlan harcosaként tekinthettünk fel rá.

Igaz, korábban is voltak nagy tudású, ráadásul urukhoz feltétlenül hű szakemberek. Gondoljunk csak a Gyalog galopp című pompás film egyik lovagjára, Sir Bedevere-re. Ő nem csupán a boszorkányok leleplezésével, hanem a természettudományok széles ismeretével is lenyűgözte Artúr királyt. Például elmagyarázta neki: „…És így győződtek meg róla, Uram, hogy a Föld banán alakú.” Hogy miként győződtek meg róla, az nem derül ki, de nem is fontos: ami tény, az tény. Mire főnöke, Artúr ezt mondja: „Bámulatos, hol tart már a tudomány. Mondd csak el még egyszer: hogy lehet birkavesével földrengést megelőzni?”

Bizony, így történt. És lehetséges, hogy ez a csodaszerv nemcsak a földrengés, de az atombomba ellen is hatásos. Főleg, ha a bomba olajembargó képében támad. Vajon ki fogja majd szállítani, kié lesz ez a zsíros üzlet?

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 5. szám, 2022. február 4.
Élet és Irodalom 2024