MASZKABÁL

PÁRATLAN OLDAL - LXV. évfolyam, 2. szám, 2021. január 15.

A politikusok, jobbról és balról, szeretik megdicsérni a társadalmat, azaz, miket beszélek, a magyar embereket. Hogy milyen fegyelmezettek! Csak a hangsúly más. Jobbról nézve nemzeti egység, összefogás a vészhelyzetben; míg balról: a magyar emberek felelőssége ellensúlyozza a kormány felelőtlenségét.

A minap, végighaladva Kecskemét két forgalmas (de nem fő-) utcáján, számoltam. Tizenhárom maszk nélküli vagy szabálytalan, „orrom kinn” maszkviselő járókelő jutott tizenkét szabályosan maszkot hordó polgárra. Szerelmespárok, olykor komplett család lehúzott vagy épp kézben tartott maszkkal. A dohányosokat nem is említem, ők nyilván megbeszélték a vírussal, hogy cigizéskor nem ér. Ez persze nem reprezentatív felmérés, de különben is smafu. Ahhoz képest legalábbis, amit magántanítványom mesélt. Az online oktatás, a lakásba zártság oly unalmas! Így aztán hetente egyszer buliznak. De mert nyolctól kijárási tilalom, hát ott is alszanak. A házigazda, aki igényt tart a „modern szülő” címére, és nem akar a gyerekek nyakán lógni (viszont éjszaka szeretne aludni), ezúttal meghúzza magát a nagymamánál. Aztán, ha a kamaszok többet ittak a kelleténél, mégiscsak kimennek az utcára, mondjuk éjfélkor, egy kis hangulatos sétára. Amikor pedig belefutnak egy rendőrőrjáratba, szétszélednek a szélrózsa minden irányába. Fél óra múlva sorra összefutnak a lakásban – de van egy hiányzó. Hová lehetett? Elkapták a zsaruk? Ó, nem. Ő egy árokban lapul. Ide ugrott be a rendőrök elől, aztán nem mert előjönni. Épp három óra hosszát töltött fekve a december eleji éjszakában. Végül suttogva felhívta telefonon, na nem az édesanyját, hanem külföldön vendégmunkás apját: „apa, mit csináljak?” „Szerencséd, hogy megúsztad. Menj haza!”

Mondani sem kell, a szülők felelőtlensége a nagyobb. Talán úgy hihető, a mindig lázadó, folyton vitatkozó serdülőknek nehezebb ellentmondani, mint a COVID-járványnak. Hagyjuk a hízelgést! Koronavírusügyben épp annyira vagyunk fegyelmezettek vagy fegyelmezetlenek, mint az adófizetésben, a sorban állásban az orvosnál vagy a közlekedésben; vagy bármiben.

A szerző további cikkei

LXVII. évfolyam, 46. szám, 2023. november 17.
LXVII. évfolyam, 40. szám, 2023. október 6.
LXVII. évfolyam, 26. szám, 2023. június 30.
Élet és Irodalom 2024