A kulturális migráció két modelljéről

(Petőfi és Arany)

FEUILLETON - LXVI. évfolyam, 8. szám, 2022. február 25.

Nem véletlen, hogy Arany Petőfihez fűződő egyenlőtlen és kiegyensúlyozatlan barátsága mögött – persze őszinte érzelmi töltete mellett – az ő megküzdési stratégiájának nagyon is vonzó, mert sikeres modellje állt. Arany a maga választotta gyenge stratégia kudarcát érezte egész életében: nem ő hódítja meg az új közeget, ahová igyekszik, hanem őt sajátítja ki a közeg, akkor is, amikor majd olyan nemzeti költőt csinál belőle, amilyen soha nem akart lenni. Saját neve mint szerzői név nem új identitást kínál számára, mint Petrovicsnak a választott Petőfi, hanem elidegeníti az autentikusnak tartott életétől, ahogyan a róla készült Barabás-festmény kapcsán is nyilatkozik: „Valahogy olyformán érzem magamat, mikor erről hallok vagy olvasok, mintha már nem is volnék én én, mintha minden halálom után történnék. Van benne valami halottias. Szinte félek, ha majd Szalontára megyek, hogy fog bámulni és lesni az ifjabb nemzedék, mint valamely – múmiát.”

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVIII. évfolyam, 6. szám, 2024. február 9.
LXVIII. évfolyam, 4. szám, 2024. január 26.
LXVII. évfolyam, 40. szám, 2023. október 6.
Élet és Irodalom 2024