Századfordulós szemfényvesztés

KÖNYVKRITIKA - LXV. évfolyam, 25. szám, 2021. június 25.

Böszörményi Gyula: Ambrózy báró esetei VI. – A Barnum-rejtély. Könyvmolyképző Kiadó, Szeged, 2020, 336 oldal, 3799 Ft

A nyomozó ezúttal nem a címszereplő különc arisztokrata, Ambrózy Richárd, aki pökhendiségével, különös módszereivel, észjárásával a korszak emblematikus nyomozófiguráihoz hasonlít. Korábbi balesete miatt kényszerpályára kerül, csupán szakmai segítséget nyújt az őt helyettesítő feleségének és sógornőjének. A nő mint nyomozó megjelenése előrevetíti a nők társadalmi szereplehetőségeinek kiterjesztését. A főszerepet kapott Mili mesterétől eltanult eszközökkel dolgozik, precíz megfigyeléseire alapozva ér el sikereket. A regényfolyam során a fiatal nő gondolkodása egyre érettebbé, nyomozási stílusa professzionálisabbá válik.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 4. szám, 2023. január 27.
LXVI. évfolyam, 32. szám, 2022. augusztus 12.
LXVI. évfolyam, 29. szám, 2022. július 22.
Élet és Irodalom 2023