ÜTKÖZÉSEK

PÁRATLAN OLDAL - LXVI. évfolyam, 5. szám, 2022. február 4.

Megnyugtat, néhány percre. Nincs benne lapos, unalmas ekézés, csak centik, hőfokok, mínuszok, pluszok. Az adatokból ugyan nem mindent értek, de azért hitelesnek tűnik, és ez manapság ritka élmény.  

Ez a vízállásjelentés, a Kossuth rádióban. Üdítő pár perc, nem lehet belekötni. Igaz, ahogy a helyzet fokozódik, esetleg majd hozzáteszik: bezzeg Gyurcsány idején a Fertő tó vízszintje nem 25 centiméter volt Fertőrákosnál, hanem kevesebb, Márki-Zay pedig még a vízállást is megszüntetné, de most még nem. Addig is örüljünk a ritka élménynek. 

Hanem ami előtte van, és pláne, ami utána következik. A tendenciózusan összerakott hírek, amelyekben még véletlenül sem szerepel például az éppen aktuális korrupciós ügy egyetlen részlete sem. Csak Brüsszel, a Városháza-„ügy”, az óvodák szexuális megszállása, a kormány győzelmi jelentései... Aztán következik a fideszszolgálati „közrádió” egyik legszörnyűbb, legabszurdabb műsora, az Ütköző. Miután még a leírt szövegét is akadozva olvasó műsorvezető az ellenzékről, Európa borzalmas liberális nyugati feléről, Sorosról felmondja a szokásos (és kötelező) mantrát, jönnek a szereplők. A műsor címével ellentétben azonban nem ütközik itt senki és semmi. Az ellenzék emberei nem szólalhatnak meg, ellenben látványosan egyetértenek a Századvég, a XXI. Század Intézet, a Nézőpont Intézet stb. „szakértői”, „elemzői”.  A kormányhoz közel álló hivatalok fizetett alkalmazottai. Őket kapja, hallja, hallgatja a nép jelentős része, és hisz is nekik. 

A vízállásjelentést követően, amelyből azt is megtudhatják, hogy a Tiszán innen, Dunán túl éppen nincs (vagy van) gázló. Az Ütköző után már csak az a kérdés, hogy erről ki tehet. 

A szerző további cikkei

LXVI. évfolyam, 20. szám, 2022. május 20.
Élet és Irodalom 2024