479.90

PÁRATLAN OLDAL - LXVI. évfolyam, 11. szám, 2022. március 18.

„Hadd lám: mire megyünk ketten!” – mondja Arany szőlősgazdája jégveréskor. Ez jutott eszembe, míg a benzinkútnál vártam, hogy sorra kerüljek.

Ha egy ország a szomszédaival együtt piacgazdaságban él, akkor a termékek árát a kínálat-kereslet határozza meg. Legyen szó csirke far-hátról vagy benzinről. Ha ebbe a rendszerbe a kormánya beleavatkozik, hogy a propagandistái pozitív üzenetet küldhessenek, akkor hiány és infláció lesz. Amikor egyes termékek árát befagyasztja, akkor a szomszéd országokból is idejárnak majd csirke far-hátat és benzint venni. Nem biztos, hogy szeretik a matematikát, de számolni tudnak.

Aki még mindig a 3.60-as kenyér után nosztalgiázik, az úgy érezheti, hogy végre visszatért a Kánaán, de a józanabbak nem értik, miért támogatja az állam jelentős kedvezménnyel más országok polgárait. A kereskedők, akiknek itt kell adózniuk, jogosan elégedetlenkedni kezdenek a veszteségeik miatt. Azt is tudják, hogy az árstop feloldása után az egekbe szökik majd a csirke far-hát ára, a benzinkutaknál pedig olyan soha nem látott számok bukkanhatnak fel, mint a 779.90.

Tanultunk már olyasmit is az életünkben, aminek semmi hasznát nem láttuk később. Néha meg nem értjük, hogy azt, ami előre látható, miért nem látják mások. És akkor még a jégesőről nem is beszéltünk.

A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 18. szám, 2024. május 3.
LXVIII. évfolyam, 14. szám, 2024. április 5.
LXVIII. évfolyam, 10. szám, 2024. március 8.
Élet és Irodalom 2024