Nosztalgikus kamaszkor

KÖNYVKRITIKA - LXVI. évfolyam, 29. szám, 2022. július 22.

Takács Zsuzsa: Spirálfüzet. Illusztrálta Turi Lilla. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2021, 80 oldal, 2999 Ft

A versek felelevenítik az életszakasz átmenetiségét, amikor még nem engedjük el teljesen a gyerekkort, de már kénytelenek vagyunk szembenézni a felnőttkor elvárásaival. Amikor még észrevesszük és értékelni tudjuk az apró dolgokat, de már komplexebb kérdésekre keressük a magyarázatot. A Spirálfüzet érdekessége, hogy 1987-ben és 2021-ben keletkezett verseket helyez egymás mellé. A ciklusok együttes olvasása során a lírai én gondolkodásának, az alkotások fejlődésének stációit követhetjük nyomon. Míg a korábbi versekben gyermek és kiskamasz nézőpontjából láthatjuk a világot, addig az újak már a középiskolás és a fiatal felnőtt gondolataiba tekintenek be.

Tisztelt Olvasó!

Az Élet és Irodalom honlapján néhány éve díjfizetés ellenében olvashatók az írások. Ez továbbra sem változik, de egy új fejlesztés beépítésével kísérletbe fogunk. Tesszük ezt azért, hogy olvasóinknak választási lehetőséget kínálhassunk.

Mostantól Ön megválaszthatja hozzáférésének módját: fizethet továbbra is az eddig megszokott módon (bankkártyával, banki utalással), amiért folyamatosan olvashatja lapunk minden cikkét és az online archívumot is. Ha azonban csak egy-egy cikkre kíváncsi, cserébe nem kérünk mást, mint ami számunkra amúgy is a legértékesebb: a figyelmét.
Ha a kiválasztott írást szeretné elolvasni, a „Megnézem a reklámot” gomb megnyomását követően, egy reklámvideó megtekintése után a cikk azonnal betöltődik. Ez esetben nincs szükség regisztrációra.
Megnézem a reklámot
Ha legfrissebb számunk összes cikkére kíváncsi, vagy az online archívumhoz kíván hozzáférni, mindezt a megszokott módon elérheti.

Regisztrációt követően bankkártyával vagy banki átutalással néhány perc alatt előfizethet honlapunk teljes tartalmára, illetve akár a nyomtatott lapra is. Részletek az ELŐFIZETÉSI INFORMÁCIÓK oldalon olvashatók.

vagy
A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 4. szám, 2023. január 27.
LXVI. évfolyam, 32. szám, 2022. augusztus 12.
LXVI. évfolyam, 27. szám, 2022. július 8.
Élet és Irodalom 2024